От детска играчка за 25 хил. евро до суперколи - уникалният търг на Sotheby's

Събитието ще се проведе в Париж
31 яну 2024 19:03, Нели Христова
11
От детска играчка за 25 хил. евро до суперколи - уникалният търг на Sotheby's
Снимка: Getty

Много малко събития в автомобилния свят притежават блясъка на големия ежегоден търг на RM Sotheby's в Париж. Тазгодишното му издание ще се проведе днес, и по този случай подбрахме 25 от най-интересните модели, предложени за продажба. Подредили сме ги във възходящ ред според очакваната цена - въпреки че цената съвсем не е единственият фактор, който определя стойността на една автомобилна класика, разбира се.

BMW 328 Le Mans Replica

Очаквана цена: 15,000 - 25 000 евро

Най-достъпният автомобил на търга на RM Sotheby's всъщност не е автомобил, а... детска играчка. Но не каква да е играчка, както можете да се ориентирате и по очакваната цена. Тази изключително точна реплика на състезателното 328, участвало в Льо Ман през 1937 година, е дълга два метра, има си 1800-ватов електромотор, задвижване на задните колела, хидравлични спирачки, пълен приборен панел. И е сертифицирано за участие в Little Big Mans, част от съвременното състезание в Льо Ман.

Alfa Romeo SZ, 1991

Очаквана цена: 55,000 - 75 000 евро

През 80-те, когато Fiat погълна Alfa Romeo, новите собственици искаха да успокоят почитателите на марката, че и занапред ще има впечатляващи спортни модели, а не само ширпотреба. Така се роди Alfa Romeo SZ - плод на дизайнерския гений на Робер Опрон, бащата на Citroen SM. Пок капака е впечатляващ 3-литров V6 с 207 коня максимална мощност. Произвеждана не от Alfa, а от ателието Zagato, тази кола е един от най-редките модели на марката, със само 1036 произведени екземпляра. А този е само с 5836 км пробег

Renault Clio V6 255, 204

Очаквана цена: 70,000 - 110 000 евро

На пръв поглед едно Clio второ поколение няма място на търг за класически автомобили. Но това далеч не е обикновено Clio. Продължител на дълга традиция от спортни модели на Renault, Clio V6 255 e разработено от Tom Walkinshaw Racing. Там, където масовият модел има задна седалка, тук е разположен 3-литров V6 с 24 кларана и 255 коня мощност. А през 2003 производството бе преместено от TWR във фабриката на Renault Sport в Диеп. Общо от тази кола съществуват само 1039 екземпляра, а този конкретно има пълна история и 28 233 км пробег.

Кои са другите луксозни автомобили, четете в AutoMedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ето това са колекционерски класики! А не оня ден един бедняк обясняваше колко велика била бракмата му CL500, дето в САЩ и ЕС се чудят как да се отърват от тия гробници.
5
1
 
2
 
! Отговори
Въпрос до МВР преди 2 месеца
Защо в Перник и Бобов дол работят ненормални (психично болни) полицаи при това въоръжени!? Тези убиват!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има хора с много пари които поръчват други хора Трактора Луканов да не ги почвам Байко , Мистър Кеш, Цирковата свин..я на Догън са живи интересно кой е поръчал Черепа и Ц.Василев
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тез съвсем изтрещяха, скоро ще почнат да разиграват и картинки от дъвки Turbo
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 1 - Не само, че имаш цял литър полза отгоре, ами имаш и бутилка, която можеш да позлваш за нещо друго после. Поне две полезни неща, спрямо тея музейни експонати.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Яс пазарувам у Кофланто само кога пуснат олю на примоцея.