24

ВВ

преди 12 години

ТИЯ СКЛЕРОТИчНИ ДЪРТАЦИ СЪСИПВАТ ХУМУСА С ТОВА ПАЛЕНЕ.САМО ТУК СЕ ПРАКТИКУВА ТОВА.ЛЕКА МУ ПРЪСТ!

23

Анонимен

преди 12 години

ДО ПРОКУРОР, ТИ ВЪОПЩЕ ИМАШЛИ НАПРИСТАВА ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ, ИМА ПОЧИНАЛ ЧОВЕК И ТО РАБОТАР , АНЕ КАТО ТЕБ ФИЛОСОВ , ТАКИВА ИМА НА ПЪТ И ПОД ПЪТ ,С ТРАГЕДИАТА НА ХОРАТА СИ ЧЕШИТЕ ИЗИЦИТЕ

22

проКУРор

преди 12 години

Има прости,но безотказни начини да се набие в главата на пироманите да не си палят нивите. Ако е палил - без право на кандидатстване за субсидии и отказ за изкупуване на реколтата за три години. И най-простия чичо ще разбере от първия път. Там където думите са безсилни, камшика помага.

21

КК

преди 12 години

.. изтървахме коня... коня...

20

2011

преди 12 години

Даааа, грешката на човека, не ще и спор, е грешка.... Но мене ме шокират повече коментарите...Коментари на груби,недодялани, без никаква сърдечност и съпричастност към чуждото нещастие подобия на номоsapiens! И това се забелязва в около 80% от коментиращите различните новини! Явно,държавата оскотява! Появява се нов вид- "животни,умеещи да работят с клавиатура"! Жалко за Родината ни ! Животни я управляват,животни коментират и новините!

19

същата

преди 12 години

а за 13-14-15-16 напишете книга, или влезте в някой агро сайт

18

do 4

преди 12 години

Сигурна съм, че във Франция всички изискани и високопоставени особи като теб ходят на опери, имат чистачки и помощнички, сутрин закусват в бял порцелан и се бършат с коприна. Сигурна съм, и че нямат грижи за възрастни родители, които са изпратили във домове(чиито *** също са избърсани).Изобщо ние тук "дивите ***" знаем всички наши бивши сънародници, настоящи европейци/американци/забраванковци колко са велики. Но молим ВИ..спрете да коментирате трагични съдби.

17

Ястреб

преди 12 години

Каква злоба и звяра в коментарите Боже!!! Като човек, не мога да повярвам на това, което чета! Нямам думи! ... Боже, прости ги - те не могат да мислят, за това не знаят какво пишат и говорят! Мир и покой за душата на този изстрадал старец! ...

16

Анонимен

преди 12 години

Защо не трябва да се палят стърнищата? Най-горният почвен слой, в който се развиват растенията и който се уврежда при паленето на стърнищата, се е създал и натрупал вследствие на сложни процеси в продължение на много години. При палежите на стърнища се унищожава хумусът, който е изключително важен фактор за плодородието на почвата. При естественото му разлагане в почвата се освобождават необходимите за растенията хранителни вещества. Този естествен процес е изключително бавен. Необходими са стотици години за обогатяване на почвата с достатъчни количества хумус. За създаването на 1 сантиметър хумус са необходими над 100 години.При пожар, от високата температура и изгарянето на полезната микрофлора и фауна, почвената структура се разгражда до 10 сантиметра. Така най-горният слой на почвата се разпрашва и ерозира.

15

Анонимен

преди 12 години

Тъжно, ама в крайна сметка сам е запалил огъня. Толкова ли не е могъл да помисли и преди да тръгне да пали да дръпне коня на безопасно растояние? Човек като мине една определена възраст и започва да не мисли или поне не мисли логично и прави глупости. Лошото е, че тази е била фатална. Да почива в мир!

14

Анонимен

преди 12 години

Паленето на стърнищата е вреда, а не помощ за почвата, категорични са специалистите от сектор "Земи, почви и земни недра" в РИОСВ Плевен. Освен това не е променяна или отменяна категоричната забрана за палене на нискостеблена растителност или стърнища, припомнят от полицията

13

Анонимен

преди 12 години

Всъщност много малка част от вредителите се унищожават, за разлика от полезните микроорганизми.Така се създава една липса на почвено плодородие и земите се увреждат.Земя, върху която е палено стърнище става податлива на ерозия

12

Анонимен

преди 12 години

Паленето на стърнищата е не само забранено, но и крайно вредно, защото заедно със сламата изгаря както повърхностния хумусен слой, така и целулозата, от която в последствие се образува хумус Огънят не унищожава нито патогенните микроорганизми, нито семената от плевелите, но унищожава значителна част полезната почвена микрофлора и създава условия за опустиняване на земите.Груба технологична грешка е и извличането и балирането на сламата с цел нейната продажба, тъй като получените от реализацията й пари покриват само нищожна част от цената на хранителните елементи, съдържащи се в нея.

11

Анонимен

преди 12 години

ЗЕМЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗОРЕ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ.ПАЛЕНЕТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНО ЗА ПОЧВАТА ЗАЩОТО ПОЧВАТА КАТО СЕ ИЗГОРИ ТРЯБВАТ 100 ГОДИНИ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ИЗГОРЕНОТО.

10

rm

преди 12 години

Аз преди време видях покрай пътя за Благоевград - къщи, зад къщите гора, гората обгоряла и следата води точно към една от крайните къщи, буквално зад двора. Явно е излязла бабата да си запали там тръните дето са, и хоп белята станала.Ама бантустанското племе няма никаква идея що е това противопожарна безопастност, изобщо думата безопастност не съществува по тези земи, всеки маа крачка, пали, гази без изобщо да мисли.

9

Анонимен

преди 12 години

До 8 Димитрова. Такива като теб са ми много чудни - дървенни философи. Дъртия САМ си е виновен че се е подпалил. Ясно. Не ти е виновно обществото, внуците, правнуците, комшиите, глада в Ангола и международното положение, че е извършил закононарушение (паленето е незаконно и е пукнал от собственото си безхаберие). *** селендур, това е. Айде недей да вменяваш публично вино. Аз не съм му виновен, сам си е виновен дъртия памперс.НЕ, НЕ го съжалявам.

8

do 9

преди 12 години

е то ще са само старци, млад човек не работи на полето....

7

Absolutism

преди 12 години

Да се научат, да не ги палят тия стърнища и това е. То пак добре, че той е загинал, а не някои млад човек, неизживял живота си

6

Димитрова

преди 12 години

Дааааа, да... всички са прави - не трябва да се палят стърнищата, трябва повече отговорност, повече...На 72 години коства доста усилия да впрегнеш, да идеш... и кураж и отчаяние - да се опитваш да спасиш добичето... Докато синовете ти са някъде по света, а внуците си виждал само на снимка. Дано има покой на оня свят и някаква утеха за бабата на този!

5

Анонимен

преди 12 години

ЖАЛКО ЗА СТАРЕЦА , ТРЯБВА ДАСЕ ОБЕСНЯВА НА СТАРИТЕ ХОРА ЧЕ НИВАТА ДАВА РЕКОЛТА И БЕЗ ДАСЕ ПАЛИ ,НО ЛОШОТО НЕ ИДВА САМО