Току започна, и го прекратиха

Съдът върна на прокуратурата за прецезиране делото за валутно престъпление срещу Валентин Димитров
28 авг 2007 12:58,
18
Току започна, и го прекратиха
Подсъдимият и защитата му не могат да разберат точния период, в който са осъществени деянията, в които е обвинен. Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд /СРС/ върна на прокуратурата за прецезиране делото за валутно престъпление срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров.

Съдът посочи, че в обвинителния акт са констатирани съществени нарушения, поради което подсъдимият и защитата му не могат да разберат точния период, в който са осъществени деянията, за които Димитров е обвиняван.

По първото искане на адвокатите за процесуални нарушения, че е необходимо да има дознание в България, съдията не прие тези констатации и сметна обвинителния акт за правилен.

Според адвокатите в разследвания период от 2.10.1999 г. до 26.06.2003 година има разминаване на датите в разглежданите подпериоди кога и как точно са извършвани сделките.

Според съда това нарушава правата на подсъдимия за защита и съответно подготовката на адвокатите му.

Наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов заяви, че това са технически неточности, които могат да бъдат лесно отстранени за по-точна конкретизация.

Той продължава да счита, че обвинителния акт и наказателното постановление са достатъчни за подвеждане под съдебна отговорност на Валентин Димитров, но прокуратурата ще се съобрази с постановлението на съда.

По-рано защитата на Валентин Димитров поиска делото срещу него да бъде прекратено заради процесуални нарушения и върнато за доразследване на прокуратурата.

Адвокат Лъчезар Таков заяви, че едно от основните им възражения за процесуални нарушения е, че в Австрия разследването е извършено от следовател, а в България трябва да има образувано дознание.

Адвокатите на Валентин Димитров поискаха днес и отвод на прокурор Божидар Джамбазов заради медийни изяви, в които изразява предварително становище за виновността на Валентин Димитров.

Съдът обаче отхвърли това тяхно искане с аргумента, че прокурорът е участвал съвестно и е овластен от закона за разследване на случая и той не може да бъде отстранен, защото не е нарушил процесуалните правила.

Днес в съда не се яви служителят от австрийската банка, където разследващите намериха близо 4 млн. евро, Маркус Валеруц, който е бил нередовно призован.

Днес в Софийския районен съд започна заседанието по първото дело срещу Вальо Топлото за валутни престъпления. На 6 юли прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Димитров.

Той е обвинен за това, че от 2000 г. до задържането му на 4 юли 2006 не е декларирал пред БНБ преводи на валута по свои сметки в Австрия.

Сумата, за която прокуратурата обвинява Димитров, е около 4 милиона евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ, КОМУНИСТИТЕ ЩЕ СИ ГО ПУСНАТ, НАЛИ ПЕРЕ ТЯХНИТЕ ПАРИ - има ли наивници, които да мислят, че в тази страна, наречена България, някой може да бъде осъден за престъпление или за убийство - видяхме доста - ЧЕРВЕНИТЕ ПЕРАЧИ НА ПАРИ БЯХА ЛИКВИДИРАНИ ЕДИН СЛЕД ДРУГ, и никой не бе заловен, нито пък осъден. Ами как иначе - та нали именно ПАРТИЯТА-МАЙКА се освобождава от тях, тя държи и уж независимият СЪД
16
0
 
0
 
! Отговори
kkk преди 16 години
a toq advokat debeliq ne e lo6o nqkoq ve4er, nqkoi da go posyrovaka s edin obiknoven rujdiv vinkel...ot tiq nai -obiknovenite, po nosa dva tri puti.....
15
0
 
0
 
! Отговори
kkk преди 16 години
prosto ve4e spiram da si pla6tam vsqkakvi smetki, osven toka, bez nego ne moga, no parno topla voda....da doidat da me sudqt...edin zavlqkul milioni evro...az za nqkolko hilqdi....eheee s med da me maje6
14
0
 
0
 
! Отговори
Зад стъклото преди 16 години
Не мога да разбера за *прецесиране* ли са върнали делото, или за *прецизиране*... И това от хора, които са търкали 5 години банките в университета. Представете си какво е средното ниво на грамотност :+О
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
е добре бе тия съдии наистина са много зле. Все едно.. Важното е че има валутно престъпление. Човека има в сметки 4 000 000 евро а е с заплата 500 евро. Или ги е крал и е за затвор или е укрил данъци от печалби за милиони и пак е за затвор. Толкова е просто. Все едно да има труп с нож в гърдите във фризера ти, по дрехите ти има кръв от жертвата и отпечатаците ти са по ножа.. но тъй като си купил фризера на 05.08. а в магазина казват, че е на 04.08. а убийството е на 07.08. има разминаване в датите и убиеца е невинен.. направо ставаме смешни за кой ли път пред света. иначе се смеем на либийските съдии..
12
0
 
0
 
! Отговори
nedodvolen преди 16 години
Ами като си седим и мълчим и само пишем разни коментари така ще е. Трябда да се изметат всички от горе до долу.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Някой нещо друго ли е очаквал.То ще бъдат пропуски в разследването , болни свидетели , болен подсъдим , неразположена прокурорка и накрая ......... какво да се прави тоя сега се смее на всички и си брой пачките ДОКОГА
10
0
 
0
 
! Отговори
Nikcho преди 16 години
Ами като прокурорите и полицията не си е свършила работата, ще го прекратят я!
9
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 16 години
е те това е, ако искате. да живей България!!! ама до кога ли?
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ei tozi debelia advokat e advokat na vsichki mafioti v BG.triabva i nego da rasledvat 100% i toi e svarzan s mafiata.
7
0
 
0
 
! Отговори
georgia преди 16 години
някой вярва ли, че ще осъдят този ***? че нали ще повлече след себе си тези които са в основата на цялата далавера!например: Р. Овч. и т.н.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
e niakoi da e ochakval neshto drugo da se sluchi.ako kradesh v BG. na edro i si plashtash kadet triabva vsichko shte e nared zashtoto darjavata stoi zad tep i te pazi.SHIBANA DARJAVAAAA
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
EMIGRACIA < TOVA PROSTO NE E DYRGAVA
4
0
 
0
 
! Отговори
народен преди 16 години
Вчера дъщеря ми (8 г.) констатира че всички приказки започвали по един и същи начин...с "Имало едно време..." А днес аз за поредн път че всички съдебни дела в БГ завършват по един и същи начин...
3
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
i taka do kraia na sveta
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
мафияяяяя
1
0
 
0
 
! Отговори
stef преди 16 години
Spored Vas kolko vreme shte sushtestvuva Bulgariya kato durjava? Naposleduk nyamame nikakva durjavnost, sigrurnost, zakoni ili kakvo i da e na koeto da se oprat 4estnite grajdani. Kolko vreme ni ostava?