Тежки присъди за полицаите, които убиха Чората

Софийският военен съд призна за виновни петимата полицаи от Благоевград, които бяха обвинени в убийството на Ангел Димитров-Чората
9 ное 2007 19:46,
142
Тежки присъди за полицаите, които убиха Чората
Софийският военен съд призна за виновни петимата полицаи от Благоевград, които бяха обвинени в убийството на Чората. Снимка: БГНЕС

Софийският военен съд призна за виновни петимата полицаи от Благоевград, които бяха обвинени по делото за убийството на Ангел Димитров-Чората, извършено на 10 ноември 2005 година в Благоевград.

Съдът осъди на 19 години затвор майор Мирослав Писов, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски са осъдени на по 18 години лишаване от свобода.

Те бяха признати за виновни за това, че са причинили смъртта на Ангел Димитров, при това той е бил в безпомощно състояние, а смъртта е била причинена с жестокост.

Признатите за виновни ще трябва да платят граждански искове и разноски по делото в размер близо 180 хиляди лева.

Присъдата на военния съд е взета единодушно от всички членове на съдебния състав и може да бъде обжалвана пред Военноапелативния съд в 15-дневен срок.

След като чу присъдата, постановена от съда, военният прокурор Красимир Колев заяви, че тя е справедлива и е съгласен с така определеното наказание.

Роднините на Ангел Димитров също заявиха, че са доволни от присъдата и смятат, че тя е справедлива.

Всички подсъдими отказаха да разговарят с медиите с изключение на Мирослав Писов, който само заяви, че ще обжалва.

Адвокати на останалите подсъдими също заявиха, че ще обжалват днешните присъди.

Dnes.bg припомня, че Ангел-Димитров-Чората почина при задържането му по време на "операция Респект" в Благоевград на 10 ноември 2005 г.

Първоначално от МВР твърдяха, че Чората е починал от инфаркт. След намесата на чичото на убития, който е влиятелен функционер в ДПС, бе проведена повторна медицинска експертиза, която доказа, че Ангел Димитров е починал от удари.

В обвинителния акт бе записано "предумишлено убийство". Тогава последва и среща на министър Румен Петков с чичото на Ангел Димитров.

Тогава се твърдеше, че Чората, е бил свързан със силови структури, както и че той има списък с корумпирани полицаи.

Много бързо след тежкия инцидент бе отстранено и ръководството на Благоевградската полиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
joro преди 16 години
neznam za6to hora na reda kato tezi 4engeta trqbva da lejat v zatvora tsql jivot zaradi nqkakuv nagul kradets.abe ostavete horata....mnogo dobre sa si svur6ili rabotata.i sled tova ubiistvo mnogo hora se radvaha 4e go nqma edin pederast v blagoev grad
80
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Някой началник ги е насадил на тези яйца. Изпратил ги е да го арестуват, за да замаже очите на хората чийто деца е почернил тоя бандюга Чората.Трябваше да го гръмнат при опит за бягство, но те не са искали да го убиват, а само да изпълнят заповедта на *** началник, който си е стоял зад бюрото.Мааму *** и на началника и на военния съд.
79
0
 
2
 
! Отговори
Воин преди 16 години
На зла круша,зъл прът и за двете страни,въпреки това, ако беше останал жив,роднината фес щеше да го освободи,за да умре от дрогата в лукс,ерозирайки обществото.
78
0
 
2
 
! Отговори
Gost преди 16 години
Zaslujeno otnesoha nakazanieto policaite/bandiugi/.imaha zapoved za arestuvane,a ne za prebivane,sled kato e arestuvan!Okazal saprotiva,no ne ubil nikoi,da?Narkoman,narkodiler,mafioz,kakvo oshte?No,4ovek!Nai-posle sada si svarshi rabotata kakto triabva!Moje bi e za predstavianeto ni v Evrosaiuza,taka da e,no e POKAZNO!Saprugata na policaia e mnogo prava,imaha zapoved za arestuvane,da imashe saprotiva,no sapruga i e jiv,nali?Toi ne e narkoman,ne e narkodiler,toi e po-losho-zakonnata korupcia v darjavata BG,a tova e po-losho i ot nai-korumpirania prestapnik,gospoja!Proiznesoha prisadite,no ne sam ubeden,4e shte gi izlejat po zakonnia na4in.Korupciata shte gi izvadi na svoboda,tova e sigurno,zashtoto e v BG
77
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Престъпниците свободни вънка се разхождат, осъждат полицаите-що за абсурд. Напълно ги разбирам защо са го пребили-щото им е писнали тия от т.н. прокуратура после да ги пускат по живо по здраво.
76
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
По изключение ще се самоунижа и ще отговоря на ченгето!Чети бавничко и повтори няколко пъти за да асимилираш моето послание!Ако имаш малко акъл ще забележиш, че пиша по малките часове, това не е защото съм пребил или убил някого, а защото има часова разлика там откъдето пиша. Съвестта ми е чиста и мога да спя спокойно!Споко пич! Тази присъда е под натиска на ЕС за да се покаже, че нещо се прави против полицейското насилие. Има други инстанции, делото ще се потули и след 2-3 годинки ще бъдеш свободен, ще вършиш същата работа само, че без пагони -бандюга. Така че бъдещето е пред теб!От кумплексаря
75
0
 
2
 
! Отговори
към 73 преди 16 години
от такива хора без позиция, които гледат само собствения си *** сме на това дередже!Комплексар
74
0
 
2
 
! Отговори
dynamo преди 16 години
Гадното ДПС и *** му управляват в БГ, аз се спасявам скороняма да се върна, ще измъкна после и роднините си!Полицаите са извършвали арест по заповеди, оня *** нокомане оказал съпротива, после какво стана момчетата пострадаха?!Ами това е положението - ку*рвенска държава!
73
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Хич не ме е жал за този *** Чората!Ама не ми пука и за тъпите ченгета.И едните и другите са от един отбор, само че ченгетата са бандюги с пагони.Без тяхното знание и подкрепа няма да има нито един наркодилър по улиците например. Всички знаем колко им се бута от престъпния свят.Всички знаем колко бута едно ченге за да започне работа.За този случай се въртяха слухове, че *** отказвал да си плаща вече на ченгетата и те затова го претрепали. Истината като че ли не е много далеч от това!А за жената на ченгето мога да кажа - като ти е бил толкова умен съпруга, защо не му даде акъл да изкара един курс за програмисти и да започне работа в тези среди? Или ако не е ставал за това да бяхте си отишли на село и да се занимавате със земеделие!
72
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Това не са закони! Това не държава! Питам се, как тази държава ще защити държавните служители(полицаите) или тя защитава престъпниците?
71
0
 
2
 
! Отговори
Недко преди 16 години
999, п**ките се спасяват, мъжете се борят. И се грижат жените и децата им да се спасят.
70
0
 
2
 
! Отговори
999 преди 16 години
hora spasqvaite se ot tazi durjava po-skoro!vsi4kite sa v kupa i policiqta i prokuraturata i suda barabar s mafiqta !!!toku vij nqkoi izgurmqva mn jestoko!
69
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Ти си ***, виновен е съдът, че взема пари, за да преувеличават нещата...или падаш от Марс...
68
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Dimo, ти сигурно си от тези "бизнесмени" като Чората и гледаш от твоята камбанария. Дано да ти дойде до главата да пазиш децата си от такива като Чората
67
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Не е от ударите, Димо. Ударите са последвали след указаната съпротива. Това е полиция все пак, не можеш да се противиш на арест. Имал е проблеми със сърцето цял живот-получил е инфаркт, а е и бил друсан. не вярвайте на всичко, което ви казват. В Америка при съпротива направо те застрелват, приятелю. Или трябваше той да убие някой от полицаите ли?
66
0
 
2
 
! Отговори
Dimo преди 16 години
Съжелявам за мъжа Ви, но все пак той го е направил. Какво общо има тук разследването и заповедта за задържане. Тя е била за задържане, а не за пребиване до смърт. Това е най-грозното и позорно нещо което може да направят с окован човек (няма значение дали е престъпник или не е). Със тази постъпка и те са престъпници и получават СПРАВЕДЛИВО наказание.
65
0
 
2
 
! Отговори
dr преди 16 години
много сте прости ей. какво ви е виновен съдът бе *** аз съм си доволен от него. съдът чете закона и според него казва кой-прав кой-крив. това че законите са скапани не е виновен съдт бе *** прости. пък мен именно този съд ме защити от гадните ченгета. може да е за елементарно нещо но все пак ме защити а гадните ченгета най-нагло лъжесвидетелстваха просто сам отвратен. нека да е за назидание на всички *** ченгета който са толкова безмозъчни че дори незнаят когато лъжат пред съд какво правят. а тоз чората ли е чорбта лие 99% е гадняр и мутра но не по този начин господа полицай.
64
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
62, ако аз искам да те убия нарочно, няма да чакам да ме пратят на официална акция, разрешена от министъра...
63
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Пак съм аз- жената на единия от полицаите, както вече казах преди. Знаете ли, всичките подкупи, които бяха дадени, бяха, за да се повдигне най-тежкото обвинение-по чл. 116 - предумишлено убийство. Трябваше разследването да се води по друг параграф, но уви!!! Успяха да прекарат най-тежкото обвинение... Нали звучи нелепо да извършиш предумишлено убийство, след като имаш официална заповед за задържане на определеното лице... Апреди да се издаде тази заповед имаше три месеца разследване за неговата дейност. Е, това ако е предумишлено убийство...думи нямам...
62
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
мисля че присъдите са справедливи, трябва да се сложи край на полицейския произвол. дали човекът е бил престъпник може да каже само съдът,а не полицаите. Но е факт че е убит в полицейското управление . Какво повече искат разни полицаи и съпругите им . Браво на съда.