Всички знаем, всички мълчим*

Германски разследващ журналист отправя сериозни обвинения срещу преплитането между политика и престъпност в България
10 апр 2008 19:50,
54
Всички знаем, всички мълчим*
Снимка: Булфото

Германският разследващ журналист Юрген Рот отправя сериозни обвинения срещу преплитането между политика и престъпност в България, съобщи в четвъртък радио DW.

В момента Юрген Рот дописва последната си книга „Новите демони”.

„Главната тема е преплитането между структури на престъпния свят, на държавата и на тайните служби в България. Отдавна се занимавам със страните от сферата на влияние на бившия СССР. Много пъти съм ходил в България, първият път беше още в началото на 80-те години. Наблюдавам със загриженост и огорчение политическите процеси в страната. След приемането в ЕС се беше появила надеждата, че нещата ще се подобрят, но тази надежда, уви, се оказа химерична. Напротив, положението дори се влоши. Решаващ принос за това имат определени политически структури.”, заяви Рот пред DW.

„С Румен Петков се занимавам вече от доста време. Нещата започнаха с неговата топла дружба с еврокомисаря Фратини. Чуждестранни дипломати в България твърдят, че тъкмо благодарение на тази дружба докладите за напредъка на България са били сериозно украсени. После г-н Петков взе да се хвали, че престъпността в страната е по-ниска, отколкото в Германия - на базата на една статистика на германската полиция. Германското посолство тогава написа остро писмо, че не е редно статистиката да се манипулира по такъв начин. Внимателно следя и това, което се случва през последните месеци и седмици. Както казах, от известно време особено настойчиво наблюдавам г-н Румен Петков като символична фигура за ставащото в България.”, подчертава германският разследващ журналист.

„И правосъдието, и полицията, и политиката до ден днешен поддържат на най-високо равнище връзки с организираната престъпност. Има и пряко замесени лица на равнището, където се взимат най-важните политически решения. Разговарях с високопоставен полицай, който навремето е отговарял за борбата срещу организираната престъпност. Той ми разказа ужасяващи неща. Не знам доколко всичко разказано е вярно, но този мой събеседник директно обвини г-н Петков, че е замесен в контрабандата на амфетамин. Аз първоначално си казах: „Ами, празни приказки.” Но после чух същото твърдение в различни западни посолства в София и от други източници, тоест – крушката сигурно си има опашка.”, посочва Рот.

Dnes.bg припомня, че по време на днешните дебати по петия вот на недоверие Румен Петков заяви, че ще заведе дела за клевета срещу двама души – Михаил Михайлов от Плевен и Юрген Рот.

След две убийства на публични личности в София авторитетът на българското правителство, което е обект на обвинения в корупция и връзки с организираната престъпност, се срива, но засега то все още се държи, се казва в кореспонденция на Агенция Франс прес.

Повод за информацията на агенцията са скандалите в МВР.

АФП цитира анкета на Алфа рисърч, от която личи, че 55% от българите и 39% от електората на социалистите смятат, че министърът Румен Петков трябва да се оттегли.

Цитира се и мнението на политолога Евгени Дайнов. Според него кабинетът е загубил подкрепата на обществото и рискува липсата на доверие да се превърне в недоверие и гняв.

Според Боряна Димитрова поведението на правителството в условията на днешната криза вещае още по-тежки моменти при евентуални бъдещи кризи.

Но авторитетът на България, която е под зоркия поглед на Еврокомисията, може да пострада още повече пред ЕС, се казва по-нататък в кореспонденцията.

Този скандал е безпрецедентен, а правителството отговаря: „Добре, ще видим“, продължава Дайнов. Брюксел може скоро да окачестви това поведение като напълно провокативно.

АФП припомня, че Брюксел вече е замразил 450 милиона евро, предназначени за София, и във вторник призова за спешни мерки в борбата срещу организираната престъпност след последните две убийства.

„Погледнато отстрани, всичко това дава на България имидж на много опасна страна“, заявява Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.


* Заглавието е на редакцията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Здравко преди 15 години
Хахахха най-голямата престъпност в българия е политиката според мен ...
52
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
toq petkov e nai-lukaviq i bezkrupolen mafiot.vijte mu gadnata mutra tq go izdava shto za *** e.vinagi sum znaela 4e e svurzan s mafiqta i bez nqkoi da mi kazva,ta to mu li4i.ei politici stana vi neudoben georgi stoev a?ole opasna mafiq ste.
51
0
 
0
 
! Отговори
ima li znachenie преди 16 години
пълно с *** в тая даржава ... но за жалост те водят парада ако искате ми вярваите ама ни тряабва един чегевара левски или дори хитлер .То с тия *** няма сваршване от всякаде се въдят. Корупция обичам тази дума и всичко е наред подготвиш ли точната сума това е идеологията днес в БГ за съжаление Послепис за политиците: си маиката *** ако мога даже няма да ви заровя !!!
50
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 16 години
ще намерим начин да ги свалим! Дайте да ги натирим тия нищо и никакви! Изтормозиха ни! ВЪН!
49
0
 
0
 
! Отговори
лекова преди 16 години
виждате ли с каква борбеност и колко е щастлив нашия министЪр НА МВР и как не - убиха ГЕОРГИ СТОЕВ ,КОИТО ЗА ПОСЛДНО СБОГОМ МУ ДОСАДИ С ИНТЕРВЮТАТАСИ,ВСИЧКИ НАЧЕЛО С ДОГАН ГО ПОДКРЕПЯТ ,ФРАТИНИ БИЛ ЗАД НЕГО ,ГОЛЯМ ПРАЗ ПРЕЗ ВСИЧКИ ЩЕ МИНЕ ТОЯ ПАРАНОИК,СТАЛИНН Е НИЩО ПРЕД НЕГО,КАК СЕ УСМИХВА НА ФОНА НА НАШАТА ТРАГЕДИЯ И ТОВА КОЕТО НИ СКРОИХО С УПРАВЛЕНИЕТО СИ. А ИНАЧЕ УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ ЧУХТЕ ЛИ МАЙКАТА НА ДЕТЕТО НА ГЕОРГИ СТОЕВ КАКВО КАЗА...ЖОРО ПОСВЕТИ ВСИЧКИТЕ КНИГИ НА ДЕТЕТО СИ!!!!!!????????........ ПРЕЗ ТОЯ КАТАРЗИС ТРЯБВА ДА МИНЕМ ВСИЧКИ ,НЕЗАВИСИМО ЧЕ НЕ СМЕ БЕЛЕ В ТЕХНИТЕ СРЕДИ , ТА ГЕОРГИ СТОЕВ Е ЕДНО Е ЕДНО СМЕЛО МОМЧЕ, И КОГАТО НЕ САМО АЗ ,А ПОВЕЧОТО БЪЛГАРИ ОСЪЗНАЯТ ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ НА МНОГО СПЕЦИАЛНО МЯСТО В ДУШИТЕ НИ ИСКА МИ СЕ ДА ВЯРВАМ ЧЕ ПОНЕ ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ ЩЕ СТИГНАТ ДО ТОВА ЗАКЛЮЧЕНИЕ ТА НА ТАЗИ ЗЕМЯ ОТАВЯМЕ НАШИТЕ ДЕЦА. НЕ НА ГАДНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ ЗА ТЯХ САМО ЗАТВОР.
48
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Маскарад - Христо Смирненски 1923=======================Думба-лумба, думба-лумба,зная тайни милион -без да съм брат на Колумбаили внук на Едисон-откривател съм и ключазнам за всеки тайнствен случайдумба-лумба тра-та-та -всичко сметка е в света!Долу всяка скучна маска!Всички мъдрости-лъжи?Под най-пъстрата окраскасива глупост пак лежи;под костюми златошитивред разхождат се крадците.Думба-лумба бим-бам-бум -много хора - малко ум.Дипломати, магистрати,короновани глави,кърви, бомби, атентати -всичко с маска е, уви;цялата таз пъстра гледкае една гигантска сметка -всички тайнствени игривсе за власт са, за пари.А над всичко с нова маскастар диктатор пак седи,трима вече той изтласкаи за други двама бди.А народът сред прозявкягледа циркови оставки...Думба-лумба иха-ха -сам да си бере греха!писано е 1923 година. Яко нали?
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
елате довечера на митинга !!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
... преди 16 години
Негово Величество, М Михайлов, не е с всичкия си. Психопат! Бръщолеви ги врели - некипели. Защо всички искат слава, макар и черна?! Разни хора, разни !
45
0
 
0
 
! Отговори
ted ot muenchen преди 16 години
v germaniq ima 7 miliona prestapleniq godischno.v BG te sa 5 miliona i polovina.germaniq ima 82miliona jiteli ,a BG 7miliona jiteli.6e ostavq na vas da smetnete kade prestapnostta e po-golama.na 7miliona germanci se padat po-malko ot 600hilqdi prestapleniq,koeto ozna4ava,4e prestapnostta v germaniq e 9pati po-niska ot tazi v bg.
44
0
 
0
 
! Отговори
ted ot muenchen преди 16 години
v germaniq sredno na godina ima registrirani 7 miliona prestaplniq.v BG
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
от тука на татъка за какво да говорим
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
*** му крадлив!!на тоя на снимката затворът ще му е малко!!
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Кучетата лаят, кервана си върви.
40
0
 
0
 
! Отговори
abdul преди 16 години
bajj
39
0
 
0
 
! Отговори
abdul преди 16 години
Давам поне сто лева на този който отиде и застреля този човек Р. Петков.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Lukanov e jiv i rykovodi mafiqta!
37
0
 
0
 
! Отговори
KASAPO преди 16 години
ЕеееЕЕЕЕеееееЕЕЕЕЕеееееЕЕЕПопеие, лилииии от къде тиа имаш тез тухли за стената? Егаси, Луканката жифъ? Немое да бъде.Андрей, творецът на указ 56. Оди се пери-драскаш ли преписваш ли - това мое само утрепаниа Мутросател да ги е нацвакал тез съ4етания.По таз логика и Теди Жифкофъ е още жифъ...
36
0
 
0
 
! Отговори
popeye преди 16 години
Михаил Михайлов: Ако ген. Илиев проговори, нещата у нас ще станат страшниАко генерал Илия Илиев проговори, нещата в България ще станат страшни, каза в интервю за Дарик Михаил Михайлов, който е сред тримата в цяла Европа, който ще бъде съден от вътрешния министър Румен Петков за клевета. За това се закани самият Петков в парламента, останалите двама са лидерът на Атака Волен Сидеров и немският разследващ журналист Юрген Рот. Пред Дарик Михайлов обяви, че може да заведе дело срещу МВР шефа. Ето какво още каза той:От какво да се притеснявам, вече няма нищо притеснително. Аз щи предявя в другиден едно обвинение по член 95 и 96 от Наказателния кодекс за това, че служи в интерес на друга държава и разрушава държавния и обществен строй. Той е ръководител на преврата срещу Виденов, заедно с Първанов, Кольо Добрев и Георги Пирински. Това е станало пред очите ми. Няма буква не дума, буква, която съм преувеличил. След като иска да води дело срещу мен, аз ще поискам следното нещо: първо, на детектор на лъжата мен, него и останалите, които са още живи, за мой късмет, с които сме участвали в аферата Акрам на плевенска територия и с които сме изнесли парите и сме ги внесли в сградата на общинския съвет на БСП, те са тук; второ, ексхумация, да види световната общественост какво са ни заблудили и какво Румен Петков и посланик Авдеев са сложили в така наречения трап, гроб на Луканов. Там ли е Луканов или къде е Луканов сега в момента?Твърдите, че Андрей Луканов е жив?Андрей Луканов е жив! След пластична операция, направена тук, в Плевен. Човекът, който е направил пластичната операция, го ликвидираха.
35
0
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
не ви ли се вижда малко странно и чудно,как двама души,които са иначе толкова словоохотливи и които разбират от всичко и всеки,не са обелили и....."гък" по темата,която от почти месец тресе цялата ни държавица???!!!!???става въпрос за бат' ви Бойко Борисов и приятелчето му - Дългия (Слави Трифонов)!!!!!!!!!!!!!!!!много интересно,как пък загубиха дар слово по тоя въпрос и думичка не се чува от тях?!! дори Дългия,прави всичко друго но не се занимава вече с НИКАКВИ политически коментари,скечове,шаржове и сценки!!!докато беше Симеон,предаванията му почваха и свършваха с кви ли не.....каламбури против него,а сега вече изведнъж цялата "концепция на шоуто" му е някак си.........преобразено!!!!!!!
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Revoluciq inache nema nachin