Хванаха трима общинари от Каварна за имотни измами

Служителите използвали две престъпни схеми
Обновена: 8 сеп 2011 11:15 | 3 сеп 2011 21:12,
36
Хванаха трима общинари от Каварна за имотни измами
Снимка: архив Булфото

Задържани са трима общински служители на община Каварна по подозрение, че са извършвали длъжностни престъпления, съобщиха от МВР.

След проведените процесуално-следствени действия двама от мъжете са били освободени срещу парична гаранция, а третият остава в ареста до пълното изясняване на случая.

Разследващите установили, че групата в различно съучастие e извършила множество длъжностни престъпления с цел облагодетелстване.

Престъпните действия били свързани с придобиване на имоти – общинска собственост, на цени далеч под пазарните.

Групата прилагала различни доказани в практиката незаконни схеми.

При един от престъпните механизми общинските служители първо издирвали и одобрявали подставени лица, на които им се давало право на строеж.

На втория етап - тримата изготвяли строителни книжа с невярно съдържание (проекти, разрешения за строеж, даване на строителна линия и др.).

С тези документи било удостоверявано, че върху парцелите е започнат строеж и е изграден нулев цикъл (основи). Това било необходимо условие, за да може подставеното лице да закупи определения общински парцел без търг и по цена определена от експерт-оценител.

Даваната цена обикновено била десетократно по-ниска от пазарната. Имотите, разигравани по тази схема, били изключително атрактивни - граничещи със ската към морето в гр. Каварна и с. Топола.

При последния етап на престъпната схема подставените лица прехвърляли имота на един от тримата обвиняеми или на посочени от тях лица срещу парична сума или слещу част от имота.

Групата прилагала и втора незаконна схема. Общинските служители извършвали манипулации в подробния устройствен план.

Целта била частни имоти, придобити от общината чрез търг, да се обособяват като общи (съсобствени) със съседни общински земи.

Предварително в съседство се оставяли нерегулирани общински имоти, които понякога били по-големи от имота, към който се присъединявали.

По този начин съседните терени били закупували без търг (ликвидация на съсобственост)по цени също многократно по-ниски от пазарните.

Разследващите документирали случаи, при които по този начин, са се облагодетелствали трети лица и роднини на тримата обвиняеми.  

При извършените претърсвания са иззети документация и компютърни конфигурации, а от единият от общинарите, който остана в ареста, са иззети 235 000 евро.

На другите двама са им повдигнати обвинения за престъпления по служба и им е наложена мярка за неотклонение “парична гаранция”, след което са били освободени. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Каварнаобщинариизмама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
7 преди 12 години
е за такива въже!!! Разпродадоха и испозастроиха приказните ни места по черноморието за 10 сребърника ни унищожиха природните наследства. Не остана къде човек да си опъне палатката на морето, умира къмпингарството в БГ наред със всичко друго!
33
0
 
1
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
По точно българи с *** вяра...ех ще има за ракийка и кючеци в някоя *** кръчма... Интересното е, че в *** кръчми, само оркестара са ***.... хаххахаха *** РАБОТа
32
0
 
2
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
Направо завиждам на българите как пИпат на едро... по кражбата можеш да разбереш и националноста на хайдута ;P
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dali na kotaraka da pazi mliakoto
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kato saim dali i hliaba i noja v racete estestveno che shte zloupotrebia. Zloupotreba s obshtestveno polojenie i vlast ima v cialata strana osobeno ot dalgogodishnite slujiteli zaemashti visoki postove.
29
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Тези работи не стават без знанието и благословията на кмета и останалите общинари. Малко градче, а големи далавери - всичко е било публична тайна. Няма управник в Б-я който да не се е осрал. Жалко за хубавите му инициативи. Считах го за свестен и винаги съм го давал за пример. Кой знае и Б.Б. какви ги върши - ще разберем като падне от власт. Дано да греша като се съмнявам в него.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то е обществена тайна че цонко цонев и обръжението му станаха милионери -къщи имоти вили на сба апартаменти в варна софия и още и още и още---------------
27
1
 
5
 
! Отговори
papagal преди 12 години
това пак е поредната показна акция с известен край...много ветрогенератори има там в тази община май са настъпили котенцето и бат Боко е подскочил...сещам се за двама тарикати с имотни измами там СЛАВЯН ТЕОФИЛОВ И ДАМЯН ЛАЗАРОВ.... но да не забравяме за измаманата -далавера на Теофилов и сега действащият депутата от ГЕРБ Емил Димитров какво стана бат Боко покри всичко...ИЗМАМНИЦИ
26
0
 
7
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
то не е лошо да се проверят и всички служители в общината начело с мартин башев ***.какви въшлювци бяха а как се поохраниха за 8 години има и разни слуги из общински хотели и фирмички дето се чувстват като феодали.ама всички се правят на умрели мъстии.
25
1
 
6
 
! Отговори
паламуда преди 12 години
Какво стана с арестите в Поморие?Нещо да сте чули, а ???
24
4
 
4
 
! Отговори
мишко мишков преди 12 години
това е най-правилната стратегия в бг-мишкуване и изчакване на твоя час,мишкуване му е майката
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че то дали има община без далавери?
22
3
 
3
 
! Отговори
джо ли търнър преди 12 години
ай цонко ко идка сега и ди пърпъл да извика
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е ТОВА ВЕЧЕ Е *** РАБОТА,ТОЕСТ БЪЛГАРСКА...
20
3
 
13
 
! Отговори
присъда преди 12 години
Затвор поне 4 по години. Като крадеш и те хванат трябва да полежиш на топло.
19
4
 
13
 
! Отговори
камен бряг преди 12 години
А кметъла къде е бре? Оня е бил на сафари по това време или на малък Бърбън с Джон Лоутън да подготвят Джулая за догодина.
18
6
 
5
 
! Отговори
asere преди 12 години
***
17
3
 
19
 
! Отговори
! преди 12 години
И пак няма да има последствия! И Каварна далеч не единствената община, в която се въртят такива далавери.
16
3
 
22
 
! Отговори
На общинаря тъщата преди 12 години
При извършените претърсвания са иззети документация и компютърни конфигурации, а от единият от общинарите, който остана в ареста, са иззети 235 000 евро.Тез евра правят около 6 апартамента по 36000 евро в Каварна и региона,които мислех да купя скоро на зетя,но му ги дадох да ги пази.Кво бос и гол ли да оставя зетя?
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубава работа,за какво отидоха а с,какво се връщат!Това не е хубаво Господа,ама хич!