ГДБОП задържа петима за злоупотреба с еврофондове

Двама от тях са регистрирани земеделски производители
17 май 2024 19:50, Анисия Иванова
19
ГДБОП задържа петима за злоупотреба с еврофондове
Снимка: БГНЕС

Служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) разкриха схема за злоупотреба с еврофондове, петима са задържани в рамките на специализирана полицейска операция на територията на страната. Това съобщават от МВР на сайта си.

Специализираната полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата. Действията са осъществени от служители на ГДБОП на територията на областите София, Перник, Пловдив, Добрич, Кюстендил и Стара Загора.

В хода на действията по разкриване и документиране на злоупотреби с европейски фондове са задържани петима участници в престъпната схема. Според данните до момента те са разследвани за представяне на неверни сведения с цел да получат повече средства от фондове на Европейския съюз и такива от българската държава, предназначени за съфинансиране на проекти. Престъплението е квалифицирано по чл. 321, и във връзка с чл. 248а от Наказателния кодекс.

В резултат на оперативната работа е установено, че двама от задържаните са регистрирани земеделски производители, които имат сключен договор с Държавен фонд „Земеделие“ по проект за биосигурност. По първоначални данни във връзка с изпълнението на проекта те сключвали договори с трети лица за закупуването на земеделска техника и оборудване от търговски дружества на по-високи цени. Целта била завишаване на стойността на одобреното подпомагане и възвръщане на надписаната стойност по предварителна договорка в брой или чрез фиктивни договори.

При извършените действия по разследване е установена земеделска техника и документация, имаща отношение към престъпната дейност.

Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата, посочват още от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Ако щете - вярвайте
Най-забавните зодии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
А бе преди 2 седмици
Интерпол и Европол чакат руснак да им стане ротационен председател,за да задържат Путин.Не е ли ясно,че не искат да ги обвинят в полотически пристрастия.Толкова е просто,като мен самия.Ха,ха,ха!
16
0
 
8
 
! Отговори
така е преди 2 седмици
В зората на демокрацията у нас имаше една песен на група от Казанлък,в която се пееше за кокошка няма прошка,за милиони няма закони,сиромахът клет ще лежи в затвора пак.Дори Нострадамус не е правил толкова точно и ясно предсказание.
15
0
 
4
 
! Отговори
ароматния пръч преди 2 седмици
Ружа Игнатова се твърди,че научила от приятели у нас за заповедта и за задържан и е взела полет София - Атина,след което от 2017 год. няма новини за нея.Гръците що не са я задържали на летището в Атина,а?Има крава пие мляко,а не краде кокошки и затова е свободнаи кой знае къде се е отдала на удоволствия да си харчи с кеф спечелените милиарди.
14
0
 
6
 
! Отговори
УЖАС преди 2 седмици
Бившият шеф на Интерпол е осъден в Китай още през 2020 г. на 13,5 тодини затвор и 260 000 долара глоба за корупция.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази война превърна в безполезни международните институции Интерпол и Европол да ги прекръстят съответно на Атлантически пол и Евросъюзпол с добавката без Унгария,която каза,че също няма да задържи Путин.Само така никой няма да ги взема на подбив.
12
0
 
6
 
! Отговори
Дарк преди 2 седмици
И по света залавят дребните риби.Нали има заповед за задържане на Путин в Интерпол,а в Китай го посрещнаха като Мандарин.Епрочем какво стана с изчезналия миналата година май бе китаец председател на Интерпол,която е явно и тя вече само за кокошки годна.Ружа Игнатова е изглежда нещо по-едро.Фа ги разпускат след като Китай не само не задържа Путин,ами го посрещна като брат .
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако гепиш а не си платил на Дебелия лошо ти се пише.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия дремаха толкова години. Окрадоха се милиарди а сега се сетила Мара да се побара та да отчетат някаква мижава дейност. А в България 90% от фодовете се гепят през всякакви схеми.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много земеделски производители лъжат и мажат за да вземат субсидиите. Има такива с по 7-10 000 дка пасища без нито едно животно. Други пишат десетки и стотици декари дини, краставици, домати на неполивни площи и нема пак нищо , ама субсидийките си ги взимат.Трети гледал уж картоф или лук. Наскубал от едно место и нахвърля да снима комисията, после се повтаря на друга и лапат себсидииките и пр. е пр.
8
0
 
2
 
! Отговори
Супер преди 2 седмици
Сеги прокурори и съдии ке ги съдерат за пароляк. Мвр работи, уния у тогите стават милионере
7
0
 
12
 
! Отговори
Бау преди 2 седмици
6 области - 5 престъпника! Браво!
6
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
Я, статия като за мен. Добринка, трябва да си оправдае оставането на пост, след скандала. И не ми обяснявайте, че сте с вързани ръце. :)
5
1
 
9
 
! Отговори
А зърнари и говедари преди 2 седмици
Които точат субсидия без земя и без ***?Нещо за тях?!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А далаверите на ВиК дружествата,който са с пари от ЕС,кога ще ги разледват?Като са заочнали да карат наред а не да прескачат.Тия от земеделието им са най-лесни.Овчари без ни една овца,Земеделци без обработваема земя.Проста далавера,не е като във ВиК,хем вода газим,хем жадни ходим.И течове,течове,сякъш извори бликат по градове и селца,а питейната вода ни е от магазина.Егати и Държавата.
3
1
 
14
 
! Отговори
Браво преди 2 седмици
А в Бояна могат да за държът още поне 500
2
1
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 седмици
Пак малки рибки!
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
не са си платили членския внос към гроб-дпс :)))