Рекордно количество хашиш – 4.2 тона, спипаха на Ферибот Видин

Борисов, Флоров и Танов се похвалиха за успешната акция
Обновена: 2 юли 2012 16:28 | 2 юли 2012 15:45,
158
Рекордно количество хашиш – 4.2 тона, спипаха на Ферибот Видин
Спипаният камион във Видин. Снимка: Агенция "Митници"

Рекордно количество от 4 тона и 200 килограма хашиш заловиха в камион, пътувал за Белгия, на ГКПП-Ферибот във Видин.

Стойността на пратката е около 40 млн. лева и е заловена чрез използване на скенер.

За успешната акция съобщиха лично премиерът Бойко Борисов, шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов и директорът на ГДБОП Станимир Флоров, които специално пристигнаха в града.

"Още веднъж показахме, че парите, които инвестираме в подвижните скенери, с които оборудвахме митниците, дават своя резултат и ние сме сигурна шенгенска граница", похвали се Борисов.

Вчера следобед мобилна митническа група в района на ГКПП Ферибот Видин след анализ на риска спира за проверка камион с българска регистрация, пътуващ от България за Белгия. Той е управляван от 42-годишен български гражданин.

При огледа митничарите установяват, че натоварените по документи гипсокартон и минерална вата са неизрядно опаковани.

Съмненията на митничарите се потвърдили, когато камионът е отклонен за проверка с новата рентгенова система на митницата, при която ясно се виждат множество пакети, укрити във вътрешността на 6 от палетите.

Открити са 132 пакета, средно по 32 кг всеки. В пакетите е открита кафява смолиста маса, която при направения полеви наркотест е реагирала на хашиш.

Това е най-голямото количество хашиш, заловено на българска територия за последните 15 години.

Пренасянето на такова голямо количество става като кораби изхвърлят в морето пакети с наркотик, след което минават рибари и взимат пакетите, претоварвайки ги на различни автобуси. След това те изпращат пратките през различни канали за европейските страни.

През 2006 година ГДБОП съвместно с гръцките си колеги задържа същото количество хашиш, само че в посока Гърция, каза Станимир Флоров.

Той припомни случая с шофьора Иво Ранов, при който българската страна свидетелства пред гръцкия съд, че той е изпълнявал само дейността като шофьор и не е знаел какво извършва. Въпреки това, той получи доживотен затвор, припомни Флоров.

"Европейците трябва да ни благодарят за това, че техните хора няма да се тровят с това, което заловихме", отсече още Борисов и изрази задоволството си, че инвестицията в границата вече дава резултат.

Ваньо Танов отбеляза, че мобилният рентген, с помощта на който е заловено огромното количество хашиш, е един от най-съвременните.

"Тук има 100% гаранция, че нещо мине ли през този рентген, ще бъде установено. Имаме и достатъчно обучени кадри, които могат да правят анализ на риска на товарите, преминаващи през границите ни. Изграден е и денонощен координационен център към Митница Лом, който 24 часа прави анализ на риска", посочи още шефът на Митниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: ВидинМитницихашиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 78Моите извинения. Явно съм те разбрал погрешно.
64
4
 
7
 
! Отговори
До 69 преди 11 години
Някаде да съм писъл ,че е пр на герб???Просто това е някои доста *** играч и новак за това и е хванат!А иначе си прав тея дето гласуваха за сикаджията са за тояга.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
70,естествено че се прави на граничарски кучета-точно такова има но от турска страна на пункта лесово-ако минеш някой път с кола покрай теб небрежно ще припне едно прекрасно куче-уж случайно....
62
3
 
7
 
! Отговори
цц преди 11 години
Някой е пропуснал да се отчете на Боко...
61
0
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Ние им го хващаме, те го изпушват...
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък спипах една бълха и разкатах фамилията,аре циркаджий
59
1
 
7
 
! Отговори
сексманиак преди 11 години
Ужас ! Поне година щях да си изкарам страхотно с толкоз афродизиак. Ще гласувам за БСП, щото те не хващаха нищо, освен комисионни.
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
63Понеже съм служил в казармата и съм симпатизант на ГЕРб, ще ти кажа, че кучета надушващи дрога са със специално обучение, каквото не се прави на граничарски кучета.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
65Да бе ... прав си. Няма логика. Това е активно мероприятие и ПР на ГЕРБ :)))) Ех, да хване човек една тояга и да ви строши безгръбначните гръбчета. Ей такива като теб НЕ трябва да гласуват. Трябва да бъдете лекувани на 4ти километър.
56
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отклоняват ни вниманието от 2 неща- цената на тока и предстоящия протест.Да се върнем на темата:Този четвъртък 5.7.12 НФСБ-Национален Фронт за Спасение на България в 11 часа пред храм-паметник "Александър Невски" организира протест срещу увеличението на цената на тока и цялостната политика на Герб.
55
1
 
5
 
! Отговори
inc преди 11 години
Българският съд ще даде на шофьора 10 месеца условно и 1500лв глоба
54
4
 
6
 
! Отговори
Dan преди 11 години
Черната касичка на другарите, за която и агент "Гоце" спомена , ще се лиши от значителен приход преди изборите - колко приятно! Сега ще има нервни усмивки , с коментари -"..какво толкова са направили...", нищо , че докато бяха на власт БСП , ДПС и НДСВ не искаха разбира се умишлено да сложат скенери на границите, ако не се лъжа от 15 години има техника която чакаше да се използва, е.... по-добре късно отколкото никога , нали?
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И каква е логиката да се превозва хашиш в чисто нов камион и при това в гиспокартон за Белгия???На нищо не му излиза сметката да е реално.Сумата е малка ,камиона е скъп ,товара като официялен може да се купи по на далавера от там отколкото от тук.Изобщо калпаво изпълнение каквото и да е целяло.
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
понеже *** герберисти никога не са служили в армия/ още по малко граничари/ще ми позволят малко по-добре да знам от тях за обонянието на едно обучено граничарско куче...
51
0
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
Аааааааа у Люлин могат брат :) !
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баси майката. Много, бе. Това в Люлин не могат да го изпушат за цяла година.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не че нещо, ама щом е за холандия, значи си е легално. Да не се окаже че после ще плащат неустойки за забавяне :)
48
0
 
2
 
! Отговори
Бог преди 11 години
39Може би си мислиш, че дрогата се пренася като пясък ? В грешка си.
47
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очевидно, още един канал на бившата ДС е пресечен. Както е тръгнало, БСП няма да имат достатъчно пари да си купуват избирателите...
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох на батко...