Терористичен акт на летище "Бургас"

Под прицел – туристи от Израел
Обновена: 18 юли 2012 21:58 | 18 юли 2012 18:19,
1929
Терористичен акт на летище "Бургас"
Снимка: Israel Channel 2

Автобус с туристи беше взривен на летище "Сарафово" в Бургас. Рейсът е бил с граждани на Израел, има и жертви. 

По първоначална информация трима са загинали. Има пострадали, оказва им се медицинска помощ на място и се транспортират към болнични заведения, съобщиха от МВР.  Предполага се, че ранените са близо 30 души. Четирима от приетите пациенти са в тежко състояние с опасност за живота. Има и две бременни жени. Това съобщиха за БТА дежурни лекари в болницата в Бургас.

В рейса е имало 40 туристи, които трябвало да почиват 8 дни по родното Черноморие. Цялата предница на автобуса е била отнесена от взрива.

Към момента не е установена самоличността на пострадалите и загиналите. Нанесени са щети на няколко автобуса, паркирани в района. 

Експлозията е станала в 17,30 часа. Летището в Бургас е затворено, полетите се пренасочват към летище Варна. Инцидентът е станал на паркинга пред терминал „Пристигащи“.

Още по темата

Поне десетина линейки са профучали към мястото на инцидента, на което има и полицейски коли, съобщиха очевидци за Dnes.bg.

В момента екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" гасят пожара.

Премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и посланикът на Израел в България са отпътували към мястото на инцидента. 

Израелски медии съобщават, че във външното министерство на Израел заседава кризисен щаб, който е в директна връзка с българските власти.

Международни наблюдатели припомнят, че това е първият атентат срещу израелски туристи, извършен по време на организирано пътуване.

Израелски очевидец обяви по телефона за израелското военно радио, че експлозията в Бургас вероятно е причинена от атентатор самоубиец.

„Йерусалим Пост“ поддържа същата версия, твърдейки че загиналите са със сигурност петима.

"Шокирана съм и съм дълбоко натъжена от новината за взрива в Бургас, който отне човешки животи. Следя новините по това нещастие!", написа в профила си в Twitter българският еврокомисар Кристалина Георгиева. 

Припомняме, че в началото на годината се появи информация за подготвяни терористични актове срещу израелци по летищата в Европа и на първо място в София. Военни източници уточниха, че терористичните актове се подготвят от групировката Хизбула.

*Информацията е актуализирана към 19.15 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1929
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
 
9
 
! Отговори
Голата Истина преди 11 години
Какво става с атентата?Простаци чалгаризирани селендури-това е отговорът. Разтояние от Земята до Луната. Прости селяни без никакво бъдеще-добре дошло за диктатурата Герб.
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не е дал някой една чанта на шофера да му я закара до Сл.бряг за 5 лева
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
boiko reji lemtata kaji si tejkata duma.xaxaxaxa
3
 
8
 
! Отговори
3 та световна преди 11 години
Българска работа, карате се за глупости, там хора умряха, вие тука ДПС, Турция, Герб
3
 
2
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Поредния ционитскки номер.............................усобствения си народ да избиваш,от гроба на умрелите такса да вземаш, дорде има живи роднини да плащат.Що за хора са това?
0
 
7
 
! Отговори
72620 преди 11 години
Бог да ги прости загиналите и вечна им памят ! Виждам много коментари за трагичния инцидент , но истината е една : сетовната общност трябва да престане с криваразбраната си толерантност към пан ислямизма и фундаментализма . Крайно време е потоците и свободното движение на ислямисти и мюсолмани из еврозоната да секне . Джамиите в германия , франция и у нас да останат в историята . Да се забранят всички религии освен християнството . Крайно време е Ранпой и нашият Рънпой да разберат че ислямизма поражда агресия и тероризъм спрямо християнството и юдеизма . Крайно време е САЩ да осъзнаят грешката си за създаването на Косово . Оставането дори и на няколко семеиства мюсолмани в ЕС е като тлеещ въглен в купа сено . Не трябва да лицемерничим и да се правиме на демократи , от чиято демокрация полза има само терора на ислямизма . ЕС трябва да затвори границите си за бежанците и туристите от близкия изток . и накрая нека помолиме милата на всички нас Данчето Фандъкова да спре аудиото от джамия баши , а премиера , от цялата страна , защото нека знаят че воят им е призив за това което се случи в Сарафово . Г-н . Премиер , не се страхувай от Турция , Косово и Хашим Тачи . ЕС , Израел и Русия ще ни подкрепят , а Данчето нека и утре разреши на дюнеркебапите да протестират пред Руското посолство !Бесен съм !
4
 
2
 
! Отговори
До 666! СУПЕ преди 11 години
Първо се научи да пишеш правилно на български бе ***,тогава си пиши *** коментари !
2
 
1
 
! Отговори
@@@@ преди 11 години
Nali iskahte svetovna izvesnost? Eto vi svetovna izvestnost! Ah dqvolat, dqvolat kra4i tam nalqvo-nadqsno bez da sre6ta nikakva saprotiva. Sueveren narod. Ujasno. Jalko za zaginalite nevinni hora do6li na po4ivka! RIP
0
 
2
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
На бас,че никой няма да поеме отговорност за атентата!
3
 
2
 
! Отговори
До 1679 666! СУПЕР преди 11 години
Първо се научи да пиеше правилно на български бе шматка,тогава си прави малолумните коментари !
1
 
5
 
! Отговори
жалко преди 11 години
Съжалявам хората, които са станали жертви. Израел ще си извлече ползите от тази трагедия, както вече разбрахме, за България ще останат негативите, както винаги е било.Яд ме е, че България бе въвлечена в чужди гадни интереси и конфликти.
1
 
10
 
! Отговори
Делник-Празник преди 11 години
Ако автобусът беше пълен с политици,щяха да обявят днешния ден за официален празник
1
 
2
 
! Отговори
До 1663 преди 11 години
Може и да си прав...наистина може Турция да има пръст в този атентат...а инак набедените отричат да имат пръст....
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
загинали геройски за родината играещи хазарт в бг казина
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди девети един евреин отива да се запише член на комунистическата партия. Приели го радушно, записали го и му дали една пачка позиви да ги разпространява.Върнал се вечерта евреина и носи обратно над половината позиви.- Какво става другарю, полиция ли имаше, та не можа да ги разпространиш?- Абе, я се опитай ти да ги продаваш тия позиви
0
 
3
 
! Отговори
Серж Съселов Гейов преди 11 години
О-С-Т-А-В-К-А !!! Ууууууууу!!!Бунт !!!Викам предсрочни избории да идва другаря Доган с черпака да ви раздава порциите, мили ми български патриоти, защото вие само него си заслужавате, а в това, че ГЕРБ са виновни предполагам никой среднотиквеночугунен другар не се съмнява!
1
 
4
 
! Отговори
Серж Съселов Гейов преди 11 години
Другари, братските САЩ и Израел трябва да бъдат защитавани из форума, а не Иран и терористите! Внимавайте какво пишете, че другаря Кутев следи и реже от заплатите!
1
 
2
 
! Отговори
Серж Съселов Гейов преди 11 години
"В Израел: Експлозията в Бургас е от бомба"ГЛУПОСТИ !!! 100% сигурно е, че ГЕРБ са направили атентата за да си вдигнат рейтинга. Няма и капка съмнение, доказателството е, че при нашите *** и *** нямаше никакви атентати.
0
 
1
 
! Отговори
6 преди 11 години
За туй якоглавство земятас телата им мръсни покрих;сега и на Юда отплатадостойна да дам аз реших.И викна на двама войника: Убийте туй куче сега! Изви се ханджар над мръсника,отфръкна глава от снага.
2
 
3
 
! Отговори
Серж Съселов Гейов преди 11 години
Другари, ние сме за САЩ в момента и за Израел, а не за терористите, нали?!?! Да не се обърка някой, затова припомням!И да не забравите, че ГЕРБ са виновни !!!!