ДАНС разби схема за „източване“ на експонати от музеите

От години скъпи предмети са подменяни с евтини и продавани в чужбина
15 авг 2014 20:15,
14
ДАНС разби схема за „източване“ на експонати от музеите
Снимка: ДАНС

ДАНС разби схема, действала от години, при която музейни експонати са били подменяни с подобни на тях предмети. „Дубльорите“ са били с по-ниска стойност, а оригиналите напускали страната. Престъпната схема генерирала огромни финансови средства в ущърб на държавните интереси. Това съобщиха от ДАНС.

Акцията за противодействие на незаконния трафик е проведена на 11 август от служители на агенцията и под ръководството на прокуратурата. Подменените експонати са били продавани на чуждестранни аукциони или колекционери в Русия, Западна Европа и САЩ.

Още по темата
Операцията е проведена едновременно във Варна, Бургас, София, Плевен и Ямбол. По време на нея са  претърсени над 20 адреса, намерени и иззети са редица предмети на изкуството.

Сред тях са над 60 антични монети от римската императорска епоха, повечето от които с висок номинал и в много добро състояние (за някои от тях се предполага, че никога не са влизали в употреба, след като са били отсечени, всичките нерегистрирани). Намерени са още архитектурни, декоративни детайли, вероятно част от голяма обществена сграда в античността – колони, йониски капител, мраморна стела и корниз, антична ваза и антична амфора, бронзови антични брадви.

Сред иззетите движими културни ценности попадат и такива, които представляват различни видове оръжия от периода на Руско–турската освободителна война. За немалка част от иззетите обекти има данни, че са експонати от фондовете на различни български музеи.

По предварителни данни цената на експонатите може да достигне няколкостотин хиляди евро.

По време на акцията са повдигнати пет обвинения, на две от лицата, замесени в престъпната схема, са поискани постоянни мерки за задържане под стража. Сред тях има музейни работници, чужди граждани и хора, пряко свързани с функционирането на нелегалните международни канали, които притежават изключително големи финансови възможности и висок социален статус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
Гина преди 9 години
Стария крадльо Божидар Димитров, дали са го хванали ?Не вярвам, той е стар комунист, хлъзгав като *** .Стар кадър .
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не народ а *** е тука...ПРЕДАТЕЛИ...
8
3
 
7
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
"Точенето" му е в кръвта на великия булгароиндиец - я вино ще точи, я банкомат, я музей!
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте плюли българския народ, не той наложи разрухата и деиндустриализацията, не той унищожи армията и държавата. Ние сме ПОКОРЕНА И РАЗРУШЕНА държава, предадена от шайка алчни и безскрупулни "политици".
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черепчето???
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eто още един знак, че хората с изключително големи възможности и висок социален статус са убийци на едно или друго. Това се цени и има тежест.
4
3
 
17
 
! Отговори
Илиев преди 9 години
Да я закриваме тази "държавица" , в която народа е на 80% *** .
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази статия ме накара да си припомня една много проста истина - *** народ, слаба държава! Искрено съжалявам, че съм част от това общество :(
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божо Димитров, Черепа и компания, едва ли са посетили.
1
3
 
37
 
! Отговори
Манол Глишев преди 9 години
Това ни го съобщават, защото скоро беше обран музеят на връх Шипка и полицията не е искала да го охранява без допълнително заплащане, понеже не бил "стратегически обект".