Работна група ще предлага решение за охраната на Шипка

Министърът на културата търси начини пазачите да останат
20
Работна група ще предлага решение за охраната на Шипка
Снимка: архив, БулФото

Министърът на културата Мартин Иванов е предложил на вътрешния министър Йордан Бакалов да се направи междуведомствена работна група за решаване на проблемите с охраната на обекти от национално значение в сферата на културата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Предложението идва, след като стана ясно, че паметникът на връх Шипка може да остане без полицейска охрана, заради промени в Закона за МВР.

Според новите разпоредби няма как МВР да покрива разходите за охрана на паметника, защото Шипка не е стратегически обект.

Полицията остава до 23 август, когато ще бъдат чествани 137 години от Шипченската епопея.

Работната група трябва да предложи решение за опазването на Националния парк-музей "Шипка" в кратък срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
ники преди 9 години
Да наистина срам за управляващите, но те имат ли въобще срам, ако поне един имаше капка съвест, доблести чест да се нарече Българин този въпрос въобще не би трябвало да се повдига.Наистина трябва да се оставят всички стратегически обекти, министерства, парламент, президент, съд прокуратура без охрана, а да се обърне внимание на историята Българка.
13
0
 
8
 
! Отговори
DUX преди 9 години
Решението е бързо и лесно.Сваля се охраната от утрепките в народното събрание,и се праща да пази Светинята!
12
0
 
7
 
! Отговори
коко преди 9 години
До тук ли я докарахме?Ако се премахне охраната Паметника на Шипка ще бъде сполетян от съдбата на "Чинията "на Бузлуджа.Стада от *** ще нападнат Шипка и ще опоскат всичко метално.Баакър бате,и джилязу берем...Срамота,Българийо,и ти май вече изчезваш...
11
1
 
17
 
! Отговори
к.ст. преди 9 години
Управлява ДПС , нали? Само за една година и два-три месеца? А ако бяха останали до края на мандата, сигурно щяха да гласуват закон за присъединяване на България към великата османска империя. А това е най-най-стратегическия обект на нашата родова памет, нашата родова гордост. Само 5000 човека, самоотвержени , храбри Българи са отблъснали войската на турците и не,не за пари и облаги са проливали кръвта си,и са оставили децата си сираци. Само за да се наричат сега децата ни Българи.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да не е стратегически обект?Шипка е символ! Тя значи нещо за всеки българин - в това се състои стратегическата й стойност.Посегне ли някой на онзи монумент, ще последва твърде емоционална реакция, може да доведе и до падане на правителство, а не ми се мисли какви безредици могат да станат, ако част от народа реши сам да раздаде правосъдие.
9
1
 
10
 
! Отговори
До 9. Ще е резил, преди 9 години
ако го сторят!Те посегнаха на паметника на Левски в центъра на София, та няма ли да се качат на онзи връх, след като са проверили дали там има някой? Когато времето е лошо, едва ли ще има туристически групи. Ще се опитат да отмъкнат всичко метално и тогава вече ще има люти ответни мерки. Не говоря за официалните власти. Някой по-амбициозен синковец ще събере хора да щурмуват няколко крадливи катуна и ще стане национален герой. Подозирам, че може да стане нещо такова, дано не е нарочно планирано
8
1
 
11
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
СРАМ!!!Построен с пожертвования на целия народ!Паметникът наподобява средновековна българска крепост,на входа българския лъв-символ на държавността!В приземния етаж се пазят костите на загиналите герои при отбраната на Шипка.5 месечна отбрана!Ордени,копие на Самарското знаме....Светиня,пред която всеки БЪЛГАРИН трябва да преклони глава!Да се замислим как пазим историята си и трябва ли да я изживеем отново!"Опълченците на Шипка"-Вазов80 г.е имало пари за охрана.Защо сега няма?!Намирайте!
7
2
 
7
 
! Отговори
Toi преди 9 години
Posegnat li onija kradlivite na taja svetinja ste stane mnogo napregnato ako moga taka da se izrazja kulturno
6
1
 
11
 
! Отговори
това е преди 9 години
До 30 год. България няма да я има!..
5
5
 
3
 
! Отговори
пари няма преди 9 години
щото табелата е на руски
4
0
 
26
 
! Отговори
да преди 9 години
Подкрепям долните коментари. Как е възможно въобще да се обсъжда такава тема. Друг е въпросът, че в нормална страна никой нямаше и да си помисли да пипне, да не говори да открадни нещо, от такова свято място.
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Според новите разпоредби няма как МВР да покрива разходите за охрана на паметника, защото Шипка не е стратегически обект."В смисъл - кво му дреме на ушев за някакви си паметници на културата, като не са "стратегически обекти".Що по-добре ушевите не оставят парламента без охрана за ден-два. Щот е "стратегически обект" и ушевите трябва да го пазят от народния гняв. Тия политици сякаш не са имали прадеди загинали за свободата на България по време на турското робство. Такава им е съвестта.
2
1
 
30
 
! Отговори
виолета преди 9 години
***, я да се бръкнете и да плащате за охраната на тази светиня! Или дадохте сигнал на *** да започнат разграбването сега? Този паметник е построен с парите на милиони хора, нямате право да го оставяте на произвола на нечестивците! Проклети да сте, само заради това, че изобщо повдигате този въпрос!!!!
1
0
 
34
 
! Отговори
Аман от олигофрени преди 9 години
Това може да се случи само в България!!!Нямам думи,потресаващо е!Нашата Родина се превърна в трагикомедия.Държава,която третира собствения си народ като *** а позволява на малцинствата-турци и *** да дерибействат безнаказано!!!