Нови ценни находки постъпиха в НИМ

Двете придобивки са надгробна плоча и монети от времето на Комнин
13 авг 2014 15:21, Анисия Иванова
2

Новите находки, постъпили в НИМ. Снимка музея

Националният исторически музей се сдоби с нови находки - надгробна "портретна" римска плоча и монети от времето на император Комнин.

Първата е постъпила в НИМ със съдействието на служители от отдел "Трафик на културно-исторически ценности” към Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Надгробната мраморна плоча е изключително ценен паметник на римската скулптура, на нея има изображение на починали членове на семейство – съпруг, съпруга и детето им, съобщиха от НИМ.

В науката тези надгробни плочи са познати като "Римски портрети от долината на Средна Струма”.

Наречени са така, тъй като тази школа е процъфтявала само в долината на Средна Струма - в богатите римски селища около Благоевград, Сандански и Петрич. През последните години иманярските набези по тези места се засилиха поради голямото търсене на такива потрети от западноевропейски колекционери и музеи.

След силните удари на ДАНС срещу иманярските банди голяма част от заловеното постъпва в НИМ. Намерената скулптура в района на Сандански – Петрич ще бъде проучена, почистена и изложена в музея, уточняват от НИМ.  

Другото ценно постъпление в музея са златно-сребърни монети от времето на император Алексей Комнин.

Археологът от НИМ д-р Ивайло Кънев е открил при редовни разкопки край Ивайловград съкровище от шест билонови монети (билон: сплав от сребро и злато – б. а.). 

Откритието е направено в крепостта Родестица в Родопите, съществувала от ІV до ХІV век, край която река Арда излиза в Беломорската равнина.

Монетите са свидетелство за тежка икономическа криза във Византия през 1081 година, по времето на император Алексий Комнин. Императорът заповядал да оберат от църквите и манастирите свещените съдове, претопил ги и насякъл тези монети, с които плащал на администрацията и войската.  

Вчера от музея съобщиха, че при тях е постъпил изключително ценен паметник на римското изкуство -  херма, която е много добър екземпляр на римската мраморна пластика, открита в района около Сандански.


2
Още по темата: НИМнови находки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Манол Глишев преди 6 години
Кой император? :) "Комнин" е фамилно име на много императори, при това на повече от една държава.
1
0
 
5
 
! Отговори
историк преди 6 години
Анисия,къпа преди да пишеш статия свързана с история,прочети предварително! Сериозно объркаш имената на владетелите! :D