Над 60 икони изгоряха в параклиса "Свети Георги"

Няма напрежение сред населението, споделя кметът на Сопот
Обновена: 2 юли 2015 14:35 | 2 юли 2015 14:27,
82
Над 60 икони изгоряха в параклиса "Свети Георги"
Снимка: Dnes.bg

Над 60 са опожарените икони в параклиса “Свети Георги“, който се намира над Сопот, научи Dnes.bg.

"Това е недопустимо, ние градим, а някой руши", заяви пред изданието ни Атанас Николов - човекът, дарил пари за възстановяването на параклиса.

Оцелели са единствено три икони с лика на Свети Георги. Разследващите извършват оглед и работят по няколко версии за умишлен палеж. Не изключено палежът да има нещо общо с протеста на мюсюлманите пред Куршум джамия в Карлово.

"Няма напрежение сред населението заради палежа, но разбира се, че не е приятно това, което се е случило”, заяви кметът на Сопот Веселин Личев.

Параклисът е свято място за хората. Всяка година хиляди се събират на Гергьовден, за да почетат големия празник., споделя отец Марко, който е архиерейски наместник на Карловска духовна околия.

Параклисът е построен през XI век. Многократно е бил опожаряван по време на Османското владичество. За последен път е изгорен през 1877. След това е възстановен през 1928, подновен през 1946 и възстановен из основи през 2008, благодарение на дарители от Сопот.

Започнало досъдебно производство за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом”, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галина Андреева.
Към момента то се води срещу неизвестен извършител, като на органите на полицията е разпоредено предприемане на незабавни действия по издирването му.

Извършен е оглед на местопроизшествието, назначени са оценъчна и пожаро-техническа експертизи. От прокуратурата призовават всички граждани, които имат информация по случая, да се обърнат към органите на МВР, за да подпомогнат разследването.

Както Dnes.bg съобщи, гаврата с  християнския параклис бе извършена тази вечер. Неизвестни лица са струпали иконите в средата на храма и са ги запалили. Местни хора първи виждат пламъците и тръгват да гасят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: пожарпараклисСопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е сега някой да отиде и да запали някоя джамия, ама там какво да запалиш, там са на шпакловка и замаска хихи
35
3
 
28
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Чудото с тази оцеляла икона ще стане знаково за оцеляването на България!
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dane vidjat bjal den tija pomijari!!!!!
33
0
 
12
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Виновните манджали се смутиха от преките обвинения срещу тях и се изтеглиха в някой смрадлив коптор на съвещание. Ако им е мил живота,в България повече да не припарват!
32
0
 
16
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Такива градове ли докара главният мюфтия на протеста в Карлово, после да ходят да палят? Да си носи отговорността мюфтията, оскверняването този християнски храм лежи на неговата съвест.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДСБ ДПС И ГЕРБ СА НАЙ-ПЕЧЕЛИВШИТЕ !!!!НО НАРОДА СИ ГИ ИЗБРА ИЛИ НЕ ОТИДЕ ДА ГЛАСУВА С КОЕТО ИМ ДАДЕ ПАК ГЛАСА СИ ЗАЩОТО ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ ВСЕКИ НЕГЛАСУВАЛ ЗА ТЯХ!!ДОРИ ГЛАСУВАНЕТО С НЕВАЛИДНА БЮЛЕТИНА ВРЕДИ МНОГО НА ДПС ТАКА СЕ КАЧВА ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ И ПРОЦЕНТИТЕ ИМ ПАДАТ!!!НО НЕГЛАСУВАНЕТО Е НАЙ-ВРЕДНОТО НЕЩО ЗАЩОТО ТАКА ТВЪРДИЯ ЕЛЕКТОРАТ НА ДПС ПЕЧЕЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ!
30
2
 
8
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Убедихте ли се сега,че това е дело на вонливите пазарджишки манджали? Ако не сте се,вижте "минусите" против моите обвинения към тях!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЙ-ГОЛЯМ КЯР ОТ СЛУЧВАЩОТО СЕ ИМАТ ДПС!!! ЦЕЛТА Е ДА СЕ ОБЕДИНИ ЕЛЕКТОРАТА ИМ ЧРЕЗ РАЗЛИЧНИ ПРОВОКАЦИИ КАТО ТАЗИ И КУРШУМ ДЖАМИЯ!!! НО НЕ МЕСТАНЯ И ДОГАНЯ СТОЯТ ЗАД ТОВА А ЗА МЕН Е ДЕБЕЛИЯ ШИШИ КОЙТО Е ПЪЛЕН АНТИХРИСТ ЩОМ Е В ДПС И Е СВРЪХ НАГЪЛ ПРАВЕЩ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ДОКОПА ГЛАСОВЕ ОТ ТУК И ТАМ!!!!
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълно безобразие! Нямам думи! Пред нищо не се спират!
27
1
 
11
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Не се заблуждавайте- това не е дело на болшевишки въшльовци,а на джигански,и то от точно определена пазарджишка махала! Впрочем,защо манджалското име "Пазарджик" още не е заменено с българско???
26
2
 
12
 
! Отговори
Антиекстремист преди 8 години
Това го е направил подлец и страхливец- слуга на шейтана и мазна свинска ***,която ако се видим на улицата ще гледа гузно в земята,а зад гърба на хората ще крои планове за нови джигански номера!Но скотовете около него не знаят,че Господ скоро ще сложи край на всичките им мръснишки мечти за ислямско превъзходство,като ги удари в самото им сърце!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Библията и корана ги прочетете лично и ще ви стане по ясно всичко но задължително ЛИЧНО не да ви го тълкува някои
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички конфликти се разпалват от *** стуктури и фондове.Сатанистът юда иска кръв!*** *** доставете му я !
23
3
 
9
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 8 години
БОЛШЕВИКИТЕ ИДААААААТ!
22
4
 
5
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
А същите образовани в тероризъм манджали са във форума и следят реакциите- затова веднага гласуваха с "против": защото е разпознат първобитния им почерк!
21
14
 
17
 
! Отговори
Tina преди 8 години
До 18 и подобните:Путин не мрази България.На Путин България му е БЕЗРАЗЛИЧНА.Разбирате ли разликата? На Путин не му пука дали тук ще е България или Турция, не му пука дали тук ще има българи или някакви други. И определено не му пука за вас, въшки...Но на американското посолство определено му пука Балканите да са албанско-турски...И най-после, заедно с верните си съюзници мюсюлманите, да имат стратегическо място за нападение на Русия.Това си е стара турска мечта...
20
4
 
9
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Това е дело на манджалите от пазарджишкото джето- не е дело на нормални хора,най-малкото пък на помаци!
19
2
 
11
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Ком.20 е как ще си християнин след като си на нивото на урода които е направил това
18
3
 
16
 
! Отговори
бг преди 8 години
До християн-нинЕх ,големи герои сте из форумите,но ако не дай си боже стане нещо ще се изпокриете като мишки.
17
1
 
20
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Това вярващ човек няма да го направи но има кои мършите около нас станаха много