Загиналият мигрант - убит от рикошет

Групата афганистанци не е била въоръжена
Обновена: 16 окт 2015 12:00 | 16 окт 2015 07:09,
205
Загиналият мигрант - убит от рикошет
Снимка: Булфото

Загиналият в Средец мигрант е загинал от рикошет на куршум, изстрелян във въздуха от граничен полицай. Това каза пред "Фокус" главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. Той е ранен в тила, а впоследствие е починал. 

Групата афганистанци, задържани в околностите на град Средец, не е била въоръжена, каза Костов пред Нова телевизия. До стрелба от страна на полицаите, които патрулират в района, се стига, защото вероятните бежанци отказват да спрат след дадено разпореждане.

"Снощи около 22.00 часа наш граничен патрул от трима служители в района на град Средец се е натъкнал на около 50 нарушители. Пристъпват действия към проверката им, срещат съпротива в следствие на което един от служителите използва оръжиев. Стреля във въздуха и по негови данни следва рикошет. Наранен е един от нарушителите, който в последствие почива в реанимацията", обясни Костов.

Той посочи, че в района на местопроизшествието са задържани 54 незаконно проникнали в страната чужденци.

"Първоначално те съобщават, че са с произход от Афганистан. Всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години в добра спортна форма", допълни Костов и допълни, че те са се придвижвали пеш в трудно достъпен релеф в силно пресечена местност.

В 8 часа днес премиерът Бойко Борисов, заедно с главния секретар на МВР Георги Костов, ще дадат брифинг във връзка с инцидента.

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер изразиха тази нощ съпричастност с България по повод вестта за престрелката между незаконни имигранти и органите на МВР край Средец, предаде БТА.

На пресконференция след края на заседанието на Европейския съвет тази нощ в отговор на въпрос Жан-Клод Юнкер отбеляза, че не е уведомен за случая.

Още по темата

"Въпреки това мога да кажа, че ние сме с България", заяви председателят на ЕК. 

"Премиерът Бойко Борисов ми съобщи преди да напусне", поясни от своя страна Доналд Туск. "За мен този инцидент е поредното доказателство за важността на срещата ни днес. Защитата на външните ни граници е най-важното нещо сега. Премиерът Борисов знае отлично, че сме готови да подкрепим България и българската администрация", каза Туск.

Това е първият сериозен инцидент с мигранти в България, която досега беше избягвана от мигрантите, които се отправят към Западна Европа.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то все най-накрая на някоя европейска държава щеше да й писне и да започне стрелба срещу нашествениците! Гордея се, че сме първи!
46
0
 
22
 
! Отговори
Бат Бойко преди 8 години
Браво на граничаря! Да се награди за добра служба!Казах!
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко че този куршум не е рекуширал петдесет и четири пъти.
44
0
 
8
 
! Отговори
тайно оръжие преди 8 години
Граничната ни полиция вече е въоръжена със супер секретно оръжие! Куршуми, които рикошират от въздуха!
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медал за този служител на МВР!!!
42
1
 
0
 
! Отговори
do 73 преди 8 години
Какво знаеш ти? Кой си ти и какво знаеш?
41
14
 
6
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
Стига сте мрънкали! Когато ръчкахте кошерите беше харно! на целия Близък Изток и Северна Африка, войни и мезирия навсякъде! САЩ и Евре.йо-гей.ташкият Съюз са главните виновници за бежанската криза и сега тези хора идват да ви се отблагодарят за добрината, която им сторихте!
40
15
 
4
 
! Отговори
не си е платил преди 8 години
Сигурно не си е платил на граничаря таксата за преминаване на границата.
39
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо чудно някой от патрула да е бил пиян в 22,00 ч. като ги знам нашите пияници граничари.
38
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавна граница! Как решиха изведнъж да преминават границите на десетки държави където и когато си поискат ? Нечувана наглост !А Граничарите пазят границата-Не смейте да ги обвинявате !
37
0
 
9
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 62Не за пари ни заплашват турците, а че ако не облекчим визовия им режим с ЕС ще пуснат паплачта към Европа, това си го каза Ердоган в прав текст, определено ни изнудват.
36
11
 
6
 
! Отговори
до 58 преди 8 години
При бай ти Тошо, ние избихме десетки невинни хора, деца на по 20 тодини, тръгнали да търсят по-добър живот бяха застрелвани като кучета.
35
3
 
12
 
! Отговори
без майтап преди 8 години
А какво е мнението на американските ни началници?
34
1
 
9
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Страната може да е пълна с джихадисти, всеки си влиза както си иска, но няма причина за страх! Турция ни пази!!!
33
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде руските *** пак почнаха да заработват копейки. Турците били ни ги пратили щото видите ли, извивали ръцете на Брюксел за повече пари. Това е най-новата опорна точка, спусната лично от др. Пyтя. Браво, трольчики, кълвете по клавиатурките за да заработите предателските си 50 копейки.
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според Франс прес е имало яка размяна на обиди от двете страни, преди да се възпроизведе изстрелът. Интересно на какъв език са се псували.
31
3
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Малко разяснение за журналисти /ки. "Престрелка" има, когато двете страни стрелят една срещу друга. И още, не съм специалист по физика, но разговорно "рикошет" се нарича промяната на траекторията на едно тяло, когато то се сблъска с друго тяло с по-голяма маса. Ако куршумът е "рикоширал" от въздуха - поздравления, откривателят на ефекта е за Нобелова награда!
30
0
 
25
 
! Отговори
Св преди 8 години
Айде стига са се чувствали виновни нашите и да се "извиняват" - рикошети и т.н. Имало е преминаване на държ. граница, придвижват се като боен отряд и ние ще ги посрещнем като спасители ли? Някога награждаваха граничар за такава случка. Вместо да даваме пари на Турция, а и да отглеждаме на влезли вече мигранти, да се направи за тия пари един елитен отряд и да се отстрелят още 10-на такива "бежанци, майки с деца", като се разчуе ще секне рязко потока поне през БГ.
29
1
 
19
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Да, да, нали не очаквате да ни кажат, че са били въоръжени и турците са ги пуснали така при нас? След стрелба във въздуха как стават рикошети, от облаците ли, от мъглата ли? Истината е, че в България влизат въоръжени групи терористи, границата трябва веднага да бъде затворена, минирана и да се стреля без предупреждение!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Редно е да се запита, как така въоръжени мигранти щъкат из Турция. След като знаем каква полицейска държава е. Може би трябва да питат Ердоган какво става. Прилича на провокация на 100%.