Цветан Василев дал 10 млн. за ...ремонт и мебели

Запорираха 25 имота на банкера на стойност 1,5 млрд. лева
5 май 2016 12:30,
31
Цветан Василев дал 10 млн. за ...ремонт и мебели
Снимка: архив Булфото

Над 10 млн. лв. е дало семейството на банкера Цветан Василев за такси, ремонт и обзавеждане на луксозния си палат край Женевското езеро. Това показват данните на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Организацията наложи преди няколко месеца запор на баровския имот.

Според докумените по делото за конфискация къщата е купена за 23,5 млн. франка. Сделката по придобиването на имота се е оскъпила допълнително от нотариалните такси по прехвърлянето му и брокерския хонорар. От документите става ясно, че само комисионата на посредника е над 648 000 франка, като отделно са били платени около 1,3 млн. лв. за нотариални такси, пише "Монитор".

Още по темата

Шефът на фалиралата КТБ и съпругата му Антоанета са броили още над 4 млн. лв. за ремонт, обзавеждане и архитектурен план на "Къща Женева", както Василеви са кръстили имението си.

Палатът в Швейцария е най-скъпият имот, който е бил блокиран по дело за конфискация у нас. Според данните на експертите имението се оценява на 47 559 915 лв., което е три пъти повече от общата стойност на конфискуваното от комисията бандитско имане за последната година.

Миналата година съпругата на банкера бе разпитана от прокуратурата по проверка за пране на пари след покупката на имота. Тогава адвокатът на семейството Менко Менков нарече палата "едностайно жилище" от 200 квадрата, намиращо се "в едно швейцарско село". Защитникът обясни и че имотът не бил обзаведен и имал нужда от "ремонт на покрива, който тече".

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е поставила под запор картини, юбилейни монети и други ценности, собственост на Цветан Василев. От документите става ясно, че ценностите са онези, които бяха открити в трезора на КТБ.

Тогава в сейфовете на банката и кабинета на Василев бяха открити 288 платна, оценени на над 990 000 лева. Сред тях има произведения на Иван Мърквичка, Дечко Узунов и Димитър Казаков-Нерон. След като бяха иззети, картините бяха предадени за съхранение в Националния исторически музей.

Отделно в трезора на БНБ пък се съхраняват над 190 ценности като юбилейни монети, златни кюлчета и икона, инкрустирана с перли, които също бяха иззети от кабинетите на Василев в КТБ. Според оценката на КОНПИ те струват над 750 000 лв. Ценностите са част от обезпечение на бъдещ иск на стойност около 2,2 млрд. лв. срещу Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица.

Вече са наложени обезпечителни мерки на имущество на стойност 1,5 млрд. лв. В тях се включват и дружествени дялове в капитала на десетки търговски дружества, акции в капитала на още дузина фирми, парични средства по 20 банкови сметки, 4 превозни средства, 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево.

Цветан Василев е обвинен в присвояване на 206 млн. лева. от КТБ. От над година и половина насам обаче банкерът е в Сърбия и се чака решението на белградския съд дали да бъде екстрадиран у нас, както поискаха българските власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Ася преди 7 години
Мда, толкова крадени пари трябва да се похарчат все за нещо. Само не знам защо отговорните институции не взимат никкави реални мерки? Един арестуван няма за пирамидата КТБ.
25
0
 
2
 
! Отговори
Grigoria преди 7 години
Ами като не са негови какво му пречи. Нали други хора са ги спестявали цял живот. Василев се е разпореждал с КТБ като с личен банкомат. Не разбирам защо обаче го оставят да му се размине източването на банката. Все още няма даже повдигнато обвинение, да не говорим и че не може да бъде върнат в страната, за да бъде съден. Пълен фарс е всичко, което се случва. Излязоха много доказателелства за това, че е източвал банката обаче вече 2 години резултат няма никакъв. Никакви присъди. Това само в Бълга
24
0
 
3
 
! Отговори
мели преди 7 години
Да бъде екстрадиран този крадец Василев до кога ще чакаме виновника да си получи заслуженото .не са ли достатъчни две години?
23
0
 
2
 
! Отговори
готин преди 7 години
да го докарат в б................я и дя си лежи мн гогини.е не само шматки
22
0
 
4
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Там Ви е правдата г-да ДЕМОКРАТИ !Вие си мислите, че той ще лежи! И сте мили и сладки, и искате да лежи,нали? И е възможно и да лежи Защото утре и Вие можете да лежите до него. Комунистите преди 60 години отдавна да го бяха гръмнали с ТТ-то !И нямаше да има подобни "бизнесмени" А те в РБ всичките такива ! Как за 10-15 години се трупат милиони ? Други лазят в контейнерите за смет! Хубаво нещо е демокрацията.........
21
0
 
2
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Там Ви е правдата г-да ДЕМОКРАТИ !Вие си мислите, че той ще лежи! И сте мили и сладки, и искате да лежи,нали? И е възможно и да лежи Защото утре и Вие можете да лежите до него. Комунистите преди 60 години отдавна да го бяха гръмнали с ТТ-то !И нямаше да има подобни "бизнесмени" А те в РБ всичките такива ! Как за 10-15 години се трупат милиони ? Други лазят в контейнерите за смет! Хубаво нещо е демокрацията.........
20
0
 
4
 
! Отговори
Кичка преди 7 години
Да дава от своя джоб, колкото иска. Въпросът е кой ще върне милиардите от КТБ?
19
2
 
3
 
! Отговори
Никон преди 7 години
Всичко, което Василев и семейството му притежават е придобито незаконно с крадените пари от пирамидата КТБ и следва да им бъде отнето и разпродадено в полза на държавата. Надявам се, че ще го екстрадират час по скоро, за да бъде съден и да лежи в затвора.
18
1
 
8
 
! Отговори
99999999999 преди 7 години
КАК СЕ ПЕЧЕЛЯТ ТАКА ЕДИН И ПОЛОВИНА милиарда ЛЕВА
17
0
 
1
 
! Отговори
ZABOBOL преди 7 години
Koito znae kade e bil prez 70-te g. na minaliq vek kato student v Polsha, i po tochno samo prez ednata godina na negovoto sledvane,kato prekasnal student-TOI ZNAE VSICHKO.
16
2
 
10
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Уважаеми PD,ти да си видял някой друг от изброените от теб да харчи 10 000 000 лева за ... мебели? Нека първо да вкарат в затвора Цветан Василев за заграбените милиарди от неговата пирамида КТБ и след това да ги почват всички останали по веригата! Съд до дупка за подобни мошеници!
15
2
 
8
 
! Отговори
PD преди 7 години
А защо само Василев? Управителния съвет, Надзорния съвет, началниците в отдела по кредитиране, Вътрешен и Външен одит и Същите в БНБ и т.н. колко много измамници крадци и сподвижници има в държавата. Иде иде ..огъня на пречистването.Къде ще се скриете. И ако медиите удобно мълчат днес, утре дали?
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той и бате Боко даде куп пара за ремонта на бункера в Банкя, ама полза дали ще има?
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се правят милиарди в бедна Държава?
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този банкер с банката работи повече от 10 години в България.Ако не се бъркам от 2001 до 2014.През цялото време се увеличават държавните пари точно там.Сега всичките викат,че не го познавали.*** работа ще да бъде това КТБ.Само,че тук не е виновен само банкера както се опитват да го изкарат.С него сигурно вървят още маса народ и то хора на много високо ниво.Самия факт,че тази огромна измама се бави толкова време е показателен.Никой не иска разплитане на случая,защото повечето са в играта.
11
0
 
9
 
! Отговори
? преди 7 години
Активите на КТБ: 1. Фирми с реалните активи, които не са под контрол на Цветан Василев и ги опоска КОЙ и дружина. 2. Фирмите, които са под негов контрол или ще му ги вземат или ще ги фалират и пак ще ги вземат.3. Активите останали в банката. Ще продадат на стойност, много по-ниска от реалната, за да има за управляващи и дружина. Българският народ сметката ще плати, бушонът Цветан ще изгори, а политиците ще се забавляват до зори, уви.
10
1
 
15
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Е това не беше ли банкер номер едно на България години на ред?А Шиши бизнесмен номер едно ...бааааси държавата...*** то и ПРЕМИЕРномер едно е същия...и прокурор номер едно ...да ви имам първенците аз на вас...
9
0
 
12
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Крадците на Прехода бяха Милионери а тоа Милиардер , работа за ЕВРОПОЛ а не на Българските власти
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тези,на които е давал кредити,те вдън земя ли потънаха?Защото е ясно,че кредити са раздавани не само на негови фирми,а на много други приближени на него лица.На тях няма ли да им се потърси отговорност?А на банкерите от неговия екип?А на БНБ?
7
0
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Хубаво обвиниха Цветан Василев за кражбата, ама няма ли да има обвинения и към хора от БНБ, чистачки, орана. Трябва да си доста ограничен за да повярваш че Василев е направил тази кражба без подкрепа от БНБ.