Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?

Няма открити лични мотиви за убийството в Борисовата градина
Обновена: 24 фев 2017 10:52 | 24 фев 2017 09:11, Петя Славова
186
Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?
Снимка: "Визаж“

Няма личен мотив в убийството на Георги в Борисовата градина, настоя пред Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Към момента основната версия, по която се работи е кражба, но няма отнети вещи.

"Тази версия става все по-несигурна. Обвиняемият Йоан Матев все още се възползва от правата си да не дава обяснения. Надяваме се да получим пълната картина, неговото обяснение, каквото и да е то", отбеляза тя.

По думите й разследването разполага със свидетел от близкото обкръжение на Йоан, пред когото момчето е направило самопризнания.

"Този свидетел ни ориентира до мястото, където е изхвърлен ножа, в шахта, много близко да местопрестъплението. Ножът е изпратен за ДНК експертиза. Категорично няма личен мотив, според нас", обясни Арнаудова.

Още по темата

Появиха се упреци, че разследващите са допуснали пропуск, като не са проверили мястото. 

"Не можем да обвиняваме целия разследващ екип за това, че точно до тази шахта не са стигнали в такава конкретика и детайли. важното в момента е, че разполагаме с оръдието на убийството. То е изпратено за изследване в лаборатория, която да установи наличието на ДНК материал, което ще даде най-силното доказателство и за авторството и за механизма на това убийство", поясни Арнаудова.

В хода на разследването, продължило около 20 месеца, са били разпитани над 1200 лица, включително и такива от обкръжението на убития Георги Игнатов, както и близки до Йоан Матев.

Изискани са записи от цялото видеонаблюдение в Борисовата градина, от седем подлеза и метростанции, от видеонаблюденията по основните булеварди.

"Имаше информация от 102 клетки, които са обслужвали мобилни телефони на над 30 хил. човека в България, които са се намирали в района на Борисовата градина, така че усилията бяха изключително големи", посочи Арнаудова.

Тя допълни, че няма доказателства, за това дали родителите на Йоан са знаели за убийството на Георги.

Вече стана ясно, че след жестокото престъпление, младежът е променил начина си на живот, външния си вид и навиците си. Той си е пуснал брада и по-дълга коса, станал е по-затворен в себе си.

Бившият директор на Института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров вижда работата по криминалното престъпление от друг ъгъл.

"За да се стигне до този момент с обвинението към Йоан, значи са натрупани достатъчно убедителни факти", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че би приел нещата такива, каквито са и би разглеждал случая оттам, докъдето е стигнал на този етап.

"По-скоро въпросът е доколко целенасочено и професионално е работено през тези две години. Това е аргументът, по който можем да смятаме дали работата е свършена добре или не. Ние имаме един факт, който бе обявен вчера - заподозряното лице е вероятният извършител", твърди проф. Гайдаров.

Адвокат Хаджигенов категорично посочи, че МВР ще реши дали Йоан ще бъде преследван като непълнолетен извършител, ако се докаже, че той е убил Георги преди 2 години, когато е бил на 17 години.

"Сочим, че някой е убиец. Ами, ако не е?" - попита адвокатът. Той поясни, че ако Йоан бъде осъден като непълнолетен извършител, присъдата му може да бъда от 20 до 30 години затвор и доживот, като минимумите за изтърпяване на присъдата са много по-високи.

Проф. Калин Гайдаров смята, че няма как да разглеждаме личността на извършителя като злостна криминална личност.

"Първо, възрастта е такава, че това е трудно или невъзможно да се случи, второ, фактурата на самото престъпление подсказва, че става въпрос по-скоро за случайна среща", каза той.

Според съседи от общежитието на Йоан, той не е създавал проблеми. "Изглеждаше симпатично момче", каза председателят на домсъвета в Благоевград. Момчето не приличало на това от снимката, бил с 30-40 кг повече.

Според момичетата, които живеят в съседната студентска стая, от стаята на Йоан не се чувал никакъв шум.

"Поздравявахме се като се засечем, но това не беше много често. Той беше по-висок, с брада, по-пълен от това, което е на снимката. Много се изненадахме”, казва неговата съседка Виктория пред bTV.

Йоан е приет студент по право в Благоевградския университет миналата година. Не се е връщал в общежитията от края на миналата година, когато се прибрал при семейството си за празниците и прекъснал учението си.


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заглавие на статията" защо йоан УБИ георги?'

съдържание на статията: специалисти от мвр и прокуратура обясняват, че още нищо не е сигурно, не е доказано, не се знае мотив, днк, няма започнато дело, засега има заподозрян и ВЕРОЯТНОСТ???

какво правим, бе хора? философстваме на тема живот, вселена и всичко останало?
75
1
 
4
 
! Отговори
спрял преди 2 години
До ТРЕЗВОМИСЛЕЩ

ами например, момчето е разказало на "този свидетел" за убийството съвсем скоро, за това "чак сега" се посочва и мястото, където оръжието е захвърлено. Аргументите ти са неиздържани и пишеш колкото да не заспиш.. май, май.
74
1
 
8
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 2 години
До Анонимен Ти какво мислиш ... те родителите му са като него ... да не мислиш, че при свестни хора родители се става убиец !!!! А и въпроса защо чак сега излизат факти ... това също е престъпление от страна на разследващите тогава !!!!! този сведетел защо чак сега показа къде е ножа ... абе ...на държава !!!
73
1
 
8
 
! Отговори
Фокс Мълдър преди 2 години
Това, което ще напиша е само разсъждение и не съм сигурен в правотата, нямам за цел да засега близки и прочие. Но според мен убиецът и убитият имат някаква връзка помежду си. Не твърдя, че са се познавали от години, но са имали някакво вземане-даване. Впечатление ми направи от източниците в нета - убийството става с един точен прободен удар с хладно оръжие в сърцето. Също така мястото е супер забито, затова и няма много свидетели, някаква пейка на майната си между шубраци и дървета.
72
2
 
15
 
! Отговори
Без думи преди 2 години
Не бе хора ... момчето е невинно ... освен това няма умисъл за убийството ... то си е невинно ... не е ли ясно ? Нека си го пуснат и след година две та да може пак да убие някой .. пак без умисъл ... така пак ще има за какво да пишат "журналята" а и "работа" за МВР.
Сега всички които са знаели за престъплението да бъдат наградени с по един орден.

Сега сериозно: Срамувам се, че съм Българин .... !!!!
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мръсно, гадно, долно помярче. Дано техните цял живот го гледат зад решетките!
70
1
 
18
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Много симпатично,да...както майка му,баща му,брат му!Толкова са симпатични,че са си направо за разстрел!!!
69
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 години
"оръдието на убийството" Ax,ax,ax.
68
0
 
39
 
! Отговори
аа преди 2 години
Само не мога да разбера как така тези които са го разпознали, а също и родителите му, няма да носят отговорност за това, че са знаели, а не са уведомили МВР.
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние имаме един факт, който бе обявен вчера - заподозряното лице е вероятният извършител", твърди проф. Георгиев..

това го казва професор от мвр! подозрения, вероятно, може, само едно нещо имаме...тръгнат ли така нещата, на 'ще видим', 'не се знае още', не е сигурно - работата е отекла.
66
5
 
53
 
! Отговори
Бай Хойчо преди 2 години
Не защитавам това момче на снимката ако е убиецът! Но, защо когато Българин е направил нещо веднага имената,снимки и прочие. А от *** ,с име на напитка никога няма нищо...? Само инициали и до там? А? Или защитника на *** Красимир Кънев ви е инструктирал? Така ли е?
65
1
 
30
 
! Отговори
погр ебален агент преди 2 години
Йоан бил тих и скромен. Само дето по някой път прекъсва тишината и скромността си и убива някого!
64
0
 
21
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До 82
Кой говори за галене. Не ме разбра. Този ще излезе на 27 и ще е пълен психопат. И ще трябва да живеем с него и да ни кара с таксито. Системата на затворите е пълен смях. По-добре да го застрелват. Отнел си живот, твоя вече не струва нищо.
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Млад, добре изглеждащ мъж. Брей
62
5
 
27
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 2 години
Ситуацията е следната-още тогава ножа е бил намерен и е било ясно кой е убиеца!Но след като се е оказало че е син на корумпиран митничар с много пари се е задействала системата с вземане и даване на хилядарки за потулване!Всички следи от ножа са заличени и преди доста време е хвърлен пак в шахтата...и сега о чудо-намира се ножа и...о пак чудо-ще се правим че ще търсим ДНК но е невъзможно!Няма ДНК няма доказателства и убиеца оправдан
61
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не помня новините отпреди 2 години, ама всъщност сигурно ли е, че убитото момче е убито точно с нож? и как се е доказало?
60
1
 
3
 
! Отговори
ДеЮре преди 2 години
Номер 13 : адв.Марковски е описал добре методологията.
59
0
 
9
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 2 години
Може би мотива е удоволствието от убийството? Колкото и перфидно да звучи това!
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много глупости чета тука. По такова значимо разследване прокуратурата няма току-така да хвърля висящи, неподкрепени с нищо изказвания. Сега, дали е на 100% доказано извършителството е друг въпрос. Но най-малкото би трябвало да е доказано, че заснетото момче в деня на убийството е бил именно Йоан. Ми щом е вече заподозрян вече му се знаят навиците, къде учи, живее, откъде минава, сниман е от десетки камери, в училище, тържества, лични клипчета на познати.
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега това момче ще бъде тотално разсипано психически в затвора

Еми дай да го погалим по главичката тогава и да го пуснем да си ходи, за да не му разсипваме крехката психика.