Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?

Няма открити лични мотиви за убийството в Борисовата градина
Обновена: 24 фев 2017 10:52 | 24 фев 2017 09:11, Петя Славова
186
Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?
Снимка: "Визаж“

Няма личен мотив в убийството на Георги в Борисовата градина, настоя пред Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Към момента основната версия, по която се работи е кражба, но няма отнети вещи.

"Тази версия става все по-несигурна. Обвиняемият Йоан Матев все още се възползва от правата си да не дава обяснения. Надяваме се да получим пълната картина, неговото обяснение, каквото и да е то", отбеляза тя.

По думите й разследването разполага със свидетел от близкото обкръжение на Йоан, пред когото момчето е направило самопризнания.

"Този свидетел ни ориентира до мястото, където е изхвърлен ножа, в шахта, много близко да местопрестъплението. Ножът е изпратен за ДНК експертиза. Категорично няма личен мотив, според нас", обясни Арнаудова.

Още по темата

Появиха се упреци, че разследващите са допуснали пропуск, като не са проверили мястото. 

"Не можем да обвиняваме целия разследващ екип за това, че точно до тази шахта не са стигнали в такава конкретика и детайли. важното в момента е, че разполагаме с оръдието на убийството. То е изпратено за изследване в лаборатория, която да установи наличието на ДНК материал, което ще даде най-силното доказателство и за авторството и за механизма на това убийство", поясни Арнаудова.

В хода на разследването, продължило около 20 месеца, са били разпитани над 1200 лица, включително и такива от обкръжението на убития Георги Игнатов, както и близки до Йоан Матев.

Изискани са записи от цялото видеонаблюдение в Борисовата градина, от седем подлеза и метростанции, от видеонаблюденията по основните булеварди.

"Имаше информация от 102 клетки, които са обслужвали мобилни телефони на над 30 хил. човека в България, които са се намирали в района на Борисовата градина, така че усилията бяха изключително големи", посочи Арнаудова.

Тя допълни, че няма доказателства, за това дали родителите на Йоан са знаели за убийството на Георги.

Вече стана ясно, че след жестокото престъпление, младежът е променил начина си на живот, външния си вид и навиците си. Той си е пуснал брада и по-дълга коса, станал е по-затворен в себе си.

Бившият директор на Института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров вижда работата по криминалното престъпление от друг ъгъл.

"За да се стигне до този момент с обвинението към Йоан, значи са натрупани достатъчно убедителни факти", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че би приел нещата такива, каквито са и би разглеждал случая оттам, докъдето е стигнал на този етап.

"По-скоро въпросът е доколко целенасочено и професионално е работено през тези две години. Това е аргументът, по който можем да смятаме дали работата е свършена добре или не. Ние имаме един факт, който бе обявен вчера - заподозряното лице е вероятният извършител", твърди проф. Гайдаров.

Адвокат Хаджигенов категорично посочи, че МВР ще реши дали Йоан ще бъде преследван като непълнолетен извършител, ако се докаже, че той е убил Георги преди 2 години, когато е бил на 17 години.

"Сочим, че някой е убиец. Ами, ако не е?" - попита адвокатът. Той поясни, че ако Йоан бъде осъден като непълнолетен извършител, присъдата му може да бъда от 20 до 30 години затвор и доживот, като минимумите за изтърпяване на присъдата са много по-високи.

Проф. Калин Гайдаров смята, че няма как да разглеждаме личността на извършителя като злостна криминална личност.

"Първо, възрастта е такава, че това е трудно или невъзможно да се случи, второ, фактурата на самото престъпление подсказва, че става въпрос по-скоро за случайна среща", каза той.

Според съседи от общежитието на Йоан, той не е създавал проблеми. "Изглеждаше симпатично момче", каза председателят на домсъвета в Благоевград. Момчето не приличало на това от снимката, бил с 30-40 кг повече.

Според момичетата, които живеят в съседната студентска стая, от стаята на Йоан не се чувал никакъв шум.

"Поздравявахме се като се засечем, но това не беше много често. Той беше по-висок, с брада, по-пълен от това, което е на снимката. Много се изненадахме”, казва неговата съседка Виктория пред bTV.

Йоан е приет студент по право в Благоевградския университет миналата година. Не се е връщал в общежитията от края на миналата година, когато се прибрал при семейството си за празниците и прекъснал учението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
6
 
3
 
! Отговори
НЕбългарин преди 7 години
Тия със сигурност не са българи те не правят такива неща
50
2
 
15
 
! Отговори
правопис преди 7 години
"важното в момента е, че разполагаме с оръдието на убийството" Той да не го е застрелял с топ??? Кзва се "оръжие", а не "оръдие"!!!
49
4
 
4
 
! Отговори
Бау преди 7 години
След 101 глупости в медиите най-после се разбра това, което и предполагах. Най-вероятно подпийнал е 'споделил' или се е похвалил на някой и той го е издал. Иначе много сложни експертизите за височината (мерене на сянка за 2 мин) и всякакви удряния в гърдите от 'невероятните' полицай. Сега това момче ще бъде тотално разсипано психически в затвора, ще излезе млад и тотално съсипан, и един господ знае какво ще направи пак.
48
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ихааа..:) убиваш някого с нож и пускаш ножа в съседната шахта. и 2 години не се сещаш да го махнеш оттам. междувременно 200 полицаи с кучета и спец екипи претърсват местопрестъплението и не намират нищо. не се сещат да видят шахта на 2 метра? и после казваш на приятел, че си убил някого и специално му обясняваш, че си пуснал ножа в шахта на 2 метра отстрани. и това го прави студент по право?? и го арестуват по донос, без още да са проверили отпечатъците по ножа? малко е ..хмм...странно..
47
1
 
19
 
! Отговори
Ало,специалистите -2 преди 7 години
би трябвало да знаете каква е първата грижа на убиеца - да се отърве от оръжието на престъплението!А каква е първата работа на разследващите? Да намерят това оръжие!Вие го търсихте по подлези, булеварди, клетки на мобилни оператори, а може би и из джобовете на онези 30 000 човека, които са били тогава в района на парка. Е, обяснимо е, че за 20 месеца не сте успели да прегледате джобовете на всички тях, щото вероятно сте приели, че убиецът продължава да носи ножа у себе си.Браво!
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бах мама му, тоя полицай от къде толкова париНе обикновен полицай, а митничар.
45
0
 
30
 
! Отговори
Ало, специалистите! преди 7 години
30 000 човека са били в района (всички тях ли ги разследвахте, бе?);1 200 човека разпитали;102 клетки на моб.оператори (как ли са проучвали там?!);7 подлеза и метростанции са проучили;прегледали цялото видеонаблюдение на парка и на основните булеварди,но не се сетили да надникнат в шахта, която се намира съвсем близо до местопрестъплението!Колко хиляди шахти има около онази пейка, бе?!И без да сте учили в МВР школата, само от крими романите и филмите би трябвало да знаете, че първата
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Журналистите нищо не знаят. А институциите нищо не казват. Така и трябва да е.
43
2
 
19
 
! Отговори
Петя Славова преди 7 години
Петя Славова, моля Ви престанете да пишете статии, които очевидно не са в рамките на интелектуалния и лингвистичния Ви капацитет. Пишете за Николета Лозанова и останалата клоака на обществото. С некомпетентните си и пълни с фактически и други грешки статии, заблуждавате много читатели, които не са наясно с материята.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
самият Йоан да си построи сам, със свой труд къща.За съжаление вече времената не са тези, в които се събирате роднини и приятели и си строите къщата сами, както можете, с каквото можете, без стандарти, без архитект, без надзор, и чак когато всичко е построено, се опитвате да го узаконите. Но ако принадлежите към точно определен етнос, разбира се това все още ви е позволено.
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бах мама му, тоя полицай от къде толкова пари- джипове, екскурзии в чужбина, частни училища, къщи-палати??? Май цялото семейство е за затвора. Ако времената бяха преди 89 година, тоя щеше да вие като вълк в белене, а сега ще си плати и ще го осъдят на три години условно.
40
1
 
35
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
По всичко изглежда, че МВР са знаели кой е убиеца, но поради яката корупция са крили престъпник до момента, в който идва смяната на разни секретари и става неудобно да се потулва случая..
39
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе хора, вие 100% ли вярвате на уменията на родната полиция да ни пази, и на съдии, и прокурори да прилагат закона? това, което прочетох дотук, е едно голямо НИЩО! няма мотив, няма открити отпечатъци по уж намерения нож (след 2 години престояване в калта), няма очевидци, няма признания, освен махленска клюка - бил казал на приятел, който пък бил казал на полицията? ами ако не е казал на приятел? не ме разбирайте погрешно, не обвинявам, нито оневинявам,но на втория ден прокурорът вече на заден?
38
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Познавам Йоан.Много добро момче, скромно и симпатично.Според мен е било самозащита.
37
0
 
8
 
! Отговори
@ 50 преди 7 години
Въпросът е какво правим, ако именно той го е убил, толераст ! И защо отказва да говори ?
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и какво правим, ако не го е убил той? не че познавам йоан, ама ето - само след един ден уж намерен убиец, ама почнали несигурностите. какво ще бъде след 2-3 месеца? ами като се появи адвокат? ами като стигне и до съд? за онова момиче в борисова градина първо изкараха двама други убийците.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сочим, че някой е убиец. Ами, ако не е?" - попита адвокатът. Той поясни, че ако Йоан бъде осъден като непълнолетен извършител, присъдата му може да бъда от 20 до 30 години затвор и доживот, като минимумите за изтърпяване на присъдата са много по-високи.Вчера бяхте написали, че са от 2 до 8 години бе некадърници... жалкарска страничка !
34
1
 
12
 
! Отговори
Снимка преди 7 години
Да бяхте написали кой е на снимката: Йоан ли е, Георги ли е или просто някой от Визаж :)
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ушев на вена
32
0
 
20
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
"...осъден като непълнолетен извършител, присъдата му може да бъда от 20 до 30 години затвор и доживот, като минимумите за изтърпяване на присъдата са много по-високи..."Подозриам, че сте допуснали груба фактологична грешка. Присъдата не може да бъде толкова висока, ако е НЕпълнолетен. Освен това, изречението ви е толкова неясно, че излиза сякаш минимумите могат да са по-високи от 20-30 г. Или при друг прочит - по-високи ако е НЕпълнолетен.Срам, не можете да цитирате елементарно изказване!