Колев посочи имена на замесени в източването на "Хемус"

Поискал е да не му бъде търсена наказателна отговорност
21 дек 2021 20:56, Александър Попов
60
Колев посочи имена на замесени в източването на "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Обвиняемият за източване на АМ „Хемус” Борислав Колев даде дълги и подробни обяснения, като изложи своята версия, включително посочи конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление. Имената на тези лица не са публично известни. Това стана ясно след проведения разпит, предаде БГНЕС.

По информация на прокуратурата обвиняемият е изразил желание наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност.

По преценка на наблюдаващите прокурори ще бъде направено искане за провеждане на разпит на обвиняемия пред съдия по реда на чл. 222 от НПК.

Предстои да бъдат дадени подробни указания от наблюдаващите прокурори за събиране на допълнителни доказателства чрез разпити на свидетели, както и чрез всички други необходими процесуално-следствени действия за разкриване на обективната истина.

Разпитът е бил проведен от двама прокурори в СГП и разследващ полицай от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). При провеждането му присъства и главният прокурор Иван Гешев по изричното настояване на обвиняемия Б. К. и разрешение на наблюдаващ прокурор.

Разпитът се е провел чрез изготвяне на видеозапис, за което обвиняемият и неговият защитник са били изрично предварително уведомени и не са възразили. Видеозаписът е бил осъществен от технически сътрудник.

В хода на разследването до момента обвиняемият се е възползвал от правото си да не дава обяснения, добавиха от прокуратурата.

По-рано днес Софийският апелативен съд (САС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Колев, обвиняем за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „Хемус“. Определението е постановено във връзка с протест на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „домашен арест“.

Братът на Борислав Колев - Иво, при гледането на мярката на обвиняемия, заяви, че Борислав иска среща с вътрешния министър Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев, за да разкаже неща по случая. Иво Колев заяви: „След като се касае за такива суми и такива мащаби, дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Брат ми има информация, която е от значение за разследването”.

"Тук съм, защото имам разрешение от наблюдаващите прокурори да присъствам на разпита по изричното настояване на обвиняемия и защитника му", коментира Иван Гешев, който също дойде в сградата на Съдебната палата. Той подчерта, че от служители на МВР е било поискано да не бъде протестирана мярката "задържане под стража", наложена на Колев. "Ако това се беше случило, а то не се случи, той нямаше да бъде задържан. Ако беше изпълнено искането му да пътува в чужбина, може би съществуваше реална опасност лицето да се укрие", коментира Гешев преди разпита на Борислав Колев.

"Споразумение по българското законодателство означава след приключване на досъдебното производство, съдът да одобри споразумение, което има силата на влязла в сила присъда, тоест лицето да бъде осъдено, а не да бъде смачкано делото срещу него. Тоест, ако лицето съдейства в момента на българското правосъдие при разпита от съответните наблюдаващи прокурори, това е само и единствено, защото българската прокуратура си е свършила работата", коментира още Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Борислав Колев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анал?изатор преди 2 години
Този е един обикновен бушон.Бушонът не може да знае имена ,схеми и други работи.Този просто разиграва прокуратурата ,за да печели време.Забравете за милионите
37
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 2 години
Явно някой се поизплашиха и взеха да влизат в час и да слушат учителя ,но малко късно ,когато видяха че чашата преля!!
36
1
 
5
 
! Отговори
Арести за чиновници преди 2 години
Источена е БЪлгарската хазна както официално обяви министърка по телевизиите.За НЕЗАКОНЕН ОБЕКТ НЯМА АРЕСТУВАНИ ВЪПРЕКИ ОГРАБЕНИ над 8 000 000 000 живи кървави лева и поразени милиони декари ценна обработваема земя..Пораженията срешу ПРиродата са ТЕЖКИ трудно лечими.
35
1
 
16
 
! Отговори
Баба Ванга преди 2 години
Тоя пуска кьорфишеци. Казано му е кои имена да съобщава.Истинските организатори на грабежа няма да бъдат назовани.
34
3
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Аз само да попитам, как за някои хора прокуратурата правеше жестове, пък сега не може. Да не забравяме колко лица напуснаха страната и сега са в Чужбина след такива негласни споразумения. Преди можеше, а сега не.
33
9
 
25
 
! Отговори
Облог преди 2 години
Хайде да се обзаложим, че имена няма да излязат никога! Поредната ченгеджийска постановка, от което ще излезе едно голямо ...НИЩО! Всичко на което разчита Чашков, е сервилните медии да раздухват кьорфишеците!
32
2
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Къдя са имената ..... пак шменти капели :)))
31
6
 
10
 
! Отговори
...? преди 2 години
До Мдаа! Ами нали и ние искаме това да знаем ,откъде и откого са тия тегления! Сам казваш, че веригата се разплита, а тука един *** даже твърди, че верига нямало, а директно ходели при "Борисов"! Последно?
30
10
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Най-новата постановка,саковете били носени на "Борисов"! Много плоско бе тролчета, като доказателствата на Рашков! Явно в АПИ парите си ги държат в "сакове", и чакат само "мулето" да мине и да ги вземе! Този да не се окаже ,че е истинската Мата Хари?
29
13
 
17
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Първо нямаше милиони, сега вече има. Гербаджиите припяват, че нямало познати имена, споко ще се стигне и до тях. Брънките на веригата все още са неустановен брой. Пък и каскета може да не иска да сти до края. Кой може да затвори очите на ДАНС, за да не видят тия тегления? Досещате ли се, гербаджии?
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Boika i goscko hubavata na Rastrel a desi na magistralata a vsizkite grobari v Belene
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербер, ако през ум ти е минало, че това мyлe е носило саковете директно на Борисов, значи през нищо не е минало. Всички ли гербери сте толкова аналитични?
26
3
 
20
 
! Отговори
Странно, преди 2 години
Що не направят проверка в банките, от кого и на кого е направен превода, ами вървят по дирите на някакви си "сакове"? Да не се окаже като ония свидетел на Мая Манолова в НС, който бил знаел за някой си, който бил дал 5 000 лева на някаква си, за да спи с едикой си, ама тя не била чувала за това ?
25
10
 
16
 
! Отговори
гербер преди 2 години
ЛИЦАТА НЕ СА ПУБЛИЧНО ИЗВЕСТНИ! Ха-ха-ха, какво стана бе, гербоплювачи? Нали уж бяха замесени Борисов, Нанков, Аврамова? Няма да ви се отвори парашутът и май ще излезе елементарна криминална история.
24
2
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
До 37. Уф, големи глу.пости си написал. Не ти ли омръзна всеки ден.
23
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ходеше с джипката поне два пъти седмично по тези лотове на Хемус? И си водеше операторката Севда и един-двама корумпета-послушковци да му слушат лакаръдиите. Най-заинтересованият от пълненете но чекмеджетата с 500 еврови банкноти го знаят и малките деца. Парите са ограбени и изнесени. Бушони, релета, следователи, прокурори и самият Гешев ще се погрижат да не се стигне до онзи с джипката, дето обикаляше по лотове и смяташе да го прави поне до 2028 г.
22
0
 
15
 
! Отговори
МВР бие протестъри преди 2 години
Кво стана..??.. Нещо се ОБЪРКА...!! -Днес протестъри защитават шефа на МВР-РАШКОВ..??
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами посочете ги тук в сайта, уморени сме да чакаме още!
20
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев днес отново провокира! Делото стигнало дотук, поради професионализма на прокуратурата, въпреки МВР! И никой журналист не му напомни, че точно МВР започнаха да разплитат пътят на парите и то без прокуратурата да знае! Гешев вече говори несвързани неща. Един път, прокуратурата не можела да разпитва, а днес пък обратното?! И всеки път напомня на обвиняемия, че каквото и да каже, положението му няма да се промени! И отново никой не го попита как така досега разпитваха Цеката, Б Лазов и пр.
19
14
 
10
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Боко ,доган,пеевски требе да се арестуват веднага.