Колев посочи имена на замесени в източването на "Хемус"

Поискал е да не му бъде търсена наказателна отговорност
21 дек 2021 20:56, Александър Попов
60
Колев посочи имена на замесени в източването на "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Обвиняемият за източване на АМ „Хемус” Борислав Колев даде дълги и подробни обяснения, като изложи своята версия, включително посочи конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление. Имената на тези лица не са публично известни. Това стана ясно след проведения разпит, предаде БГНЕС.

По информация на прокуратурата обвиняемият е изразил желание наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност.

По преценка на наблюдаващите прокурори ще бъде направено искане за провеждане на разпит на обвиняемия пред съдия по реда на чл. 222 от НПК.

Предстои да бъдат дадени подробни указания от наблюдаващите прокурори за събиране на допълнителни доказателства чрез разпити на свидетели, както и чрез всички други необходими процесуално-следствени действия за разкриване на обективната истина.

Разпитът е бил проведен от двама прокурори в СГП и разследващ полицай от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). При провеждането му присъства и главният прокурор Иван Гешев по изричното настояване на обвиняемия Б. К. и разрешение на наблюдаващ прокурор.

Разпитът се е провел чрез изготвяне на видеозапис, за което обвиняемият и неговият защитник са били изрично предварително уведомени и не са възразили. Видеозаписът е бил осъществен от технически сътрудник.

В хода на разследването до момента обвиняемият се е възползвал от правото си да не дава обяснения, добавиха от прокуратурата.

По-рано днес Софийският апелативен съд (САС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Колев, обвиняем за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „Хемус“. Определението е постановено във връзка с протест на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „домашен арест“.

Братът на Борислав Колев - Иво, при гледането на мярката на обвиняемия, заяви, че Борислав иска среща с вътрешния министър Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев, за да разкаже неща по случая. Иво Колев заяви: „След като се касае за такива суми и такива мащаби, дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Брат ми има информация, която е от значение за разследването”.

"Тук съм, защото имам разрешение от наблюдаващите прокурори да присъствам на разпита по изричното настояване на обвиняемия и защитника му", коментира Иван Гешев, който също дойде в сградата на Съдебната палата. Той подчерта, че от служители на МВР е било поискано да не бъде протестирана мярката "задържане под стража", наложена на Колев. "Ако това се беше случило, а то не се случи, той нямаше да бъде задържан. Ако беше изпълнено искането му да пътува в чужбина, може би съществуваше реална опасност лицето да се укрие", коментира Гешев преди разпита на Борислав Колев.

"Споразумение по българското законодателство означава след приключване на досъдебното производство, съдът да одобри споразумение, което има силата на влязла в сила присъда, тоест лицето да бъде осъдено, а не да бъде смачкано делото срещу него. Тоест, ако лицето съдейства в момента на българското правосъдие при разпита от съответните наблюдаващи прокурори, това е само и единствено, защото българската прокуратура си е свършила работата", коментира още Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Борислав Колев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
12
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
не е замесен.Тоя е нaпълнил чувалите с fresh cash и ги е занесъл на Дамаджанков.
17
6
 
5
 
! Отговори
Измъкване преди 2 години
Абе казваш имената : Боко, Каскета, Зам. Главния Прокурор , останалите прокурори и всички гербери. От Меверето ще ти поверват и фигурантът ше ти поверва. Вервай си.53 млн са много мангизи.Може да стигнат за верващите.
16
6
 
8
 
! Отговори
Фен преди 2 години
Ето чак сега ми стана ясно , защо лагерите на смъртта в Ловеч, Белене , Скрабена и останалите ще ни липсват. Отваряйте ги отново, че няма време.
15
3
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
тоя ще се спомине преди да проговори си мисля. Ще го споелти един нещастен слчаий или инцидент по непредпаслизовости
14
16
 
19
 
! Отговори
лк преди 2 години
Поредната тъпотия на Рашков . Ще дойде и неговото време .
13
3
 
20
 
! Отговори
Кражда преди 2 години
Не е изпиране на пари, а си е огромна кражба!
12
1
 
26
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Отиваш да изтеглиш 1000 лв.от собствената си сметка и те правят на *** защо не си ги предубедил предварително! Утре отивам да "дръпна" няколко милиона защото било по лесно???
11
2
 
13
 
! Отговори
ХЕРО, преди 2 години
"БЛАГОДАРИМ" ти за Радев....... Путин те прави-герой на съветския съюз.........
10
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи все пак се оказа вярно, че са теглини милиони в брой и са тъпчени в сакове. Все повече ми изглеждат истински смимките с нощното шкафче пълно с пачки...
9
11
 
21
 
! Отговори
Имената са: преди 2 години
Божков.. Спецов.. Рашков.. Радев...................... НОМЕРА НА КИТАЙКАТА.......
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и не стана ясно кой е собственикът на фирмата, превеждала парите на фирмите, които са ги изтеглили и предали на задържания. Най-вероятно е те да се връщат обратно при него, за да оперира с тях, като вече си е изчистил дължимото към държавата ДДС.
7
16
 
20
 
! Отговори
4epa преди 2 години
А ГЕШЕВ КОГА ЩЕ РАЗПИТВА ДАМАДЖАНОВ ЗА 19 ИМОТА !!!!!!!!!!!!
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрахте ли сега защо двете прокурорки се правеха на интересни, сетне 3 или 5 прокурори отказаха да поемат работата, а шефката на СГП Кирилова нареди на дознателите от МВР да водят разследването в кабинета на наблюдаващите прокурори?! Засега зад нейния гръб е Каскета, но това е до обозримо време. Заради тези грандомански изцепки още преди 110 години до 1990 г. прокурори и съдии са били в МП и не е имало нито Каскети, нито СпП, нито СНС, нито АСНС. Нито прок.Кирилова.
5
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14 Рашков щеше да ги каже, ако бяха на "герберасти".
4
6
 
13
 
! Отговори
абе преди 2 години
парите са в Путин и комунистите само не и във Бойко а това със евраците и златото в шкафчето на Бойче е монтаж. Пиар Севи също не е взимала никакви пари НЕЕЕ! ПУТУН ГИ ВЗЕ ГАД *** ПРЕЛЕТЯ СЪС САМОЛЕТ НЕВИДИМ ВЗЕ САКА С ПАРАТА И ТЕ ТАКА! ПЛАЩАТ МИ 50ЛВ. ДА ПЛЕЩА ТАКИВИ ГЛУПОСТИ ЦЕЛ ДЕН
3
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Рашков Дамаджаната се е срещал и е разпитвал обвиняем като няма право на това? Да разпитва Рашков обвиняем минути след като е получил обвинение задържане под стража е извън правомощията му и е брутално газене на закона.
2
3
 
19
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
" Имената не са публично известни!" Е дано да сганат Съдебно известни!
1
12
 
15
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
ПАРИТЕ СА В РУСКАТА МАФИЯ. ЧЕРВЕН ОКТОПОД.