Адвокат: Убийството на Алена Щерк е спонтанно

Според адвоката, извършителят е импровизирал
1 юни 2022 09:44, Петя Славова
13
Адвокат: Убийството на Алена Щерк е спонтанно
Снимка: БГНЕС

Убитата преподавателка по танци и IT специалист Алена Щерк, чието тяло беше открито в неделя, три пъти е подавала сигнали в полицията срещу бившия си приятел и основен заподозрян за убийството - Виктор Спига.

Бившият следовател адвокат Людмил Рангелов заяви пред БНТ, че първосигнално хората мислят, че МВР не са си свършили работата, но не е така.

При първия случай, свързан с вербално насилие, полицаи са посетили мястото, Спига е предупреден със стандартни протоколи да не извършва повече такива действия. Убитата е посъветвана да подаде жалба, за да се развива проверка, но тя не е направила това. Трябва да има заявителски материал, някаква информация за сериозността на отношенията. Това са много чести случаи съпружески съжителства да се оплакват в МВР по повод на конкретна разправия в къщи и след това повече никога не се развива някакво насилие там, каза бившият следовател.

Още по темата

При втория сигнал е посетена пострадалата, но Спига не е намерен там. Тя отново не е подала жалба. В третия случай полицията е образувала преписка и ако времето е било достатъчно, е щяло да се развие и досъдебно производство.

Според Рангелов убийството на Алена Щерк е спонтанно, инцидентно. Явно извършителят не е премислил, ако извърши убийството, какво ще направи с тялото - личи че това е импровизация. Не са взети мерки и по това да се укрие. Откритите доказателства в колата, също сочат към това.

Рангелов предположи, че изострянето на емоционалната им връзка е довела до убийството.

Според него Спига, който е задържан в Италия, ще бъде върнат у нас, защото процедурата се извършва по европейска заповед за арест, което задължава страните да я изпълнят.

Проблемът е, ако откритото у Спига хладно оръжие е наказуемо престъпление по техния закон, е възможно първо там да се проведе наказателно производство по това престъпление и след това да бъде предаден на българските власти. Но престъплението у нас е в полза на това да бъде екстрадиран.

Естрадицията трябва да бъде извършена в срок от 60 дни и след това не по-късно от 10 дни Спига трябва да пристигне в България. Екстрадицията обаче може да бъде извършена с някакво условие. Например след осъждането му тук да изтърпи наказанието в Италия или ако тук бъде осъден на доживотен затвор, нашите власти да се ангажират, че след известен период от време ще бъде преразгледано това наказание.

Адвокат Рангелов заяви още, че тежките престъпления у нас наистина се увеличават и една от причините за това е социалната обстановка. Тя неизбежно рефлектира, тя е криминогенния фактор, който създава предпоставки за тежки престъпления, каза адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
ай преди 1 година
стига вече с тая
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адвокат Герберски трабва да си вземе отпуска и да се лекува
9
0
 
1
 
! Отговори
МВР са МАФИА преди 1 година
Криминална полиция е ОПГ.
8
0
 
4
 
! Отговори
Адвокат Герберски преди 1 година
1. Не е укрил трупа, защото го намериха. 2. Не е избягал, защото не е избягал от Европейския съюз и щял да се върне. Имал двупосочен билет за самолет. 3. Убийството е спонтанно, защото предишните три пъти не я е убил изобщо. 4. Социалната обстановка на неуправление на ГЕРБ-ДПС е причина за убийството.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топ адвокатите на мафията и мутрите знаят само банковите сметки на топ съдиите на мафията и мутрите. Посредници.
6
0
 
0
 
! Отговори
Честно казано... преди 1 година
Дреме ми на шапката.
5
0
 
5
 
! Отговори
11.04 преди 1 година
Изключително грозен Пиар от страна на Адвоката...Няма нищо спонтанно в действията на Спига,но Рангелов не знае подробностите...
4
1
 
17
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 1 година
Импровизирано я е убил и спонтанно е избягал чак в Италия .... просълзихте ме . Сега остана да обясните на драгите читатели ,колко е страдал убиеца след като я е убил . Пуснете го. Дайте му медал. Назначете му психолог на държавна издръжка . Определете му държавна пенсия . Позволете му да осъди държавата в Страсбург.......
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"първосигнално хората мислят, че МВР не са си свършили работата, но не е така"... да, във всичките нормални държави колегите от работа на жертвата локализират трупа в безлюдна местност извън града, след което те насочват МВР към мястото на престъплението. Сигурно и колегите IT-та и счетоводители са извършили първоначалния оглед на местопрестъплението и са подали сигнал към италианските органи на реда за екстрадиция на предполагаемия извършител. Поздравления за добрата работа на МВР.
2
1
 
7
 
! Отговори
Адвокат Марковски преди 1 година
Щом е импровизирано и спонтанно убийство, няма нужда от наказание.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този май е адвокат на подсъдими по скоро. Още отсега казва, че убийството е не планирано, за което дават много по малка присъда. А как се връзва това с факта че убиеца предварително е запазил самолетен билет за същата вечер за да може да офейка веднага?