Нова опасна мода сред тийнейджърите – друсан чай

Дрогата реагира на метамфетамин и амфетамин
41
Нова опасна мода сред тийнейджърите – друсан чай
Снимка: БГНЕС

Близо 70 процента от българските ученици са пробвали наркотици, сочат последните статистики на неправителствения сектор. Нещо повече – оказва се, че непълнолетните взимат повече наркотици от студентите. Най-опасна се оказва модата на синтетичната дрога. В Бургас веднага след марихуаната навлиза нова дизайнерска дрога наречена „друсан” или „къпан чай”, която се оказва е много по-опасна заради тежките химикали в нея.

Мария вече 14 години се пита къде е сгреших. Синът й започва да се дрогира като тийнейджър, днес е на 30.
“Всеки път обещаваше и аз вярвах. Нещата започнаха да се влошават от честата  употреба. Започна да отключва психични заболявания. Тези вид паранои, които получават от употребата, агресивното поведение:, разказва родителят Мария Куманова пред Нова телевизия.

Тя добавя, че синът и е бил принудително прибиран за лечение за 3 до 6 месеца. Казва, че институциите не помагат. Затова създава фондация, която да помага на родители като нея. Днес е категорична, че най-голямата заплаха са дизайнерските дроги. В Бургас в момента на мода е „друсаният чай”.

„Чаят е билка, а върху билката се прави формула с ацетонов разтвор който се издухва така се оставя разтворът, който е направен, впръсква се върху самия чай, върху самата билка, естествено много неравномерно. Излиза евтино и се предлага на младите хора. Най- често се пуши под формата на цигара”, заяви Роси Димова, председател към ОС по наркотичните вещества.

„Родители идват да търсят помощ, много е трудно, защото децата са непълнолетни. Няма лечение за непълнолетни”, добавя Мария Куманова.

По данни на МВР друсаният чай най-често се подготвя в ромските махали. Бургаската лаборатория притежава модерна апаратура, която установява и най-малките синтетични вещества в тютюна.

„Най-често констатираме, че изеттия друсан чай реагира на метамфетамин и амфетамин. Всъщност какво представлява „друсания чай”, това е една обикновена билка която дилърите третират с различни вещества и след като ги обработят ги пускат на пазара за лицата, които ги употребяват. Но искам да отбележа че самата употреба на друсан чай е много опасна за здравето на хората”, каза Иван Маринов, началник Отдел „Наркотици” към ОД на МВР Бургас.

 Медиците потвърждават и дори определят „друсания” чай като изключително опасен. Причината е, че в него често има наличие на ацетон, тежки химични препарати, високо количество кетамин или фентанил, което може да доведе до шизофрения и дори до смърт.

„Токсичните субстанции за мозъка, давайки някакво краткотрайно усещане за лекота, бързо увреждат организма и нервната система, особено за децата. За подрастващите е много важно да знаят, че при всичко работи на бързи обороти и са много чувствителни срещу такъв тип субстанции, а токсичните ефекти са още по-силно изразени”, уточни д-р. Борис Таблов.

По последни данни у нас смъртните случаи при тийнейджърите са не от свръхдоза, а от отключено психично състояние довело до самоубийство.

Според МВР най-употребявана сред учениците все още е марихуаната. Но с бързи обороти я настига „друсания чай”, като даднните сочат, че повечето потребители са момчета.  В края на 2023-та година става ясно и това, че вече няма училище в градски условия без ученик употребил наркотик. Изключения правят само някои училища в малки населени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: друсан чай
Още от Крими
Пиян шофьор с бус удари няколко паркирани коли в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Политиците ни друсат десетилетия, но никой не взема мерки, един няма зад решетките което е супер странно.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наркотиците ще изчистят обществото от ненужните по най-демократичен начин.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както мислят да раздават книжки на 16 г. Като сиси пят по един дру санчай като се ха кнат е някой тир с 200 ще станаъ на друсан кебап.
32
2
 
3
 
! Отговори
: преди 3 седмици
Е сега в ромските махали се приготвял чая ... бива ли така , пишете за некое ромче дето е стигнало до университет бе , дайте по позитивно , те са най-често полезни за обществото така набедените "роми" , престъпниците са им рядкост. Държавата е потънала в такова беззаконие , че дори тия без седми клас могат да продават дрога на деца и нищо да не им се случва ...
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Градската библиотека в Будапеща е в бароков замък. Съжалявам, но БГ родители прецакаха децата си!
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гледам туристически видеа за Прага, Виена, Будапеща-никъде няма драсканици по фасадите. Българските деца са лесна жертва на ромите. Явно българският ген е "друсан". Апропо, Унгария е запазила валутата си форинти. България отново ще бъде РОмелия с или без турска помощ. Тъ*пи деца и родители български!
29
1
 
3
 
! Отговори
Къде и Как преди 3 седмици
Къде може да си закупим такъв надрусан чай питам за един приатал!?1
28
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Това е демокрацията и евроатлантичрските "ценности"
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Евроатлантическите държави имат наркомани и наркотици. Затова са демокрации и свобода на човека да употребява свободно и демократично. Само в Северна Корея няма наркотици. Наркотициите са мерилото за демокрация и свобода. Изчезнат ли наркотиците, значи идва диктатура.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Друсаното кафе на Промяната е по-зле. Отключиха шизофрении, паранои, агресия, фашизъм, милитаризъм. Станаха опасно луди. Ще воюват с Русия, подкрепят убийствата в Газа.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лошото е, че Провалата използват наркотици и ни управляват. Такива шизофрении отключват, днес са с Европеевски и пият кафе, утре са с Магнитски, който е най-голямото зло. 9 месеца луддница, паранои, халюцинации, Просто Киро Ужас и Лудият Учен Денков
24
0
 
5
 
! Отговори
От мазно Кафе на Чай преди 3 седмици
Ицето Иванов щял да сменя напитката от мазно турско кафе на чай.
23
1
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 3 седмици
Безхаберието на някои родители е пословично.Възпитанието и културата идва от дома, в който живееш, а в училищв се сблъсква с културите на останалите ученици.
22
2
 
7
 
! Отговори
Резидент разединител преди 3 седмици
Няма достатъчно информация и не се обръща достатъчно внимание на младите за вредите. Трябва да има образователни курсове сред тинейджърите за всякакъв вид наркотици и да има примери, какво се случва с живота на станалите зависими от тези наркотици. И не само алкохол тютюн също. Борбата с наркотиците не може да бъде спечелена по друг начин.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това ново,ли е?
20
0
 
23
 
! Отговори
Шопендар преди 3 седмици
Факт е че има дрога,Знае се къде се произвежда,знае се къде се пласира.Парадокс е че държавата нехае за децата си,полицията може за дни да спре пласирането в училищата,но нищо не прави
19
7
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
И навремето си го правехме и беше много яко, но беше БИО. Правехме го от напълно естествена тревица, а не от разни гадни химии :)))
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не започвайте с наркотиците и акохола- бъдете отговорни към себе си и близките си!
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
19- КАТЕГОРИЧНО ДЕМОКРАЦИЯТА НЯМА ВИНА ЗА ДРУСАНЕТО И ПРЕДИ ИМАШЕ- И ДА ЗНАЕТЕ- НЕ ПОСЯГАЙТЕ КЪМ ДРУСАНЕТО СЪЗДАВАТЕ ДЕЦА С ПРОБЛЕМИ В РАЗВИТИЕТО.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Билки, билкари, самовари и чайни процедури. Трябва доживотен затвор и каторжен труд за притежаване и разпространение на всякакъв вид химикална и силна дрога. А растенията до 3 на друсалка да ги разрешат да си ги отглеждат у дома. Ако друсалката тръгне с МПС надрусана - доживот и за това. Бързо ще се прочисти обществото от отпа дъци