Двама мъже са задържани за телефонни измами в София

Случаите са от тази пролет
5
Двама мъже са задържани за телефонни измами в София
Снимка: Dnes.bg

По искане на Софийската районна прокуратура (СРП) съдът задържа под стража двама мъже за телефонни измами, съобщиха от СРП.

Мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 8 февруари 2024 г. около обяд, в София, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, умишлено е улеснил извършването на престъпление от неустановеното по делото лице, което е заблудило възрастна жена, представяйки се за служител на криминална полиция.

Той казал на жената, че трябва да съдейства за залавянето на „престъпници“ чрез предаването на парична сума. С това е причинил имотна вреда на жената в размер на 6500 лева и два златни пръстена, като ги взел и съдействал те да достигнат до извършителя на деянието.

По-късно същия ден е заблудил жената, че трябва да предаде още 6500 лева за „залавянето на престъпниците“ и тя го направила. Общата имотна вреда от двете деяния причинена на възрастната жена е 13 000 лева.

Същият мъж е привлечен към наказателна отговорност и за това, че на 20 март 2024 г. в София, в съучастие като помагач на друго лице с вече установена самоличност и неустановено по делото лице, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, са улеснили извършването на престъпление от неустановеното по делото лице, което заблудило мъж, представяйки се за „комисар Николов от ОДМВР“, че същият съдейства за залавяне на телефонни измамници, чрез предаването на 4000 лева. С това обвиняемите причинили имотна вреда на възрастния мъж в размер на 4000 лева.

Освен това мъжъ е обвинен и за това, че 5 април 2024 г. в София, е държал огнестрелно оръжие – пистолет "Макаров“, без да има за това надлежно разрешение.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по Наказателния кодекс, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“. С постановление на наблюдаващ прокурор двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа.

Състав на Софийския районен съд се съгласи с доводите на прокурора, че обвиняемите могат да извършат друго престъпление и наложи на двамата най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Мярката подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Страната
Пиян треньор по бокс преби треньорка по бокс
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анифе 3 - Някакъв мюсюлмански празник ли има сега?
4
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
Сега да върнат всичко и да не ги пращат в затвора "да лежат" и да папат за сметка на данъкоплатците, а да ги пратят да чистят Перловската река, да разчистват незаконните сметища в индийските махали и после да чистят обществените тоалетни, та обществото да има някаква полза от наказанието им. Защото, ако ги осъдят ефективно да мързелуват в затвора, значи и данъкоплатците ще се окажат наказани, защото издръжката на пандизчиите ще е за тяхна сметка.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анифе преди 3 седмици
Трети ден в село Каблешково , община Тервел вода иок.Така е за всеки религиозен празник.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Такива измамници трябва да се наказват да заплащат сума на държавата равняваща се на 10 пъти на тази, която са отнели от жертвата. Така ще пресечем мераците на този вид престъпност веднъж завинаги, същевременно и държавата ще прибере някакви пари.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е телефонна любов - а не телефонна измама :)))