Давид Гета – от мазето до световния връх

Диджеят правил партита срещу вход от 1 франк
24 юли 2012 17:08,
37
Давид Гета – от мазето до световния връх
Давид Гета е единият от хедлайнерите на тазгодишния Solar Summer Festival. Снимка: Reuters

Само след броени дни в България ще гостува за първи едно от най-значимите имена на електронната сцена – френският хаус гуру Давид Гета (David Guetta).

Французинът се ориентира към по-комерсиално звучене в последните години, с което си спечели много нови фенове, както и някои критики, но без съмнение е един от хората с най-голям принос за това, което е електронната музика в днешно време.

Бляскавата кариера на 44-годишния Гета започва още в тийнейджърските му години. Преди да започне да пуска предимно популярни хитове в малки клубове в Париж, той вече е правил партита в мазето си. Там е канил приятели срещу скромния вход от 1 франк, които са му били нужни за да купи кока-кола и портокалов сок за гостите си, както той сам споделя.

След като започва да пуска по ъндърграунд клубовете, той се занимава и с мениджърска дейност на клуб и ресторант, на което неговите ляво настроени родители не гледат със задоволство.

Изненадата му е голяма обаче, когато той решава да се откаже от доходоносната си работа и да се захване единствено с музика, а майка му отговаря на новината с думите – „Най-после ще се гордея с теб”.

Той не се съсрeдоточава върху използването на диско елементи, както правят по-известните му френски колеги през 90-те години като титаните Daft Punk и Cassius , а по-скоро върху хаус звученето и вокалната част на продукциите. Не случайно всичките му големи хитове съдържат вокали.

През 90-те обаче той издава едва няколко слабо известни собствени продукции. Давид се съсредоточава по-скоро върху развитието на диджей уменията си. В началото на 2000 година обаче взима решение да започне да продуцира усилено и това се оказва най-добрия му ход, тъй като в следващите години успява да създаде някои от най-култовите клубни хитове, завладяли Европа.

През 2001 той и Joachim Garraud основават общ лейбъл – Gum Productions, а началото дава легендарният трак "Just A Little More Love" с Крис Уилис (Chris Willis). Именно с него французинът бързо се превръща в добре познато лице за клубните фенове и се върти усилено по телевизии и радиа.

Следва още по-голямото бижу от 2002 – класическата версия на "Love Don`t Let Me Go", която сама по себе си е едно от големите заглавия на електронната сцена в последните десет години. През 2006 беше преиздадена в преработена версия заедно с Walking Away на The Egg и се продаваше дори по-добре от знаменития оригинал.

В следващите години Гета продължава да се утвърждава като титан на хаус сцената с хитове като "The World Is Mine" и "Love Is Gone". В този период той гради своето дълбоко звучене, с което завладява и най-придирчивите електронни почитатели и се превръща в едно от най-сериозните лица на сцената.

Възходът му към славата е подкрепен и от огромното му шоу UNIGHTED през 2008 на "Стад дьо Франс" в Париж пред 40 000 души, както и от поредицата му "F*** Me I`m Famous" и от третото му място в класацията на DJ Mag година по-късно.
 




Голямото му изкачване към световна популярност идва през 2009 с третия му албум "One Love" и най-вече с водещия му сингъл "When Love Takes Over" с Кели Роуланд.

Самото участие на бившата вокалистка от Destiny`s Child показва новата насока на французина – вокалите на парчетата му започнаха да се поемат от световно известни поп изпълнители, а той омекоти своите мелодии, вкарвайки доста повече леки за възприемани пиано тонове.

През 2009 и 2010 той се качи на гребена на вълната и направи общи парчета с кой ли не от модерните поп имена – веселяшкото "Sexy Bitch" с Akon, "Memories" с Kid Cudi, но черешката в кариерата му, поне от страна на успехи, до момента е продуцираният от него мегахит на Black Eyed Peas, най-продаваното дигитално парче в историята - "I Gotta Feeling".

Именно тази толкова популярна песен според Гета е повратната точка в кариерата му. Тогава, след дълги години продуциране в миниатюрното си студио в Париж, изведнъж той е поканен в огромното студио на Universal в Лос Анджелис и се чувства като малко дете, което не може да повярва на десетките мегазвезди, с които се запознава.

Оттам нататък кариерата му върви само нагоре, а последният му албум "Nothing But The Beat" от 2011 продължи тази линия и изпъкна с хитовете с Ники Минаж и Flo Rida, Лудакрис и Ъшър.
 




Възходът на Guetta от блестящ хаус продуцент до мегазвезда на комерсиалните телевизии му отреди за първи път през 2011 върха на класацията на сп. DJ Mag – Top 100 DJs. Това развитие на кариерата му спечели както много фенове, така и доста критици, които отричат популяризирането и промяната на електронната музика в тази посока. Дали като фен или като критик, винаги си заслужава да видиш настоящия N1 DJ в света и се надяваме Гета да не разочарова хилядите, които ще го посрещнат на Solar Summer Festival след броени дни.

Ако пък не знаете какво да очаквате от френския гуру, следете ни и утре, когато ще ви помогнем да се подготвите за партито с последните хитове в плейлиста му.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Давид Гета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
DR Haus Maniak преди 11 години
ОТ МАЗЕТО ДО ТАВАНА И МАРШ ПАК В МАЗЕТО !
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
youtube/watch?v=0UALKHmVc2gtrqbvashe da slojish toq klip sled kato izpiesh 5ta bira
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hahahaha, reshih da procheta kakwo e towa "House music" i "Trance music". Kyde, kyde, hajde w wikipedia. E smyah se: "...seeks to evoke ethereal, trance-like qualities in listeners and dancers..."Ej sega go udarih na joga i meditaciya, primeseni s malko hashish.
26
6
 
12
 
! Отговори
UFO преди 11 години
Големи па разбирачи сте всичките. До преди 3-4 години сте слушали чалга , сега станали големите маняци... на "електронната чалга" - логично :)
25
2
 
2
 
! Отговори
Do 20 преди 11 години
Не става дума само за това което продуцира. И да бил съм на негови "транс" партите в UK, както и ASOT. Айде намери ми къде е транса в *ото му шоу. Точнп поп с хаус бийт. Пълна мизерия.Няма какво да се очаква от DJ който продава обувки на сайта си. 'Бем ти мърчъндайза...
24
6
 
4
 
! Отговори
митева преди 11 години
Мен пък ме кефи
23
2
 
1
 
! Отговори
kapo преди 11 години
Above & Beyond rules....
22
7
 
8
 
! Отговори
DJ = record player преди 11 години
.... направо прекаляват с рекламата на тези клоуни по всички медии . Токлкова ли няма 3000 лапета да и напълнят местата ... По темата : Гета е поредния успешен маркетингов продукт с доста ниско качество !
21
0
 
5
 
! Отговори
solaris преди 11 години
За жалост все по-слаби стават партита във България,все по-малко можещи и некомерсиални дж-и идват тук,преди години нещата не бяха така,Дейвид Гета си е комерсиалист и един вид мейк мъни,преди години пускаше хубава музика,но парите променят човек,за Тиесто немога да отговоя,защото не слушам транс,но хората щом го харесват значи има защо,но както казаха по-долу друго щеше да е да пускат Свен Ват и Еди Ричардс и двамата са невероятни и некомерсиализирани,жалко но в България все по-малко дж идват :)
20
3
 
11
 
! Отговори
Майничка преди 11 години
Техното и Хаусът имаха едно преимущество пред всичката останала боза - не бяха комерсиални. Благодарение на лапачи на пари, като тоя горе, и още доста други, тези стилове музика започнаха да западат. А и правете разлика между DJ, който прави музика и такъв, който миксира вече готови парчета.
19
2
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 11 години
Остави ги тия шушляци, те дори не са чували за АСОТ :Д И само за справка, не знам ква зала ги гони, Армин идва на Спирит оф Бургас.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо Тиесто - Свен Вет, вместо Гета - Еди Ричардс и нещата си идват по местата
17
10
 
4
 
! Отговори
Зарко Тиестото преди 11 години
Тийесто е най добриа!
16
5
 
6
 
! Отговори
Пак до 14 преди 11 години
Да не забравиш преди Армин да отидеш на механа и да хапнеш по една хопска с 3-ка кебапчета с гарнитура.
15
7
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
Браво на Армин. Ще напълни залата с пъпчиви 14 годишни и ще им пуска поп с хаус бийт и ще ги лъже, че е въобще някакъв транс сорт.
14
1
 
4
 
! Отговори
Баровец преди 11 години
Летото е модерно да цъка хаусче у колата.
13
7
 
4
 
! Отговори
Мхм преди 11 години
Знам само, че след 1 седмица Армииииииииииииииин е тука :P :P :P :))))))))))
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 франк защото си знае колко струва. В youtube има запис от негов гиг и ясно се вижда как даже плеърите не светят, не са пуснати обаче този пуска другият трак :)
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Историята и на Гета и на Тиесто показва, че двамата са тръгнали от ъндърграунд средите на електроннната музика, а за запознатите е ясно, че в тази среда се правят най-качествените парчета и сетове. Ако си спомняте преди 10 години как нашумя Тиесто - с мощния клубен транс, който пускаше, и парчета като Flight 643, Lovees Again, Lethal Industry, Obsession и тн., а сега е просто един продаден бълвоч. Извод: парите ги промениха към лошо, защото от ъндърграунда отидоха в mainstream-a
10
2
 
12
 
! Отговори
White Rabbit преди 11 години
е ... като си продадеш душата , тогава милионите потичат