България в челото на осъдените в Страсбург

През 2010 г. държавата ни е осъдена по 69 дела
27 яну 2011 16:40,
58
България в челото на осъдените в Страсбург
Европейският съд по човешките права в Страсбург. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България отново зае лидерски позиции в Европа. Този път по брой на присъдите срещу държавата, издадени от Европейския съд по човешките права в Страсбург.

В разпространени днес данни за движението на делата през 2010 г. се посочва, че България е била намерена виновна по 69 дела, по 10 - жалбите на ищците не са били уважени, а едно дело е приключило със споразумение.

Общо през миналата година съдът е издал 81 присъди и решения по дела, свързани с нашата страна, което ни нарежда след Румъния (143), Полша (107) и Италия (98) в ЕС.

По дела на глава от населението ние сме недостижими заради по-скромния си брой. Дания е единствената европейска държава, срещу която не са водени дела в Страсбург през 2010 г.

Основно българите печелят по жалби заради бавното съдопроизводство у нас (31 присъди), заради липсата на ефективно възмездие (27) и по дела за защитата на собственост (18).

Шестима са спечелили по искове за липсата на справедлив процес, трима – за неизпълнение на присъди, издадени от български съдилища. 10 от разгледаните през годината "български" дела са били поради пропуски или грешки в досъдебната фаза на разследването.

Страсбургският съд не е гледал през годината нито едно българско дело за нарушаване на правото на свобода на изразяване, свободата на мисленето, на събирането и демонстрациите или пък заради нарушаване на религиозни права.

Най-много присъди през годината в Страсбург са произнесени срещу Турция – 278, Румъния – 143, и Украйна – 109. 85% от всички издадени (1499) присъди са били осъдителни. Липсата на честен процес или пък прекалено дългото съдопроизводство са най-честият мотив за търсене на справедливост от европейския съд. Повече от 1/3 от делата през годината са разглеждали такива случаи. От лошо отношение в арестите и затворите се оплакват 14%, а близо 15% търсят свобода и сигурност.

Европейският съд за човешките права в Страсбург разглежда жалби от частни лица и от държави, членуващи в Съвета на Европа по случаи на нарушаване на конвенцията за правата на човека. Той е последна инстанция за разглеждане на такива случаи след изчерпване на възможностите на съдопроизводството на национално ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако бяха по достъпни адвокатските услуги щяхме да избягаме на светлинни години пред другите.
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дания не я съдят ,заради вътрешното и законодателство .Четох разказ от руснак ,прекарал над 6 месеца по грешка в датски затвор .Платили му компенсация от над 1000 евро за всеки ден в затвора .И общо някаква сума .За това ,че му разбили живота .и т.н .
33
0
 
22
 
! Отговори
___ преди 13 години
Па ние сме богата държава, можем да си позволим да плащаме за изгубени дела :(Сега нека парите да ги вземат от бюджета на съдебната система /т.е от заплатите на магистатите/ , щото не си е свършила работата като трябва
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
лоша работа
31
0
 
1
 
! Отговори
индриз гюптино преди 13 години
а а а цар а киро от факултето за пре зиДен
30
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подкрепям, че в България грубо се погазват правата на хората с македонско самосъзнание. Има доста такива в Петрич, където живея и околността. Лично аз не се чувствам македонец, но много от приятелите ми се определят като такива.
29
3
 
10
 
! Отговори
Давид Черни преди 13 години
BG KENEFF
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ти го напирчам на македонския ***
27
1
 
6
 
! Отговори
кочината БГ преди 13 години
ЗАКРИВАЙ
26
1
 
3
 
! Отговори
galya преди 13 години
***! Изобщо ми се струва, че ти не си наясно!
25
6
 
4
 
! Отговори
Пирин преди 13 години
Родените в България са български граждани, не българи по рождение. Разсъждаваш с категории от комунистическо време.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тая държава трябва да бъде закрита. времето е урокът.
23
6
 
18
 
! Отговори
galya преди 13 години
Стига с тая Македония ве! Уляхте се! А Вие Македонците като сте по-добри ... какво стана с Българката с детето, а?! Я марш в Македонска България!!! Какво правите още в БГ като не Ви харесва??????? Айде на митницата с багажа!
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Македонци - какво е това? Това не е националност...аз съм от Варна, все едно да претендирам да съм с Варненска националност...вие съвсем откачихте макета
21
5
 
15
 
! Отговори
Пфууу преди 13 години
Предлагам на Страсбург изобщо да закрия като държава България , Б.Б. и без това вече прави това!
20
13
 
5
 
! Отговори
Пирин преди 13 години
Да припомним, че беше осъдена 5 пъти за нарушаване правата на македонското малцинство !!! И ще бъде съдена още, докато не започнете да се държите като нормални хора.
19
0
 
21
 
! Отговори
изходът преди 13 години
"Дания е единствената европейска държава, срещу която не са водени дела в Страсбург през 2010 г."Да внедрим датския правосъден модел.
18
3
 
10
 
! Отговори
Mirko преди 13 години
cvetanov da si otgovarqa! Neka sled prostotiite mu da go sudqt i ne da pla6ta naroda 4rez bjudjeta a toi s imotite si.Da gi prodava i pla6ta. To ne beha izkazvaniq to ne be 4udo!!!!!
17
0
 
13
 
! Отговори
men преди 13 години
Като в България делата се бавят с години и накрая никакво решение е така... колко хора само с строшиха колите и загинаха по пътищата заради безхаберието на държавата по ремонт и строене на пътища.... а това ще създаде и работни места...само колко европроекти има а едва 10% от парите били усвоени през 2010 година направо е срамота!
16
4
 
13
 
! Отговори
galya преди 13 години
Аве, ей, знаш 'къв МАКЕДОНСКИ ще ти дам?!! Тук е БЪЛГАРИЯ и всеки който е роден тук и ползва на БГ законите и правата е БЪЛГАРИН!