България в челото на осъдените в Страсбург

През 2010 г. държавата ни е осъдена по 69 дела
27 яну 2011 16:40,
58
България в челото на осъдените в Страсбург
Европейският съд по човешките права в Страсбург. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България отново зае лидерски позиции в Европа. Този път по брой на присъдите срещу държавата, издадени от Европейския съд по човешките права в Страсбург.

В разпространени днес данни за движението на делата през 2010 г. се посочва, че България е била намерена виновна по 69 дела, по 10 - жалбите на ищците не са били уважени, а едно дело е приключило със споразумение.

Общо през миналата година съдът е издал 81 присъди и решения по дела, свързани с нашата страна, което ни нарежда след Румъния (143), Полша (107) и Италия (98) в ЕС.

По дела на глава от населението ние сме недостижими заради по-скромния си брой. Дания е единствената европейска държава, срещу която не са водени дела в Страсбург през 2010 г.

Основно българите печелят по жалби заради бавното съдопроизводство у нас (31 присъди), заради липсата на ефективно възмездие (27) и по дела за защитата на собственост (18).

Шестима са спечелили по искове за липсата на справедлив процес, трима – за неизпълнение на присъди, издадени от български съдилища. 10 от разгледаните през годината "български" дела са били поради пропуски или грешки в досъдебната фаза на разследването.

Страсбургският съд не е гледал през годината нито едно българско дело за нарушаване на правото на свобода на изразяване, свободата на мисленето, на събирането и демонстрациите или пък заради нарушаване на религиозни права.

Най-много присъди през годината в Страсбург са произнесени срещу Турция – 278, Румъния – 143, и Украйна – 109. 85% от всички издадени (1499) присъди са били осъдителни. Липсата на честен процес или пък прекалено дългото съдопроизводство са най-честият мотив за търсене на справедливост от европейския съд. Повече от 1/3 от делата през годината са разглеждали такива случаи. От лошо отношение в арестите и затворите се оплакват 14%, а близо 15% търсят свобода и сигурност.

Европейският съд за човешките права в Страсбург разглежда жалби от частни лица и от държави, членуващи в Съвета на Европа по случаи на нарушаване на конвенцията за правата на човека. Той е последна инстанция за разглеждане на такива случаи след изчерпване на възможностите на съдопроизводството на национално ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами не е ли стадион
14
2
 
3
 
! Отговори
Бай Григор преди 13 години
До 8 ,когато ти цъфнат налъмите
13
2
 
3
 
! Отговори
Бай Григор преди 13 години
Когато ти цъфнат налъмите...
12
1
 
1
 
! Отговори
gjbtbjh преди 13 години
@6 стадион ли :D:D:D:D:Dабе момче я се стегни.
11
1
 
9
 
! Отговори
1234 преди 13 години
аз само да спечеля днес от тотото и аз почвам да съдя държавата - най-вече за поддържане на монопола и държавен рекет.
10
1
 
16
 
! Отговори
Ъъъ, моля ?! преди 13 години
Някак, свенливо се пропуска в тази статистика колко са делата спечелени от българи, поради милиционерски малоумия. Ще ви се завие свят !
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДЕЛАТА СА 2010 ТАМ НО СА ПРИКЛЮЧИЛИ В БГ ПРЕДИ ТОВАМАЙ КАМЪНИТЕ СА В ГРАДИНКАТА НА ПРЕДНОТО ПРАВИТЕЛСТВОВЯРНО Е САМО ЕДНО -СЪДИИТЕ СА СЪЩИТЕ НАЗНАЧЕНИ ОТ ГОЦЕ
8
25
 
6
 
! Отговори
до Съда в Страсбург преди 13 години
Кога ще бъдат признати МАКЕДОНЦИТЕ в България ? Кога ще бъде регистрирана от Българския Съд Македонската Партия и другите Македонски Организации ? Кога в България ще отвори врати Македонско училище, Македонски Университет, Македонска Църква, Македонско Радио и Телевизия,Македонска Библиотека за Македонски вестници, и Македонски книги ? Кога на Македонците в България ще бъдат дадени всички полагащи им се по рождение и по право човешки права и свободи ? Кога на Македонците и Македонките в България ще пише в паспортите националност - МАКЕДОНЕЦ / МАКЕДОНКА ?
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами то с такива некадърни управници още дълго има да ни съдят
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какъв е този стадион на снимката?
5
4
 
8
 
! Отговори
Перестройка преди 13 години
Защото все още в МВР и прокуратурата с еработи по комунистически модел т.е. Руски.... "Где сила ест ум ненада"
4
1
 
19
 
! Отговори
Европеец преди 13 години
Това нищо не е, след като започне работа т.нар. "специализиран съд" ще видите какво чудо ще настане.
3
6
 
16
 
! Отговори
Бравоооо преди 13 години
Браво на бригада Герб, на чело с бригадира Б.Б.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще си подобриме рекорда през настоящата година. Тепърва ни предстоя множество такива.
1
2
 
9
 
! Отговори
Тракийски преди 13 години
Голям праз. Пак прах в очите. Миналата година Великобритания беше на първо място. Нито сме мързеливи, нито сме лоши хора . Точно това сме, което най-малко искаме да си признаем глупави и комплексирани. Все се мислим за последната дупка на кавала и за това винаги се оказваме точно там.