Порт Варна – врата за кокаин към ЕС

Европол алармира за имигрантски потоци след влизането ни в Шенген
Обновена: 4 май 2011 17:32 | 4 май 2011 17:32,
98
Порт Варна – врата за кокаин към ЕС
Снимка: Европол

Организирани престъпни групи може да се възползват от евентуалното влизане на България и Румъния в Шенгенската зона, сочи доклад за състоянието на организираната престъпност, публикуван от Европол.

В доклада за 2011 г. се посочва, че организираната престъпност се променя и започва да използва все по разнообразни методи. Групировките стават все по мобилни и действат в повече сектори, а интернет се превръща в ключов инструмент на организираната престъпна дейност.

Съществуват по-силни от всякога нива на сътрудничество между различните криминални групи, отвъд националните, етнически и бизнес различия, се посочва в доклада.

Нараства ролята на българските престъпни групировки в производството на амфетамин за Близкия Изток, се посочва в доклада. Производствени бази се появяват и в Западните Балкани, Кавказ и Близкия изток, включително Турция и Ливан, се посочва в доклада.

Наркотрафикът в Югоизточна Европа се е увеличил през последните години и балканските канали за трафик са станали по-разнообразни – пратките с хероин пресичат Адриатическо море, Гърция и продължават през България и Румъния към Централна Европа. Албания, Македония и Косово са важни логистични центрове за складиране и препакетиране на дрогата.

Формира се „Балканска ос” за трафик към Европейския съюз, част от която са Западните Балкани и Югоизточна Европа.

Престъпни групи могат да се възползват от влизането на България в Шенген

Нови транзитни центрове се формират в страни като Унгария, където се вливат няколко балкански и черноморски канали. Албански, турски и групи от бившия СССР търсят възможности за разширяване на интересите си в ЕС и могат да използват присъединяването на България и Румъния към Шенген, както и перспективите за падане на визите за някои страни от Западните Балкани, Украйна и Молдова, се посочва в доклада.

Влизането на България и Румъния в Шенгенската зона може да доведе до повишаване на незаконния трафик през двете страни и да измести потоците нелегални имигранти от Турско-гръцката граница. Това означава, че страните членки от Югоизточна Европа може да се нуждаят от допълнителна оперативна помощ, е заключението на Европол.

Турските каналджии ще използват възможностите за трафик на имигранти към ЕС през Черно море и чрез процъфтяващата турска диаспора в България, се посочва в доклада.

Посочва се, че предвид числеността на ромските общности в България и Румъния, влизането на двете страни в Шенген може да доведе до допълнително увеличаване на трафика на хора от ромски престъпни банди.

Най-активни в трафика на хора са нигерийски, румънски, албански, руски, китайски, унгарски, български и турски групировки. „Българските и румънските (предимно от ромския етнос), нигерийските и китайските групи са може би най-голямата заплаха за обществото като цяло“, пише в доклада.

България – транзитна точка за кокаин от Латинска Америка

Все по-голямо количество кокаин от Латинска Америка влиза в ЕС през пристанищата в Адриатическо и Черно море.

България се е превърнала в транзитен център за морски пратки от Латинска Америка. Кокаинът, предназначен за италиански престъпни групи, минава през Западна Африка, Турция и по балканските маршрути.

Черноморските пристанища Одеса, Констанца и Варна са сред транзитните или входни точки за кокаина от Латинска Америка, а Молдова е важен център за съхраняване и по-нататъшното му разпределение.

Либерализацията на търговията в региона и присъствието на вече установени международни престъпни мрежи са улеснили разширяването. В доклада се посочва, че групировки от Западните Балкани, са изградили свои бази в Латинска Америка, „увеличавайки печалбите си, набавяйки кокаина директно от производителя“.

Приемаме еврото – нарастват валутните фалшификации

Бъдещото приемане на единната европейска валута в България, Румъния и Литва може да доведе до увеличаване на производството и разпространението на фалшиви евро в тези страни, отчита Европол.

Италия, България и Колумбия са сред най-активните страни при производството на фалшива валута. Българските престъпни групи са замесени в производството на фалшиви евро.

Европол отбелязва, че производството на фалшивата валута вече излиза извън нелегалните цехове. Вероятно в резултат на световната икономическа криза, собственици и работници в легални печатници, се включват все по-често в тази незаконна дейност.

Българските фалшиви банкноти са от изключително високо качество. Мрежата за разпространението им обаче не е особено голяма, се казва още в доклада. Българските фалшификатори контактуват предимно с други българи, литовци, турци, румънци и албанци за разпространение на банкнотите.

В доклада на Европол се отбелязва още, че властите в България съобщават за увеличаване на измамите с банкови карти. Действащи лица са престъпни групи, познати досега с участието си в обири, кражби на автомобили, трафик на наркотици и разпространение на фалшива валута, привлечени от по-ниските санкции и усещането за по-малък риск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** mafia dar6ava v dar6ava
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато държавата загива, псевдо икономиката затъва, циганщината се разпрострява, хората са безработни и гладни НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ПОРЕДНАТА ЕВРО АБРИВИАТУРА, било шенген или менген. Когато заживеем в нормална държава и водиме достойно съществуване, тогава ще се грижа за Шенген.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
- Нормално е да изчакаме Бойко да стъпи вдлъжност - с малко тържествен тон каза Бай Миле.- Все пак ние го направихме човек. Ако имамилиони, то е благодарение на нас - с лекозавистлив тон продължи той.-----------------------------------------------Малко по-късно Стуканьовми разказа, че Славчо и Бойко се били сближили ощеповече. За какво му е този Бойко? - бях подхвърлилтогава. - Той е най-обикновена шушумига." Да, амаскоро ще се променят нещата - отговори ми тогаваСтуканьов. - Щели да го правят главен секретар наМВР. Явно е съвсем сигурно, тъй като е ходил насреща с Маргина, Димата и Маджо-----------------------------------------------Самият аз не знаехмного за Бойко. Често идваше на наши събираниязаедно с Пашата.
35
1
 
9
 
! Отговори
може ли ? преди 13 години
Каква е автобиографията на ...*** ?
34
1
 
16
 
! Отговори
/me преди 13 години
ЕС-то кво циврят, когато Боко е "обещал, че няма да ги закача", значи "няма да ги закача"
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко е живото олицетворение на 20 годишния преход. Комунист при Тодор Живков, майор в школата на ДС в Симеоново, бизнесмен охранител през 90-те заедно с половинката си Цветелина Бориславова, снаха на член на Политбюро на БКП. Ортак със знакови фигури от "бизнеса" от 90-те - Маджо от СИК, Алексей Петров от Аполо и Болкан, и с *** от Варна. Разследван за производство на цигари без лиценз. Доверен човек на Царя, назначен на върха на МВР за гл. секретар, без един ден стаж в МВР за да пази тила на Царя. По негово време 2001-2005 София заприлича на Чикаго през 30-те години, с пик на убииствата, от които Борисов не успя да разкрие даже и едно от тях. Цветелина Бориславова успя през това време да купи от Костовия човек Славчо Христов СИБанк, която беше дори хванала позиции в НОИ, данъчни и други държавни структури. Сега е милиардерка. Красота.
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко кога ще затвара *** или и тях нема да ги закача
31
0
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
Да бе ,"Голям праз ,че сме зле /всички/"....!Ама много зле сме !
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
така е от 10 год вие не го ли знаете или ДАНС
29
0
 
7
 
! Отговори
що преди 13 години
Тия от толкова далече ,как са разбрали за порт ---Варна ,или ние вече не се крием ,направо ---ОФИЦИАЛНО ?
28
0
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 13 години
Няма нужда да се разкрвате, госпожа. Хюмнетата ви могат да получат дозата си на място. Само кажете.
27
1
 
6
 
! Отговори
ЗАТЪМНЕНИЕ преди 13 години
Това е Театър,заради тези разкрития сега спират Летище Варна ,за да прехвърлят Трафика от Морето към Въздушни Доставки.ГЕРБ(БОРИСОВ) - Мафията на Европа.
26
1
 
7
 
! Отговори
нека, преди 13 години
Румен Петков да каже нещо за гр. Дупница !
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на Грозен Цвъкьо партаментчетата то кокаина ли са или от хероина ?
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, ***, *** - приятелчетата на Премиерчето Мутра.Заради което си отиде и Бирения Мишо.Абсурдистан.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде, Тиквитееееееее - голяма борба с престъпността водите, но главно със селските бабати и главно по медиите. Ха-ха.
22
0
 
6
 
! Отговори
нали преди 13 години
Всичко се знае ,но се трае да не би да има ...далавера ?За каквото и да се говори ,все се стига до ...КИНТИ!Но на някои ,все са им малко ....
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
9-Господ наказва най-добре! Бургас се ръководи от ГЕТБ и там пожарите са ежедневие май! Мафията разчиства терени,а:)
20
1
 
7
 
! Отговори
ЕВРОСТАТ преди 13 години
CIA - The biggest droge dealer for 2010
19
0
 
13
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
Четете Георги Стоев бе сладури. Четете Георги Стоев и ще разберете кой е мафиотът!