Порт Варна – врата за кокаин към ЕС

Европол алармира за имигрантски потоци след влизането ни в Шенген
Обновена: 4 май 2011 17:32 | 4 май 2011 17:32,
98
Порт Варна – врата за кокаин към ЕС
Снимка: Европол

Организирани престъпни групи може да се възползват от евентуалното влизане на България и Румъния в Шенгенската зона, сочи доклад за състоянието на организираната престъпност, публикуван от Европол.

В доклада за 2011 г. се посочва, че организираната престъпност се променя и започва да използва все по разнообразни методи. Групировките стават все по мобилни и действат в повече сектори, а интернет се превръща в ключов инструмент на организираната престъпна дейност.

Съществуват по-силни от всякога нива на сътрудничество между различните криминални групи, отвъд националните, етнически и бизнес различия, се посочва в доклада.

Нараства ролята на българските престъпни групировки в производството на амфетамин за Близкия Изток, се посочва в доклада. Производствени бази се появяват и в Западните Балкани, Кавказ и Близкия изток, включително Турция и Ливан, се посочва в доклада.

Наркотрафикът в Югоизточна Европа се е увеличил през последните години и балканските канали за трафик са станали по-разнообразни – пратките с хероин пресичат Адриатическо море, Гърция и продължават през България и Румъния към Централна Европа. Албания, Македония и Косово са важни логистични центрове за складиране и препакетиране на дрогата.

Формира се „Балканска ос” за трафик към Европейския съюз, част от която са Западните Балкани и Югоизточна Европа.

Престъпни групи могат да се възползват от влизането на България в Шенген

Нови транзитни центрове се формират в страни като Унгария, където се вливат няколко балкански и черноморски канали. Албански, турски и групи от бившия СССР търсят възможности за разширяване на интересите си в ЕС и могат да използват присъединяването на България и Румъния към Шенген, както и перспективите за падане на визите за някои страни от Западните Балкани, Украйна и Молдова, се посочва в доклада.

Влизането на България и Румъния в Шенгенската зона може да доведе до повишаване на незаконния трафик през двете страни и да измести потоците нелегални имигранти от Турско-гръцката граница. Това означава, че страните членки от Югоизточна Европа може да се нуждаят от допълнителна оперативна помощ, е заключението на Европол.

Турските каналджии ще използват възможностите за трафик на имигранти към ЕС през Черно море и чрез процъфтяващата турска диаспора в България, се посочва в доклада.

Посочва се, че предвид числеността на ромските общности в България и Румъния, влизането на двете страни в Шенген може да доведе до допълнително увеличаване на трафика на хора от ромски престъпни банди.

Най-активни в трафика на хора са нигерийски, румънски, албански, руски, китайски, унгарски, български и турски групировки. „Българските и румънските (предимно от ромския етнос), нигерийските и китайските групи са може би най-голямата заплаха за обществото като цяло“, пише в доклада.

България – транзитна точка за кокаин от Латинска Америка

Все по-голямо количество кокаин от Латинска Америка влиза в ЕС през пристанищата в Адриатическо и Черно море.

България се е превърнала в транзитен център за морски пратки от Латинска Америка. Кокаинът, предназначен за италиански престъпни групи, минава през Западна Африка, Турция и по балканските маршрути.

Черноморските пристанища Одеса, Констанца и Варна са сред транзитните или входни точки за кокаина от Латинска Америка, а Молдова е важен център за съхраняване и по-нататъшното му разпределение.

Либерализацията на търговията в региона и присъствието на вече установени международни престъпни мрежи са улеснили разширяването. В доклада се посочва, че групировки от Западните Балкани, са изградили свои бази в Латинска Америка, „увеличавайки печалбите си, набавяйки кокаина директно от производителя“.

Приемаме еврото – нарастват валутните фалшификации

Бъдещото приемане на единната европейска валута в България, Румъния и Литва може да доведе до увеличаване на производството и разпространението на фалшиви евро в тези страни, отчита Европол.

Италия, България и Колумбия са сред най-активните страни при производството на фалшива валута. Българските престъпни групи са замесени в производството на фалшиви евро.

Европол отбелязва, че производството на фалшивата валута вече излиза извън нелегалните цехове. Вероятно в резултат на световната икономическа криза, собственици и работници в легални печатници, се включват все по-често в тази незаконна дейност.

Българските фалшиви банкноти са от изключително високо качество. Мрежата за разпространението им обаче не е особено голяма, се казва още в доклада. Българските фалшификатори контактуват предимно с други българи, литовци, турци, румънци и албанци за разпространение на банкнотите.

В доклада на Европол се отбелязва още, че властите в България съобщават за увеличаване на измамите с банкови карти. Действащи лица са престъпни групи, познати досега с участието си в обири, кражби на автомобили, трафик на наркотици и разпространение на фалшива валута, привлечени от по-ниските санкции и усещането за по-малък риск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе кое трибуквие коли и беси във Варна? Ама и те са приятелчета на Борисов и за това никой не ги закача...а май не са само приятелчета, че и споснори ще излезнат.
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно интересно.... Става ясно че някой някъде "на Запад" не яде доматите с колците... Дори по-интересно е обаче е с какви "очи" Физкултурникът и Помпиерът настояват да станем вън6на граница на 6енген?... Което няма да стане скоро! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ни нямат доверие, при това, както се вижда, с основание...
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***?
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Латиносите ще се колят с руснаци!
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е, като си имаме мутропремиер.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това като откриване на топлата вода или колелото да го разбираме ?
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За две години мутрите окончателно досъсипаха държавата или това, което бе останало от нея ...
71
3
 
0
 
! Отговори
Даниела преди 13 години
Да го духаш бе ***
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всяко хлапе знае,че дрогата минава през ТИМзамислете се защо *** държат частни пристанища и летищаобаче и правителството е на ТИМБате Бойко и Златев са дупе и ***,това го знае всеки.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Извинявай имах в предвид Рогично
68
0
 
9
 
! Отговори
До Риторично преди 13 години
Адски си прав, но Европа е същата двулична ***, задай си въпроса след като е така защо тази Европа ги припозна като демократи и си прави игрите с така наречената ни " политическа класа"? Нали не си мислиш ,че корупционните схеми са само до нашите граници и онези оттатък не участвст?! Типичен приме за възползване е ел разпределителните дружества, Европа мн реве срещу корупцията ама няма нищо протв когато участва и тя и се облагодетелства.
67
1
 
5
 
! Отговори
kurti преди 13 години
пълна лъжа !няма логика порт Варна да е врата за кокаин!Вички знаем за пристанището в Джоя Тауро,Италия ,Ротердам,Холандия.Преди няколко месеца хванаха в Италия контейнер с експлозиви,който може да разруши Южна Италия :),всичко това с знанието на ЕС.
66
3
 
4
 
! Отговори
Рогично преди 13 години
Не е ли истина, че нашата "независима" съдебна власт и ялова прокуратура най-цинично обслужват червената проруска мафия ? Има ли някой от едрите мафиоти зад решетките ? Европа не може да ни има доверие, докато ченгета и агенти на комунистическата ДС контролират властта и поддържат организираната престъпност !
65
0
 
2
 
! Отговори
Krum преди 13 години
Ако се приеме еврото,за България ще е добре.........така по евтино ще ни излезе да си купим добри ментета с които да вдигнем икономиката ни у дома.
64
5
 
5
 
! Отговори
a4o преди 13 години
Професора-фантаст Б.Димитров раздаде на полвин Молдова ,Украйна и Армения (все страни известни с бъдитите си) Български паспорти ,как да ни приемат в Шенген тия да не пасът люцерна?
63
1
 
19
 
! Отговори
!!!! преди 13 години
*** ***, за износ!!!
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България като приеме еврото я пишете брак :) Сега ако ви се струва мизерия и ниски доходи, тогава ще видите от къде изгрява слънцето хаха
61
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само в България Мафията си има държава - от м.юли 2009 г вече и съвсем официално ...
60
1
 
26
 
! Отговори
ДЕЦА,ДЕЦА преди 13 години
Като възрастен човек ще ви каже нещо.Време е да има нов Модел за управление.Сегашния е изгнил и става само за подпалки.
59
1
 
16
 
! Отговори
читател преди 13 години
За каква Европа, за какъв Шенген?Та ние сме чиста африканска държава, дълбоко в джунглата, но заобиколена от европейски.Тук е било така и така ще бъде. Народът си харесва всичко, и най-вече Боко.