Порт Варна – врата за кокаин към ЕС

Европол алармира за имигрантски потоци след влизането ни в Шенген
Обновена: 4 май 2011 17:32 | 4 май 2011 17:32,
98
Порт Варна – врата за кокаин към ЕС
Снимка: Европол

Организирани престъпни групи може да се възползват от евентуалното влизане на България и Румъния в Шенгенската зона, сочи доклад за състоянието на организираната престъпност, публикуван от Европол.

В доклада за 2011 г. се посочва, че организираната престъпност се променя и започва да използва все по разнообразни методи. Групировките стават все по мобилни и действат в повече сектори, а интернет се превръща в ключов инструмент на организираната престъпна дейност.

Съществуват по-силни от всякога нива на сътрудничество между различните криминални групи, отвъд националните, етнически и бизнес различия, се посочва в доклада.

Нараства ролята на българските престъпни групировки в производството на амфетамин за Близкия Изток, се посочва в доклада. Производствени бази се появяват и в Западните Балкани, Кавказ и Близкия изток, включително Турция и Ливан, се посочва в доклада.

Наркотрафикът в Югоизточна Европа се е увеличил през последните години и балканските канали за трафик са станали по-разнообразни – пратките с хероин пресичат Адриатическо море, Гърция и продължават през България и Румъния към Централна Европа. Албания, Македония и Косово са важни логистични центрове за складиране и препакетиране на дрогата.

Формира се „Балканска ос” за трафик към Европейския съюз, част от която са Западните Балкани и Югоизточна Европа.

Престъпни групи могат да се възползват от влизането на България в Шенген

Нови транзитни центрове се формират в страни като Унгария, където се вливат няколко балкански и черноморски канали. Албански, турски и групи от бившия СССР търсят възможности за разширяване на интересите си в ЕС и могат да използват присъединяването на България и Румъния към Шенген, както и перспективите за падане на визите за някои страни от Западните Балкани, Украйна и Молдова, се посочва в доклада.

Влизането на България и Румъния в Шенгенската зона може да доведе до повишаване на незаконния трафик през двете страни и да измести потоците нелегални имигранти от Турско-гръцката граница. Това означава, че страните членки от Югоизточна Европа може да се нуждаят от допълнителна оперативна помощ, е заключението на Европол.

Турските каналджии ще използват възможностите за трафик на имигранти към ЕС през Черно море и чрез процъфтяващата турска диаспора в България, се посочва в доклада.

Посочва се, че предвид числеността на ромските общности в България и Румъния, влизането на двете страни в Шенген може да доведе до допълнително увеличаване на трафика на хора от ромски престъпни банди.

Най-активни в трафика на хора са нигерийски, румънски, албански, руски, китайски, унгарски, български и турски групировки. „Българските и румънските (предимно от ромския етнос), нигерийските и китайските групи са може би най-голямата заплаха за обществото като цяло“, пише в доклада.

България – транзитна точка за кокаин от Латинска Америка

Все по-голямо количество кокаин от Латинска Америка влиза в ЕС през пристанищата в Адриатическо и Черно море.

България се е превърнала в транзитен център за морски пратки от Латинска Америка. Кокаинът, предназначен за италиански престъпни групи, минава през Западна Африка, Турция и по балканските маршрути.

Черноморските пристанища Одеса, Констанца и Варна са сред транзитните или входни точки за кокаина от Латинска Америка, а Молдова е важен център за съхраняване и по-нататъшното му разпределение.

Либерализацията на търговията в региона и присъствието на вече установени международни престъпни мрежи са улеснили разширяването. В доклада се посочва, че групировки от Западните Балкани, са изградили свои бази в Латинска Америка, „увеличавайки печалбите си, набавяйки кокаина директно от производителя“.

Приемаме еврото – нарастват валутните фалшификации

Бъдещото приемане на единната европейска валута в България, Румъния и Литва може да доведе до увеличаване на производството и разпространението на фалшиви евро в тези страни, отчита Европол.

Италия, България и Колумбия са сред най-активните страни при производството на фалшива валута. Българските престъпни групи са замесени в производството на фалшиви евро.

Европол отбелязва, че производството на фалшивата валута вече излиза извън нелегалните цехове. Вероятно в резултат на световната икономическа криза, собственици и работници в легални печатници, се включват все по-често в тази незаконна дейност.

Българските фалшиви банкноти са от изключително високо качество. Мрежата за разпространението им обаче не е особено голяма, се казва още в доклада. Българските фалшификатори контактуват предимно с други българи, литовци, турци, румънци и албанци за разпространение на банкнотите.

В доклада на Европол се отбелязва още, че властите в България съобщават за увеличаване на измамите с банкови карти. Действащи лица са престъпни групи, познати досега с участието си в обири, кражби на автомобили, трафик на наркотици и разпространение на фалшива валута, привлечени от по-ниските санкции и усещането за по-малък риск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какви са тези глупости?
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
55От консултации, бе пич, от консултации.Консултира наркотрафикантите, как по лесно да вкарват дрогата.
56
1
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 13 години
Братле ,много сме си объркали БГ ,вече 20г., се сриваме ,а сега ...олеле ,вината е на всички нас ,че позволихме това да се случи .....немам нерви!
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей, сега Цвъкьо ще проведе немедлено една акцийка "Дилърите" да покаже на Европата колко е деятелен. Обаче не зная, дали ще им каже за партаментите си пусти и откъде ги има със заплата 1600 лв ?!?
54
0
 
5
 
! Отговори
....52 преди 13 години
Ще чакаме сигнал ,....от Европол ?
53
0
 
22
 
! Отговори
до 44 преди 13 години
Ако знаеш в Швейцария каква борба е ? Пехливанска история е в цяла Европа. Прави ли ти впечатление, че борбата за живот е присъща главно в Африка и части от Азия. Ние в Европа ли сме или в Африка ? И с кой да се бориш ? С тия които окрадоха икономиката построена от родителите ни и сега им работиме за без пари. С тях ли да се бориме ? В белия свят - учиш и работиш за ПАРИ - борбата е в запазване на статуквото ти, заплатата ти и кариерното ти развитие. Другото не е борба а оцеляване !
52
0
 
12
 
! Отговори
а дали е така преди 13 години
Как е положението в ...СТУДЕНТСКИЯ ГРАД ,.....МЪЛЧАНИЕ ,ВСИЧКИ СА ЗАСПАЛИ /ДРОГИРАНИ/....?МЕКАТА НА ДРОГАТА ,ВСИЧКО Е ПО СРАРО МУ!
51
0
 
16
 
! Отговори
Retro преди 13 години
Чак ме е срам за какво се натягаме барабар Петко с мъжете за Шенген, изтребители, опрощаване на дългове и изобщо за целия "европейски" имидж. Толкова ни е жалка държавата, че е смешно да се натикаме където и да е. Ония горе ни казват "зле сте", ние "не е вярно, Боко каза, че тука е идеално". Трагично.
50
0
 
9
 
! Отговори
глух преди 13 години
ПОГОЛЯМА ДАЛАВЕРА ОТ ТАЗИ ,...НЕ Е ИЗМИСЛЕНА ЗА СЕГА !
49
0
 
8
 
! Отговори
меко казано преди 13 години
"Фирмите" си имат ...държава ,а на другите места е обратното ...!
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
47Никой няма да ги бута.ТЕ СА ВЕЧЕ В УПРАВЛЕБИЕТО НА ДЪРЖАВАТА!
47
2
 
20
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
90-е години се занимаваха предимно със застраховане и охрана. Бая народ им подари бизнеса си от страх. курортът Дружба се водеше тяхна опикана територия. Сега силата им е в юпитата. Намират законен начин да се докопат до твойте печалби (ако имаш печеливш бизнес). Трудно някой ще ги бутне, още повече политик - медийна звезда.
46
0
 
9
 
! Отговори
до 40 преди 13 години
МНого аптеки държат !А най-големите пари са в оръжието и наркото !
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
'България транзитна точка за кокаин от Латинска Америка"СДЕЛАНО В ГЕРБ
44
1
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 13 години
Никъде не се дава на ГОТОВО ,....борба за живот трябва !
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако управляващите махнат чадъра над котрабандата по митниците, още утре влизаме в Шенген , ама пуста далавера за това ли дойдоха на власт.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че те и децата го знаят това, нали от там се издържа ***.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Димата, макар и опасен престъпник, бе градскомомче и чувствителен мъж. *** катоМаргина по не взимаха присърце тези неща.Независимо че не бе по-малко зъл от Димата,Маргина притежаваше волско търпение испокойствие. Именно поради тази причина, макар ив сянка, той бе най-големият бос.- Няма го вече Бай Миле, Димчо! - реших да гоуспокоя аз.- Няма го, нали? - кресна отново той. - И оназикурвичка, Младенчо, я няма... Крие се някъде катоплъх... Бил казал да ми предадат, че ще се върне,когато падне това правителство... Нали беше многогорд с Бойко?... Да, ама сега Бойко бачка за мен иМаргина.- Аз си мислех, че все още слугува на Младен?-----------------------------------------------Времената се менят... Бойко Тиквата вечее фактор, а аз го познавам отдавна и знам от каквонай-много се блазни. Не от пари, а от внимание...Е, дадохме му го това внимание. Двамата сМаргина го убедихме, че е най-великият играч вмомента.- Защо тогава прати да ви взимат натривки отръцете, когато взривихте Стоил в сградата наБулИнс"?- На него и през ум нямаше да му мине да гонаправи, но ние му го подсказахме. Нали трябвашеда излезем невинни пред обществото. А итрябваше този *** най-накрая да симулира, чевърши нещо.-----------------------------------------------Публична тайна беше, че откакто Бойкостана главен секретар, приемаше пари от Методи,за да пази кокаина, и се опитваше да го убеди да сеоткаже от бизнеса с хероин.
40
2
 
10
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
Бивши военни морски тюлени. Подобно на ДС-тата само че доста по-умни от тях (все пак не са ченгета) Бизнесът им в момента е от износ на рапани, жито, метал до авиокомпании, банки, строителство, телевизии, застраховане. Армията им от адвокати ги прави неуязвими. Съмнява ме да са забъркани с наркотици. Просто рискуват прекалено много.
39
2
 
8
 
! Отговори
Разграден двор преди 13 години
Кой ще ни пусне в Шенген като сме разграден двор, врата в полето. А за каналите през пристанище Варна знаят вече и малките деца, но не и МВР.