Брюксел не пожали и МВР в критиките

Даренията за полицията намериха място в годишния доклад на ЕК
Обновена: 19 юли 2011 07:15 | 19 юли 2011 07:00,
68
Брюксел не пожали и МВР в критиките
Снимка: Булфото

Брюксел критикува МВР в годишния доклад за борбата с организиряната престъпност и корупцията заради приемането на дарения.

Еврокомисията е обезпокоенa от практиката полицията да приема дарения, с които финансира операциите си – нещо, което поставя под съмнение незовисимостта на полицейското разследване. Това е записано в чернова на доклада, цитирана от „Труд”. Официално документът ще бъде представен утре.

В петия доклад по т. нар. механизъм за сътрудничество и проверка отново пише, че борбата срещу корупцията по високите нива не е довела до убедителни резултати.

Според черновата, комисията смята, че „няма никакви признаци на активно преследване на корупцията по високите нива.”

Остро е разкритикувана съдебната система и пасивността на матистратите. Според доклада те не положили сериозни усилия да изпълнят предишните препоръки на Еврокомисията за подобряване на съдебната практика.

“Общо пасивното отношение на ръководството на съдебната система, ВСС, главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд към значителните слабости в съдебната практика пораждат сериозни безпокойства”.

На най-остра критика е подложен Висшият съдебен съвет. Брюксел се занимава с назначенията на председател на Върховния административен съд през ноември и на председател на Софийския градски съд през юни.

“Обвиненията срещу магистрати не винаги системно се разследват от съдебния инспекторат и някои дисциплинарни санкции са снизходителни”, пише в черновата.

Още по темата

Прокуратурата също е критикуване, че не разследва системно магистрати, уличени в корупция. “Решението на ВСС през юни да включи магистрат с дисциплинарно досие в назначаващия екип на новия специализиран криминален съд поражда сериозни безпокойства”, казва комисията.

Брюксел критикува също слабостите в събирането на доказателства, защитата на свидетелите, както и в следствените стратегии, изчерпателните финансови разследвания и блокирането на активите.

Комисията препоръчва специализираният наказателен съд да заработи, както и да бъде приет закон за гражданска конфискация. Законопроектът за конфискациията беше отхвърлен от парламента, а стартът на спецсъда е отложен.

През лятото на 2012 г. комисията ще  излезе с  цялостна оценка за напредъка на България и тогава ще стане ясно дали мониторингът ще продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво ще кажат сега Цецо и Боко? Пак ли ги хвалят?
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 38Срам ли? Няма такова чувство в България.
37
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е то наш Цвъцко си мисли, че андрешковщината не са види и ше мине, *** както са види много са види...
36
2
 
14
 
! Отговори
38 преди 12 години
те обаче ще се оправят, щото държавите им са добре уредени и не се командват от местни мутри... на мен ми е любопитно какво ще разбере от тоя доклад Бойко или Цецко, щото очаквам да прочетат не критики, а хвалебствия... дет' се вика, ти го плючеш, а то си мисли че дъждец вали...
35
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-хубаво е да критикуваш другите, като то самият имаш същите проблеми. Не че оправдавам МВР, но такива скандали за корупция има и в Европа. Разликата е, че там ги е срам и си подават оставката, като ги разобличат, а нашите тук си озаконяват подкупите и не искат да си ходят.
34
4
 
23
 
! Отговори
к.к преди 12 години
И кво , шъ прайм ся ? Не , не тия нещо са се объркали ,той нали Цвъцко друго пазсправя ?
33
3
 
25
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
"Брюксел критикува МВР в годишния доклад за борбата с организиряната престъпност и корупцията заради приемането на дарения.Еврокомисията е обезпокоенa от практиката полицията да приема дарения, с които финансира операциите си нещо, което поставя под съмнение незовисимостта на полицейското разследване..."Какво толкова "вехнат" герберите за вота? Какво вият за нови "коалиции" и дрън-дрън! Така повече не може! Държавата - Бог да я прости, поне народа да не загине, или избяга окончателно!
32
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
32 - Защо бре:)) Даренията не са ли факт:))) А номерцата на колите, дето не се закачат и те не бяха факт, според "вътрешната" проверка:)))))) То нашето МВР само се проверява, дали е престъпник или не:)))) Все едно обвинените сами да доказват, че са престъпници:))
31
3
 
9
 
! Отговори
Болгар до 31 преди 12 години
Не се шашкай! След като нашите не ни питат народа и ни продават на евреи, массони, американци и кой ли не, то и ние не трябва да ни ука от тия и за тия същества. Ще си правим и ние каквот си искаме и няма да спазваме нито нашите, нито външните закони, без да ни пука ни за БСП, ДПС, Турция, Израел, ЕС, САЩ, ... и ще си гледаме нас си. Ние сме си на наша територия. А тия дето искат в Турция, САЩ, Ес - да се махат там!
30
3
 
16
 
! Отговори
от 31 преди 12 години
защо слагате минуси бе *** мозьци? я прочетете за какво са си говорили израелското и бьлгарското правителства. помислете малко! или не ви плашат да мислите а?в страната на слепците, едноокият е цар.
29
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хвърли на простия народ някоя клюка и го остави да се ръфа. А той веднага започва. Тва сте, българи, вижте се! Някакъв измислен клюкарски вестник ви подхвърля някаква чернова... Видяли ли сте беловата? Ще я помните ли, когато излезе въобще? Важното е да се ръфате, че разкапан народ и просто стадо лесно се кара в нужната посока. А посоката е нужна на другарите. Давайте все така!
28
9
 
39
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
"... че тези две години на управление са пълно бездействие от страна на управляващите...", е как бездействие, продадохме добруджа на израел, турският премиер бе на посещение и той да договори разпарчетосването на южна бьлгария. единственото което бе останало преди Герб бе земята, скоро и това няма да е останала. а да не забравяме че с последните стотинки от касичката си построихме пьтища за новите си господари. гарантирано от 'гражданите" за ежрейско разграбване на Бьлгария. честито!!!
27
4
 
40
 
! Отговори
Varnenec преди 12 години
За родната полиция това било дарение а не корупция,така ли ?!!!...Значи ли че като дам 20 лв на служител от КАТ като ме спре на пътя също е дарение а не корупция ... и трябва да му поясня че му ги дарявам а не го подкупвам ? ... Или това е вече новото име на корупцията ?!...
26
7
 
41
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Номерата на Цецко минават само в България!
25
3
 
15
 
! Отговори
плам до 27 преди 12 години
Назначенията на "наш човек" не е само сега, а винаги е било така, а и ще бъде? да не мислиш, че другаде по света са на друг принцип - навсякъде интересите назначават свои хора. Грешката на тия правителства, които избирахме през годините е, че от ден на ден ни рушаха и армията и суверинитета, навирайки ни в алчните гърла и на Анкара, Вашингтон, Брюксел. И сега какво правим? Докато не си възстановим сувереннотстта на границите и арията, способни да ни защитят, все ще сме роби на тия.
24
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-голямата грешка и на това правителство е, че въпреки печалната практика през 20 години"демокрация"и обещанията, върви по утъпкания път: навсякъде назначения на "наши" хора- приятели, спонсори, съмишленици, които първи ще напуснат потъващия кораб. Така държава не се управлява. Първото, което да направи ГЕРБ при встъпване в управлението, трябваше да е поставянето на УТВЪРДЕНИ, ДОКАЗАЛИ СЕ СПЕЦИАЛИСТИ на всички важни постове. Без оглед на партийна принадлежност. Уви, отново не се случи!
23
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
съгласен съм с 25 и как така излиза тази новина с това заглавие точно когато е вота на недоверие и ЧЕРНОВАТА е по същата тема... да ви имам и обективността днесбг..
22
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАК ПЪК ДОКОПАХА ЧЕРНОВАТА ОТ ТРУД БЕ, ЕЙЙ? МНОГО ЩЕ СЕ ДРЪНКА ВЪРХУ ЧЕРНОВАТА, ТОЛКОВА МНОГО, ЧЕ КАТО ИЗЛЕЗЕ БЕЛОВАТА, НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ЗАМИСЛИ ДАЛИ НАИСТИНА ВЪТРЕ ПИШЕ СЪЩОТО! ОФФ, *** БЪЛГАРСКА ПРЕСА!
21
4
 
31
 
! Отговори
тата преди 12 години
чистата истина са казали хората. Нито МВР нито съд са постигнали резултати. ВСичко е управлявано от управляващите. Няма мърдане при това правителство. Не играеш ли по свирката аут от системата. МВР смени навсякъде шефовете си предишните със приятели на сегашните - корупцията не е унищожена. ВСС не го пипат защото и без това изпълнява поръчки на сегашните управляващи - защо да го махаме. Назначаваме приятели съдии на големи постове. ЕВАЛА бе Б ЪЛГАРИЯ. ЕВАЛА бе УПРАВНИЦИ. За нищо не ставаме ние а
20
5
 
21
 
! Отговори
цецко шесте апартаме преди 12 години
независимо от казаното от недоброжелателите,може да се насерем,*** няма да се изложим...