Кое е сок, кое е нектар – в ЕС вече е ясно

В съюза ще е забранено добавянето на захар в плодовите сокове
Обновена: 17 авг 2011 16:08 | 17 авг 2011 16:08,
95
Кое е сок, кое е нектар – в ЕС вече е ясно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съюз ще забрани добавянето на захар в плодовите сокове. Подсладените бутилирани и пакетирани сокове вече ще се наричат нектар. Поправките в Директивата за плодовите сокове бяха приети на първо четене от Европейския парламент и вероятно ще станат факт преди края на годината.

Единствената сладост, която ще може да се усеща от соковете, ще идва от естествените захари в пресния плод, решиха евродепутатите, подкрепяйки здравословните мотиви на Европейската комисия.

Надписът върху етикетите „без добавена захар” обаче ще остане върху опаковките за още три години, за да могат производителите да се адаптират към промените, а също и потребителите да научат, че захарта е забранена съставка. 

Според румънската депутатка Василика Данчила, докладчик по законодателните промени в земеделската комисия на Европарламента, потребителите биха се стресирали, ако не прочетат „без добавена захар” на любимия си сок. 

Освен това плодовите сокове ще срещнат конкуренцията на напитките на плодова основа, които не се обхващат от директивата за соковете и върху чиито етикети ще може да се указва, че не са допълнително подсладени. 

Според депутатката срокът от 3 години, който Европейската комисия предвижда, трябва да бъде удвоен, за да могат производителите да разгласят както трябва новината, че соковете вече са по-здравословни.

Макар че захар ще се добавя в нектарите, производителите няма да бъдат задължавани да предупреждават изрично за това върху опаковката, извън вече съществуващия ангажимент за изброяване на всички съставки върху етикета.

Депутатите искат също соковете да се правят от европейски цитрусови плодове. В момента 82% от портокаловия сок в ЕС идва от Бразилия и от САЩ, където повечето отглеждани сортове са специално за изцеждане на сокове. 

Според докладчика на парламента Андрес Родригес внасянето на цитрусовите концентрати допринася значително за повишаване на въглеродните емисии и следователно е в противоречие с целите на ЕС за борба с климатичните промени. Испанският депутат смята, че положението ощетява европейските производители и смята, че трябва да се засили защитата на местната продукция.

В същите поправки се обявява, че занапред доматът ще се смята за плод, а не за зеленчук. Това се налага, за да може той да бъде добавян в плодовите сокове. Доматът вече е плод и по директивата за конфитюрите и мармаладите, наред с краставицата, картофа, моркова и др. 

Причината е, че според европейското законодателство плодовите сокове и сладката могат да се правят само от плодове. В някои страни обаче е традиция да се варят конфитюри от краставици, моркови и др., затова те трябва да се впишат в списъка на плодовете.

Освен това мандариновият сок ще бъде официално допуснат като съставка на портокаловия за подсилване на цвета. Досега това беше забранявано на европейските производители, докато вносителите на концентрати можеха да го правят. 

Поправките ще направят по-категорично разграничение между соковете, направени от изцедени плодове, и тези, произведени от плодови концентрати. Производителите например ще бъдат задължени да добавят в соковете от концентрат допълнително толкова вода, колкото е била отнета по време на процеса на концентрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
15
 
! Отговори
Гого Идиото преди 12 години
След 5 години Европейският съюз ще издаде директива в каква поза да пикаят мъжете и жените. Очакваме също и категоризация за дължините на пенисите и директива коя категория пениси с какви жени могат да сключват брак.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОЛЕ ЦЕНЗОРАТА
20
1
 
31
 
! Отговори
anti Globalization преди 12 години
"Европейският съюз ще забрани добавянето на захар в плодовите сокове." Като по този начин ще стимулира добаването на токсичния и натрупващ се в огранизма аспартам и негови производни. Всеки ден, ние граждантие поглъщаме аспартам в различни количества, което пък е стимулирано и защитено от Еврео-масонския проект ЕС. Аспартам е 200 пъти по сладък от захарта, затова пък води до редица заболявания. В днешни дни почти всички сокове и абсолютно всичко (познати на мене) дъвки съдържат аспартам!!
19
6
 
8
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
а личното ми мнение е ,че всичко от което става салата за ракия е зеленчук,а с тези с които се подсладяваме и ползваме за десерт е плод,така че домата е егати и плода щом го плющя с ракия
18
2
 
5
 
! Отговори
mrazq_da_mrazq преди 12 години
Hilqda pyti predpo4itam da piq zahar ot kolkoto podsladitel... makar, 4e za poslednite 3 godini edinstvenoto koeto piq e voda i bira!
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
14 - абе какъв плод е домата, бе, чист зеленчук си е - и на салатка да го боцнеш и в манджичка да го надробиш, плод бил..... може... като е бъкан с ГМО и го чакаш да ти продума и отлети
16
2
 
17
 
! Отговори
Фелацио експерт преди 12 години
Нектар е от мъжете, сок е от жените.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4 и 9, Още ги има в магазините за плодове и зеленчуци. Поне в някои
14
0
 
5
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
В търговските нормативи на Европейския съюз дори морковът се третира като плод
13
0
 
8
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
Много често срещани зеленчуци, а също така ядки и зърнени храни, са плодове на растенията от ботаническа гледна точка. Някои зеленчуци, които не се смятат за плодове в готварството, са плодове за ботаниката. Между тях са доматите, *** и чушките. Други зеленчуци, които са плодове за ботаниката, като диня, тиква, пъпеш, се възприемат и от консуматора като плодове.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Домата винаги е бил плод.. малко известен факт, но винаги е било така.
11
1
 
8
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
Е, бравас! открили са Америка на картата!При положение, че все още съществуват националните стандарти, не само БДС, ами и на другите държави. Макар и препоръчителни - има ги, служат като база при извършване на официални оценки и изпитвания.Та в стандартите си има определения - ко е е сок и кое нектар. Но благодарение на тая л*йняна политика "Нов подход", с която чрез директиви се въвеждат определения, допустими стойности и т.н., сега ядем палмови мазнини, Е-та, и какви ли не гадости.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2011 г в ЕС се сетиха кое става за ядене, уж, де /за продаване/
9
0
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
и аромати, оцветители и "замътващ агент" /Е-та/
8
0
 
8
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Домата вече е плод!Защото така е удобно на бюрократите!!!!Е, тия удариха в земята и Б.Б и Ц.Ц. взети заедно по тъпотия!!!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда 4 прав си, а помниш ли пред кино Цанко Церковски един дядо продаваше сладолед направен от кайсиев нектар - умирах за него
6
1
 
20
 
! Отговори
antiES преди 12 години
какви нектари,какви сокове,всички тия *** се правят от емулсия,нарден и захарин
5
3
 
17
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
Значи доматът не е зеленчук ... ясно, не знаех, че толкова лесно ставало :D
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много сериозни проблеми решава ЕС......
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
едно време продаваха нектарите в неугледни бирени бутилки - това са единствените нектари които бяха правени от плодове. Сега е химия, подсладители, консерванти, аромати - иначе са ги докарали на дизайн и етикет