Финландия омекна за членството ни в Шенген

Страната се дистанцира от Холандия, но поставя някои условия
Обновена: 16 ное 2011 23:51 | 16 ное 2011 22:00,
32
Финландия омекна за членството ни в Шенген
Снимка: Reuters

Правителството на Финландия е смекчило първоначалната си позиция за кандидатурите на България и Румъния за встъпване в Шенгенския договор, пише днес финландският вестник "Хелзингин саномат" в електронния си вариант на английски език.

Всекидневникът цитира финландския министър на вътрешните работи Пяйви Рясянен. Тя ще се срещне утре в Хелзинки с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде Франс прес.

"Хелзингин саномат" припомня, че през септември Финландия се присъедини към възраженията на Холандия срещу членството на двете страни в зоната. Сега Хелзинки иска да предложи присъединяването им да стане на два етапа – праз март и юли догодина, ако бъдат изпълнени някои условия.

Финландското предложение предвижда България и Румъния да покажат, че са реформирали законодателството си и че полагат усилия да се преборят с корупцията и организираната престъпност.

Напредъкът ще бъде оценяван от Европейската комисия и чрез механизъм за проверки. Ако тези условия бъдат изпълнени, тогава морските и въздушните граници с България и Румъния ще могат да бъдат отворени през март, а сухоземните – през юли, пише "Хелзингин саномат".

Вестникът припомня думи на финландския вътрешен министър Пяйви Рясянен, която каза във вторник: "Досега изходната ни точка беше, че всички граници трябва да бъдат отворени едновременно. Сега можем да помислим за двуетапно отваряне на границите, ако бъде установен ясен и достатъчен напредък чрез механизма за проверка".

Тя подчерта, че "за Финландия е важно" тези страни да направят "това, което са обещали", и предупреди, че ако не го сторят, през март Финландия няма да подкрепи тяхното членство.

"Хелзингин саномат" цитира източници, според които Финландия иска да се дистанцира от Холандия и нейното твърдо противопоставяне на двете кандидатури, мотивирано от вътрешнополитически причини.

Но ако холандците продължат да бъдат против, България и Румъния ще останат извън Шенгенския договор, тъй като приемането на нови членове изисква единодушно съгласие на старите членове, заключава хелзинкският вестник.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
батето преди 12 години
а ние вече не щем
29
0
 
1
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Айде по скоро че имаме малко съграждани безработни, така си се раждат пенсионирани безработни - тука от години не могат да си намерят работа... при вса ще си намерят гаранция...
28
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 12 години
какво означава "факалаки"? и какво става като я кажеш?
27
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 12 години
Не че за нас българите в личен план Шенген ще има особено значение, но:"Финландското предложение предвижда България и Румъния да покажат, че са реформирали законодателството си и че полагат усилия да се преборят с корупцията и организираната престъпност. "Като си говорим за корупция, защо не наблюдават малко по-отблизо Гърция, която е в Шенген. Гърците дори си имат дума "факалаки", ако имаш много пари и я кажеш тази думичка, за гърците тя е като "сезам отвори се".
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой в тоя форум прави ли разлика между "приемане в Шенген" и приемане на емигранти и работници в ЕС ?
25
0
 
11
 
! Отговори
Хм преди 12 години
проблема е ясен - бандитите ни и най-вече *** ни - другото са празни приказки..*** то така е гот за холандеца - приемаш БГ в евросъюза, почваш яко да продаваш всичко в БГ (щото неговото земеделие е на 100% платено с кинтите на съюза), ползваш безплатно територията на БГ за превози и търговия, в същото време - "ей булгари, я си дръжте *** при вас, та да не ни цапат нашата къщичка..."никаква файда нямаме от тоя ЕС...
24
0
 
1
 
! Отговори
Деси преди 12 години
До номер 18 - като те гледам добре ди служиш с българския /езика на маймуните/ - да не би да си някоя още по-голяма *** и да те е срам да си кажеш ?щото иначе си голям *** или пък трябва да се лекуваш !
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се оплювайте сами бе хора. Има си научно обяснение. Колкото по на север, толкова хората са по-организирани и работливи, иначе не биха оцелели. В по южните страни животът е по-лесен и ги прави по-лениви.
22
1
 
5
 
! Отговори
Бай Ганъо преди 12 години
Финландците са моите хора. Само да ме пуснат свободно в Европа. Ще ми имат чистота и ред! Няма да имат ли битаци? Няма да имат *** и просяци? Ще видят как се прескача през балкона и се краде. Ще видят как се разбиват коли. Ще видят как на улицата и в градският транспорт ти крадат чантата. Ще видят те тогава как съм живял при БКП,БСП,СДС,НДСВ,ГЕРБ и следващите мутанти! Ура за Финландия! Майтап хора!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цветанов, и да не забравиш да искаш едно апартаментче в Хелзинки, ще го пишеме на тъща ти.
20
5
 
6
 
! Отговори
мдааа преди 12 години
"Тя ще се срещне утре в Хелзинки с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов"Когато се срещне някой от Европа с другаря Запалка, елате да се похвалите, другари..
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мили ми Редакторе, моля обяснете ми как се произнася ПяЙВИ РяСяНЕН?Името наистина съдържа умлаут, но той се произнася някъде между А и Е.В случая - ПАЙВИ РАСАНЕН ще звучи много по-правилно.Във Финландия никой няма да го каже на глас, но отказът е главно заради тълпите роми, които ще нахлуят, опитвайки се да увиснат на врата на финландския данъкоплатец.
18
3
 
2
 
! Отговори
DO 18-UZBEKISTAN преди 12 години
IA BE KAKAV SI TI BE ZADNIK....DA TA E....BA VAV MIRIZLIVIA SELIANIN....SKRII SA I NE PI6I NA BALGARSKI 4E MARSI6 RODNIA MI EZIK.....OTVORKO.....
17
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българските маймуни и *** в Шенген ?!? Я пак ?!?Това скотско племе и в Узбекистан не заслужава да ходи, тръгнали при европейците да се бутат...
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На мен пък такава позиция ми харесва, за разлика от долните плювачи, тамън ще можем да посвикнем с "идеята" междувременно и нещата да се доусъвършенстват в крачка, да видим големите обещания на Вицето за промяна в Съдебната дали ще се сбъднат и имаме ли капацитет или не да станат нещата там работещи като в щатите
15
1
 
0
 
! Отговори
DeDe преди 12 години
Поправка ... министър на вътрешните работи
14
2
 
5
 
! Отговори
DeDe преди 12 години
Министъра на външните работи е жена и се казва Пайви Расанен ,председател на християнската партия.Политиката е да четкат БГ и кокото се може да й отлагат членството,щото такова чудо като България и Румъния им е непознато.
13
3
 
8
 
! Отговори
ссс преди 12 години
Ако знаеха,колко по зле ще им се отрази нашето присъствие,отколкото си го представят,едва ли щяха да омекнат.
12
2
 
7
 
! Отговори
Ralf преди 12 години
Тия ако ни пуснат са луди. Но. В крайна сметка не е луд, който яде зелника - пример Гърция.
11
2
 
12
 
! Отговори
$ преди 12 години
Това е вежлив отказ. Може и да им е омекнал, ама пак ще ни го набутат.