Финландия омекна за членството ни в Шенген

Страната се дистанцира от Холандия, но поставя някои условия
Обновена: 16 ное 2011 23:51 | 16 ное 2011 22:00,
32
Финландия омекна за членството ни в Шенген
Снимка: Reuters

Правителството на Финландия е смекчило първоначалната си позиция за кандидатурите на България и Румъния за встъпване в Шенгенския договор, пише днес финландският вестник "Хелзингин саномат" в електронния си вариант на английски език.

Всекидневникът цитира финландския министър на вътрешните работи Пяйви Рясянен. Тя ще се срещне утре в Хелзинки с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде Франс прес.

"Хелзингин саномат" припомня, че през септември Финландия се присъедини към възраженията на Холандия срещу членството на двете страни в зоната. Сега Хелзинки иска да предложи присъединяването им да стане на два етапа – праз март и юли догодина, ако бъдат изпълнени някои условия.

Финландското предложение предвижда България и Румъния да покажат, че са реформирали законодателството си и че полагат усилия да се преборят с корупцията и организираната престъпност.

Напредъкът ще бъде оценяван от Европейската комисия и чрез механизъм за проверки. Ако тези условия бъдат изпълнени, тогава морските и въздушните граници с България и Румъния ще могат да бъдат отворени през март, а сухоземните – през юли, пише "Хелзингин саномат".

Вестникът припомня думи на финландския вътрешен министър Пяйви Рясянен, която каза във вторник: "Досега изходната ни точка беше, че всички граници трябва да бъдат отворени едновременно. Сега можем да помислим за двуетапно отваряне на границите, ако бъде установен ясен и достатъчен напредък чрез механизма за проверка".

Тя подчерта, че "за Финландия е важно" тези страни да направят "това, което са обещали", и предупреди, че ако не го сторят, през март Финландия няма да подкрепи тяхното членство.

"Хелзингин саномат" цитира източници, според които Финландия иска да се дистанцира от Холандия и нейното твърдо противопоставяне на двете кандидатури, мотивирано от вътрешнополитически причини.

Но ако холандците продължат да бъдат против, България и Румъния ще останат извън Шенгенския договор, тъй като приемането на нови членове изисква единодушно съгласие на старите членове, заключава хелзинкският вестник.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
14
 
! Отговори
Пак ще изплува боклу преди 12 години
Това ще им е най-голямата грешка ..... после ще си скубят косите с миризливите *** "българи" които си продават децата като *** по улиците им.......
9
2
 
2
 
! Отговори
:) преди 12 години
Днес.бг да сте чували за проверка на правописа? Но вече всички сте в 'праза' :)
8
1
 
23
 
! Отговори
бачкеро преди 12 години
сваляйте ограниченията на трудовите си пазари бе западняци мизерни,полските и латвийските гнусове 6 години вече си работят където и когато си поискат,ние да не сме по-долни от тях,не ни занимавайте с шенгени менгени-РАБОТА НИ ТРЯБВА!
7
8
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Холандците ни правят много голяма услуга в случая. Да влезем в Шенген догодина е все едно долнопробен и миризлив пияница да влезе в луксозен ресторант и да седне на масата за ВИП гости, след което да повърне на пода и с фините сатенени салфетки да изтрие беззъбата си уста, примлясквайки от горчилката в устната си кухина.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВъпросНа милионер член на ВС на БСП пука ли му за Шенген и омекването на Финландия ?
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпрос :Дали на баба от село със 135 лева пенсия и пука за "омекването" на Финландия по въпроса за шенген ?
4
3
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Финландците още не са патили от български и румънски ***, затова са омекнали.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Позицията е изключително смекчена понеже знаят, че работата с корупцията и съдебната система по никакъв начин не може да се оправи
2
2
 
5
 
! Отговори
kangal преди 12 години
jalka darjava e bg dokato ya priemat v sengen toi evrosayuza ste se razpadne na casti togava za rezerva ste se izpolzva bg.egati darjavata e bg vse edno e stoka.:(
1
1
 
36
 
! Отговори
я преди 12 години
да ама вече не искам шенген