100 000 банкери ще изгубят работата си в Европа

Притиснати от кризата, банките зачеркват работни места
Обновена: 17 ное 2011 11:31 | 17 ное 2011 11:30,
67
100 000 банкери ще изгубят работата си в Европа
Снимка: Reuters

Огромен брой уволнени банкери ще е една от последиците на кризата в Европа. Банките, засегнати тежко от кризата и допълнително притиснати от изискванията за рекапитализиране, зачеркват работни места във впечатляващи мащаби, пише Die Welt.

Тази седмица френската BNP Paribas обяви съкращаването на 1400 служители. Най-голямата италианска банка Unicredit, която от месеци е под натиска на пазарите, до 2015 г. ще се раздели с 6150 служители, което е около 3% от персонала. Миланската банка регистрира огромна загуба през третото тримесечие, а Moody’s я постави под наблюдение.

Уволненията не засягат само банките в страните, потопени в кризата, а цяла Европа.

Royal Bank of Scotland (RBS) се разделя с 3,4 на сто от персонала си, испанската Intesa Sanpaolo – с почти 2%, а Danske Bank дори с 9%.

Според изчисленията в цяла Европа тази година 100 000 банкери ще изгубят работата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
6
 
! Отговори
за Витков! преди 12 години
Урррааааааа! Да викнем дружно ура! Аз самоче предлагам този пример да последват и безкрайно многото ненужни финансисти, мениджъри и всякакви търчи лъжи които си клатят краката по разни комисийки,агенцийки и измислени структурки в Евроадминистрацията!
66
0
 
7
 
! Отговори
ha ha преди 12 години
3% от 205000 е точно 6150 души. вижте само колко търтеи има в една банка, а какво остава за останалите, после нямало икономика и производителност.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да идат и да сеят картофи нали бойко тъй казаи да гледат овце
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"......ще се раздели с 6150 служители,което е около 3 % от персонала."?!Много персонал,много нещо!
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 53 до Андрешко,Ти май НЕ СИ чел какво съм написал. Не защитавам банките, не им защитавам и договорите. Само че това не променя факта че всичко е написано, и които има очи да чете и акъл да разбере какво му пише в договора просто не го подписва и не си слага главата в торбата. И всъщност именно липсата на елементарна икономическа и финансово грамотносто ПОЗВОЛИ на финансовия сектор да зароби света. Друго?
62
1
 
9
 
! Отговори
of преди 12 години
Банковите служители може и да не са банкери, НО има много от тях абсолютно некадърни и нежелаещи да консултират клиента в детайли за възможностите които предлага банката....при което често клиента е ощетен!!! В този ред на мисли намирам това за една от хубавите новини напоследък, не за да злорадствам, а за да се усети най-накрая кризата и в бранша от който тръгна всичко!
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е то па една работа горкичките да го лапат немит
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bankeri van i bez tova niama miasto naroda da vi hrantyti ,gotovankovci.
59
2
 
22
 
! Отговори
Андрешко преди 12 години
До 53Аз пък ще ти отговоря , не защото имам нещо против теб, а защото се опитваш да въведеш хората в заблуждение. Основно правило при подписването на какъвто и да било договор е той да бъде ДОБРОСЪВЕСТЕН .Договорите, които предлагат банките са написани от професионалисти и са изготвени по езуитски така , че да обслужват само интереса на банките и са в ущърб на потребителя.В белите страни клаузите в договорите, които поставят двете страни в не равноправно положение се наричат НЕ РАВНОПРАВНИ и съответно са НИЩОЖНИ, но не и в България .ЗАЩО ЛИ ...? Основно банките се измъкват с обяснението , паричният ресурс постоянно си изменя цената.Да това е така и при другите стоки, но когато закупиш да кажем кило картофи , заплащаш цената към момента и не доплащаш след това всяко увеличение (като намаленията не се взимат под внимание разбира се) . И тъй като съм сигурен, че ще ме апострофираш за картофите , ще ти дам и друг пример.Известна банка дава ипотечен кредит при 7,5 % , след пет години процента става 12 (защото поскъпнал паричния ресурс) , а същевременно дава нови кредити при 6,5 %.............
58
7
 
6
 
! Отговори
Gargamel преди 12 години
Група интелектуалци, с "високата" си финансова култура и нагушила се със заеми. Докато яде и пи не рева, а сега си плюе на воля - лихвите били високи, банкерите му виновни, правителството му виновно и кой ли още не, вместо да се хване и да изкара някой лев с труд и малко акъл - е това БГ народо-психологията. Ами разбира се, че ще са такива лихвите, като се дават кредити на такава рискова група "пациенти". Класическият пример - няма пари за хляб, но си купил ново жилище със 100 годишен кредит...
57
5
 
25
 
! Отговори
Пчелар преди 12 години
100000 ТЪРТЕЯ по-малко!
56
9
 
3
 
! Отговори
банкерЪ преди 12 години
До 48, приятелю, лихвата представлява цената на даден кредит. Както поскъпват цените на стоките и услугите, така е възможно и да поскъпне цената на кредита, колегата от коментар 53 ти го е обяснил. Щом лихвата поскъпва, значи пазара иска да поскъпне, а не е защото лошите банкери, тези кръвопийци искат да си напълнят джобовете!
55
1
 
4
 
! Отговори
Демос преди 12 години
Ало,"Специализирания съд" кога ще заработи.Нещо позамлъкнаха да говорят за "Белите якички"-разбирай банкерите.Кой командваше банкерите да раздават необезпечени кредити и да се предизвика хиперинфлация???? Кои политици от БСП СДС извършиха най-големия грабеж през преходния период???Имаше няколко дела с/у банкери и ги оправдаха,защото трябваше и политици да отговарят,но в БГ това неможе да се случи.
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
значи който има нещо против банките за мене е супер невежа . защото банките са единствен източник за финансиране в болшинството от случаите както на бизнеса така и на физическите лица. от къде иначе те ще имат капитал за да стартитрат или извършват дейност ? или как едно средностатистическо семейство с доходи единствено от заплата може да си купи жилище ? проблема не е в банките а в политиката която управлява общото състояние на икономиката ..
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 48,Аз ще ти отговоря. И не защото оправдавам банките, но защото хората подписват неща които не четат и/или не разбират. Да в договорът ти не пише изрично "всяка година се вдига лихвени процент с един пункт". Но там пише нещо от рода на "приложимия лихвен процент се формира като базов год. процент на банката + ...." В този смисъл ти си се съгласил когато се измени базов год. процент да ти се променя и ефективния който плащаш. А базовия от своя страна е обвързан с много други фактори
52
1
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Само ,че над "СОБСТВЕНИКЪТ"--БАНКЕР стоят още депутат или политик с влияние !
51
1
 
25
 
! Отговори
супер звук преди 12 години
Абе, ***, самоназоваващи се журналисти! Става въпрос за банкови служители, не за банкери. Ако сте *** и не правите разлика между банкер и банков служител, питайте образованите хора или вие си търсете работа на женския пазар като продавачи на зеленчуци. А за още по-тъпите от нас, не зная какво бихте могли да работите, освен *** на шефовете.
50
1
 
5
 
! Отговори
Адрешко преди 12 години
до 32Всичко с времето си, друже.Ще го набием където трябва, на когото трябва и колкото трябва.Бъди сигурен в това.
49
4
 
2
 
! Отговори
ivza преди 12 години
Няма праблеми-да си ходят и това е.Те са се ояли с нашите пари и е време да намалеят не само служителите, но и банките.В България са страшно високи лихвените проценти по кредитите, а за влоговете са мижеви.Питам се толкова ли са глупави тези с малките влогове да си държат парите в банките.Ами че те печелят на гърба на вложителите.Стига толкова реклами и т.н.Нима до 1989 год.банките бяха толкова много у нас.Ами с чуждестранно участие.
48
0
 
23
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Абсолютно вярно, сами се поробваме с кредит, обаче да те питам ако си света вода ненапита защо тегля кредит при идна лихва, от следващата година вече е с 1% по-голяма, на следващата пак и пак (няма такава клауза в договора)