Германският президент отказва да подаде оставка

Кристиан Вулф е под нарастващ натиск след медийни разкрития
Обновена: 4 яну 2012 15:21 | 4 яну 2012 13:29, Елка Василева
7
Германският президент отказва да подаде оставка
Кристиан Вулф. Снимка: Reuters

Германският президент Кристиан Вулф, който се оказа в центъра на скандал за получен от него изгоден заем, отказва да подаде оставка, съобщи германската обществена телевизия А Ер Де.

Около президента се развихри скандал в средата на декември, когато местният печат разкри, че той е получил заем при много изгодни условия от двойка богати бизнесмени.

През последните дни нараства натискът върху Кристиан Вулф, съюзник на канцлера Ангела Меркел, да подаде оставка.

Наяве излязоха скандални разкрития, че той се е опитал да сплаши журналисти, за да не публикуват компрометиращи за него информации. Те били свързани с личен заем, получен при изгодни условия, и с проблеми със сестра му.

На 12 декември 2011 г. в. "Билд", смятан за най-влиятелен в Европа със своите 12 милиона читатели и до този момент запазил добрия тон към президента, съобщил на Вулф, че ще публикува информация, че той е получил заем при изгодни условия от двойка богати бизнесмени.

Тогава Вулф се обадил на мажоритарен акционер в издателската група Шпрингер, издаваща вестника, както и на Матиас Дьопфнер, председателя на директорския съвет, за да спрат публикацията. След като те не се съгласили, той оставил гневно съобщение на гласовата поща на мобилния телефон на главния редактор на вестника Кай Дикман, в което заплашвал със съд автора на статията.

Освен това в. "Велт", също издаван от групата Шпрингер, разкри, че през юни миналата година Вулф извикал един от журналистите му в официалната си резиденция, за да изиска от него изтегляне на публикация, в която се говори за
трудните отношения на президента със сестра му.

Взет поотделно, всеки един от тези факти може да мине за проява на несръчност, но натрупването им буди безпокойство, посочва германското издание на в. "Файненшъл таймс".

Кристиян Вулф беше избран за президент след няколко гласувания през юни 2010 г., припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ГерманияКристиан Вулф
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
никола преди 12 години
ясно е че вестник Билд лъже,но ако знаете списанието АУТО БИЛД как лъже че геманските автомобили били най хубави и най здрави,а пък като Голф 6 нямало друга,истината е че най хубавите коли са италианските,а най здравите японските,но нали знаете нашето *** не мирише/ с извинение. Сега и в България има нов вестник /преса/ на ДОНОСНИКА Тошо Тошев,а вътре гледам и мадам В се изпразва от кеф,и другия плодовит ДОНОСНИК Кеворкян и той умозаключения реди,нов барак с стари пачи не става,клиента знае.
5
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Във въпросния вестник БИЛД 99,9% от новините са като в жълтите вестници при нас.
4
0
 
7
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
IZGODEN ZAEM....KOLKOTO I DA E IZGODEN....PAK SCHTE MU VZEMAT ZAMAKA....
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имат ами ... Нашия да не е по- различен :)Лукови глави .. нямат думата за нищо.Една представителна роля + вето от време на време, което на следващо гласуване пак си минава :")
2
1
 
9
 
! Отговори
Ле-ле преди 12 години
На къде отива Германия?! За изгоден заем от познати и оставка! Нещо невиждано в най-демократичната страна в Европа - България. Това е така, защото в Германия нямат мин.председател като нашия, който е най-умния министър председател, явяващ се и най-голям спортист, пъте-, метро-, ЖеПе- и т. н. строител. Най-добър тенисист тоже. Може би само от Ким Чен Ир е малко по назад, но онзи се гътна и има мегдан да го надминем. Започнах ме с това, че докато народа празнува на Нова година, той - работи!!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A! Германия и президент ли имала! За първи път го чувам! Сериозно! Само Ангела спрягат по новините...