Барозу призова да баде спрян фалита на Гърция

"Един неин фалит ще бъде силен удар за валутния съюз"
Обновена: 27 яну 2012 19:03 | 27 яну 2012 19:03,
101
Барозу призова да баде спрян фалита на Гърция
Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова да се направи всичко възможно, за да бъде избегнат фалит на Гърция, предаде Франс прес.

С други думи председателят на Еврокомисията приканва да се увеличи помощта за страната при необходимост.

"Ние мислим, че ако гръцките ни приятели свършат своя дял от работата, ние трябва да ги подкрепим, тъй като би било много трудно не само за Гърция, но и за еврозоната, ако възникне съществен проблем, проблем с фалит в Гърция", заяви Барозу, отговаряйки на въпрос на медиите за необходимостта другите европейски страни да увеличат помощта в подкрепа на Атина.

Еврокомисията ще държи твърдо тази линия, отсече Барозу след срещата си с белгийския премиер Елио ди Рупо.

Според шефа на Еврокомисията разговори за евентуален фалит на гръцката икономика се водят от хора, които "не разбират за какво говорят", тъй като един неин фалит ще бъде силен удар за целия европейски валутен съюз.

"Затова ние ще направим всичко, за да осигурим по най-добър начин оставането на Гърция в еврозоната. Разбира се, при условие че гърците ни сътрудничат", подчерта Барозу.

По-рано днес външният министър на Германия Гидо Вестервеле, който пристигна в Брюксел за участие в среща с колегите си от ЕС, заяви, че според Берлин няма смисъл механично да се увеличава финансовата помощ за Гърция, ако няма конкретни резултати от от реформите.

"Няма никакъв смисъл всяка седмица да се повдига въпросът за нови траншове. Дълговата криза не може да бъде преодоляна, като се създават предпоставки за нови дългове", отбеляза Вестервеле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
ще ти платя два шамара зад врата.*** знае ли че не си легнал още? Бързо мий зъбите и в леглото
41
1
 
1
 
! Отговори
negramotnik преди 12 години
abe pitam se az kak se prevejda Barroso na bilgarski vie go pichete barozu vse ravno da prevedech ivanov na ivanuf normalno li e .
40
6
 
10
 
! Отговори
CE преди 12 години
Картинката не е точно така както я представят медийте.Гърция е икономическа сила.Има мощен туризъм(над 20 млн туристи на година),търговия,пристанища,земеделие,индустрия и т.н.Ние имаме поне 5-6 пъти по-нисък стандарт от тях.Може би след 20 години най-малко може да ги догоним.Пътувам многократно до Гърция и знам каква е разликата.За сега е огромна.Дано да се промени.
39
0
 
0
 
! Отговори
MartEden преди 12 години
Ей,тва е правопис,редакторе!
38
6
 
11
 
! Отговори
666 преди 12 години
Гърците дето са пред фалит минималната работна заплата е 740 евро--Вече не е 740 евро - намалиха я.Второ, БКП беше докарала България до заплати 7 долара. Картинката е ясна, нали.Но, те вървят надолу, ние нагоре. Много скоро ще се срещнем.Особено като се има предвид, че те имат стотици милиарди евро заеми. И ще ги върнат - ако някой не вярва, значи няма, няма на идея какво правят банките.
37
8
 
7
 
! Отговори
да преди 12 години
Гърците са наи-големите тарикати.Харчат на воля, защото знаят, че няма да ги оставят да фалират. Само нашия *** не разбра какво да прави. На всичкото отгоре се мисли за умен, че и акъл на другите дава.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дали византийците искат да са спасени !? Май не. Да тънат в ла*на пиявиците.
35
6
 
19
 
! Отговори
д-р преди 12 години
Гърците са много смотани. Откак има Гърция, основана е през 1830 г., фалират 5 пъти. Тези нещастници не могат да управляват държава. Не случайно винаги са били част от Римската империя - държава Гърция не е имало. И сега освен парите на ЕС, си присвояват и историята на Римската империя. Един дол дренки са с макетата. Приеманете им в ЕС беше грешка, голяма грешка. ЕС можеше да си спести стотици милиарди евро и много главоболия с тези некадърници.
34
17
 
4
 
! Отговори
Папакуру преди 12 години
Много сте глупави българите.Много сме си добре и още по добре ще бъдем.Германци,французи и най вече глупавите българи ще ни платите сметките.Защо ли?защото сме ГЪРЦИ,ВИЗАНТИЙЦИ,ЕЛИНИ!
33
3
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Пускам следната обява:Наемам гърци да гледат баба ми - за половината и пенсия, т.е. 98 лева(50евро)!Наемам семейство работоспособни и здрави гърци да берат домати лятото и да косят и прибират люцерната - давам минималната заплата за България, т.е. по 270 лева(138 евро)!!!Когато някой грък дойде да работи при тези условия, тогава ще призная, че са зле и че са фалирали! За сега за мен са едни ***, които продължават да харчат повече от колкото изкарват! Но не са по-зле от нас!
32
2
 
14
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
Гърция вече е фалирала. Не може да й се помогне да запази сатуквото си. За една години доходите на гърците паднаха с 40 %. През тази година ще паднат с поне още 50 %. Безработицата рязко се увеличи. Няма измъкване - чакат ги поне 20 години мизерия. Заслужават си ги.
31
0
 
6
 
! Отговори
ДИДО преди 12 години
АМИ БАРОЗУ Е ОТ ПОРТУГАЛИЯ,А ТЯ ВЪРВИ ПО ПЪТЯ НА ГЪРЦИЯ-КВО ДРУГО ДА КАЖЕ.САМО ЧЕ ТОВА Е НАЛИВАНЕ НА ПАРИ В ДУПКА-ТРЯБВА ДА СЕ РЕЖЕ ДО КОКАЛ/ГЪРЦИТЕ ДА СИ ВЪРНАТ ДРАХМАТА,ЕВЕНТУАЛНО ВАЛУТЕН БОРД ,МИЗЕРИЯ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ И Т.Н.-ВИЖ НАЙ НОВА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ/......ТЕ ТОВА Е
30
1
 
13
 
! Отговори
сд преди 12 години
Гърците дето са пред фалит минималната работна заплата е 740 евро а на нас цяла сват се чуди как оцеляваме,защото ние оцеляваме не живеем нормално,и наистина трябва един път да се съберем и на тия 240 урода в народното събрание да счупим главите,740 евро фалиралите Гърци ние финансово дисциплинираните 135 евро
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците и от по-големи кризи са излизали, а ние доти от 1 метър сняг ще загазим...През средновековието още Солун е бил завземан от араби и българи (Симеон 1) и пак са си връщали териториите.Те са хитър,лукав но Обединен народ.Това ги различава от нас велика БЪЛГАРИЯ.ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ.
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не Боико плаче като малка"пикла" - Пенсиите и заплатите в ЕС да станат като на българите....Иска му се за да затвори устата на народа.Ама европеЙците не са будали..нали там народа ще се вдигне на 2 ден на РЕВОЛЮЦИЯ.А ВИЕ И НИЕ МЪЛЧЕТЕ И ДА ВИ ТЪПЧАТ - РОБИ НА ТРУДА.
27
0
 
11
 
! Отговори
сд преди 12 години
Абе ясно ми е защо искат толкова да ги спасяват и аз да имам да прибирам едни 400 милиарда ще се разтревожа ако решат да фалират,при фалит на Гърците ще пият една студена вода
26
3
 
11
 
! Отговори
tarikat преди 12 години
Напротив!!!Точно така гърците ще продължат да ядат и да пият на корем с нашите пари ..... Гърците в ЕС са точно като *** в България.900 Евро заплати раздават ,независимо че са пред фалит ,а ние бедняците да плащаме - няма да стане!!! Който ял и пил на корем ,трябва да си плати сметката, а не после пак да ми се тупат по гърдите и ние да ходим да им работим
25
2
 
9
 
! Отговори
ТРЕЗВИЯТ преди 12 години
Добре познатата шокова терапия - Гърция фалира, печатат драхми, но по курса не при въвеждането на еврото,а поне 3 към 1 ( т.е. заплатите им се смъкват 3 пъти ).При наличие на деноминирана нац.валута шансът за излизане от кризата нараства многократно...Още повече,че те ужким ще правят икономии и ще проявяват разбиране.Нека покажат и ни докажат. Дадената ситуация при евентуален фалит на Гърция ще служи за назидание на други наглеци (Италия,Ирландия,Испания и Унгария) и те реално ще се реформират.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 34Защото мафията не помага , а само краде.Затова правителството на България се разминава с ЕС.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как ще реагира Бойко на тази новина.Барозу призовава да се увеличи помощта за Гърция.Борисов дава пример на цяла европа с неподчинението на Гърция и че не трябва да се помага.По всички критерии България се разминава с по-голяма част о ЕС както и Председателят и.