Назрява нов лобистки скандал в Европейската комисия

Съветник в подкомисия е представител на голяма тютюнева компания
9 яну 2013 17:13, Елка Василева
21
Назрява нов лобистки скандал в Европейската комисия
ЕК бе свързана с нов лобистки скандал. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия бе свързана с нов лобистки скандал, след като няколко медии в последните дни публикуваха статии за бивш неин служител, който сега работи като адвокат и представител на една от най-големите световни тютюневи компании, а същевременно е бил преназначен и като съветник в подкомисията по въпросите на етиката в лобизма.

На 28 декември миналата година сайтът ИЮ Обзървър съобщи, че французинът Мишел Пьотит, дългогодишен служител на ЕК и личен съветник на трима нейни председатели - Жак Делор, Романо Проди и Жозе Барозу, е бил преназначен в подкомисията, докато представлява интересите на дружеството Филип Морис чрез намиращата се в Лондон адвокатска компания Клифърд ченс с кантора в Брюксел.

Очаква се на поста си към ЕК той да дава съвети дали е възможно бивши еврокомисари да работят в областта, която са наблюдавали, докато са представлявали интересите на европейските граждани.

Сайтът уточнява, че името на Пьотит, през годините завеждал и юридическата дирекция на ЕК, се е появило покрай скандала с отстранения еврокомисар по въпросите на здравеопазването и потребителите Джон Дали. Напусналият комисар заяви неотдавна, че е станал жертва на тютюневото лоби покрай подготвяните и преди дни оповестени намерения за промени в директивата за тютюневите изделия.

В публикацията се посочва, че сигнал срещу сегашното положение ще бъде внесен до европейския омбудсман от неправителствената организация Център за наблюдение на корпоративна Европа. Пьотит напуска официално ЕК през 2008 година, след като e работил в структурите й от 1979 година. Само година по-късно той е привлечен към посочената подкомисия.

В същата информация се отбелязва, че подкомисията по етичните въпроси към ЕК досега е разрешила на бившия комисар по индустрията Гюнтер Ферхойген да открие лобистка фирма само два месеца след напускането на поста си, не се е произнесла по случая на бившия комисар по риболова Джо Борч при постъпването му във фирма, лобираща в сферата на морската политика и не е възразила бившият комисар по въпросите на вътрешния пазар Чарли МакКрийви да постъпи на работа в авиопревозвача Райънер.

От групата на Зелените в Европейския парламент днес обявиха на пресконференция, че Пьотит не е включен в списъка на лобистите, които работят в европейските институции, което бе определено като нарушение на правилата за прозрачност и предотвратяване на конфликт на интереси.

Говорителят на ЕК Пиа Хансен заяви на пресконференция днес, че комисията е дала съгласието си Пьотит да работи като адвокат, а качествата му за заемане на поста в подкомисията не могат да бъдат поставени под съмнение. Тя уточни, че ЕК е подала отговор до ЕП по тази тема, в който се посочва, че Пьотит е подписал декларация със списък на клиентите си, в която е посочено и споменатото дружество от тютюневата индустрия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
17
 
! Отговори
Дърт пенсионер преди 11 години
Възвишени переспективи:От български граждани,през турска рая,до еврейски гои!...да ви е честито, мили овце. Не забравяйте-природен закон:Умни хора могат да бъдат управлява Ето какво е "Дянков и с'ие:Хората трябва да бъдат държани непрекъснато в нищета,за да бъдат послушни"-Еразъм Ротер-дамски.Древна мъдрост - "Стълбата се мете само отгоре надолу.Съвременна мъдрост- "овцете не могат да метат-такава е природата им".
12
0
 
17
 
! Отговори
men преди 11 години
а леля ни куневица и директорското и място в париба? ами блоковете на АЕЦ козлодуй? а простата на барозу? ЕССР в действие. германците и французите и цяла европа покрай тях ще са като нас до 20 години, да им е честито. ще се молят и те за некой чужденец (китаец) тънкознаетекакво да им хвърли една двайстеачка за да такова жените и дъщерите им и ще нагъват хартиен леб и найлонови зеленчуци.
11
0
 
19
 
! Отговори
Димукрат преди 11 години
Хайде на димукрацията, топла, топла, духай да ни съ опариш... хайди на димукрацията!
10
0
 
21
 
! Отговори
AHA преди 11 години
Политиците работят за определени милярдери които командват света.Света не фонкционира така както ни го показват.Демокрацuя освен в наи бедните дарjави и швеucaрuя не саществува никаде в света.
9
0
 
18
 
! Отговори
people's democr преди 11 години
Другата грешка е, че в тази зле планирана валутна зона липсва единна фискална и социална политика. Налице са някои твърде хилави заместители и критериите от Маастрихт, които всъщност нищо не регулират, не могат да заместят един фискален и социален режим, който да е еднакъв за всички страни членки. Има начин да се реагира на това по нормативен път. Трябва да се зададе въпросът кой спечели най-много и пострада най-малко от допуснатите грешки. Според общоприето схващане именно тези страни би трябвало да заплатят загубите от грешките.
8
1
 
46
 
! Отговори
а кунева??? преди 11 години
И Кунева веднага се набута в банка Париба, след като прецака централата в Козлодуй в полза на румънската АЕЦ финансирана от Париба
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това показва високият морал на ЕНП, като цяло, на неговите членове, в частност знаем как е.
6
0
 
33
 
! Отговори
внимание преди 11 години
"Енергоспестяващите крушки били опасни, причинявали рак" Не може ли да не се подчиним на "европейците" и да си оставим старите крушки?! ?!
5
1
 
26
 
! Отговори
до факт преди 11 години
да...съдейки по непушачката Златка
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добър ден, а казват че красивото вижда само лесното, не кривото май почна и ръждивото да се вижда нищо че ни е стегнало здраво за гушата.
3
10
 
27
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Където има пушачи, там има и простотия. ФАКТ.
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евролиберастите-толерасти са виновни.
1
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПОЛИТИЦИТЕ НАВСЯКЪДЕ СА КОРУМПИРАНИ.ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ ЗАЩИТАВАТ КОРПОРАТИВНИТЕ ИНТЕРЕСИ А НЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.КЕЛЕПИР ИМА В ТАЯ РАБОТА.