Българите най-много искат да напуснат ЕС

След нас са Чехия и Австрия
28 май 2024 19:15, Нели Христова
295
Българите най-много искат да напуснат ЕС
Снимка: Pixabay/NoName_13

Избирателите, които искат излизане от ЕС или от еврозоната в навечерието на европейските избори, са малко, в това число и сред избирателите на крайнодесните партии, според ново изследване, цитирано от Франс прес. Но въпреки това България е на първо място с 22%.

Според проучването, реализирано от Фондацията за политическа иновация, френски мозъчен тръст, и от института "Ипсос", в 27 страни членки на ЕС, само 13 процента от избирателите искат техните държави да напуснат блока.

Страните, в които процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-голям, са България (22%), Чехия (20%), Австрия (19%) и Франция (18%). В Португалия подобно нещо искат едва 3% от избирателите,  а в Литва едва - 5%.

От страните, които са приели еврото, едва 8 % искат да се върнат към националната валута. Този процент е най-висок в Хърватия (14%), последната страна, приела еврото, и най-слаб в Португалия (3%). Във Франция той е 10%.

Избирателите на крайнодесните партии също до голяма степен подкрепят оставането в ЕС.

Такъв е случаят с 66 процента от избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, която е член на групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, групата, към която принадлежи "Национален фронт" от Франция. Този процент е още по-висок (80%) за избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, членуваща в "Европейски консерватори и реформисти", в която членува и политическата формация на италианския премиер Джорджа Мелони.

Същото е в сила и за оставане в еврозоната, което се подкрепя от 78% от избирателите на групата "Идентичност и демокрация" и от  90% от избирателите на групата "Европейски консерватори и реформисти".

"Популистките избиратели масово гледат благосклонно на еврото, което кара популистките лидери да приемат общата европейска валута, защото в противен случай има риск да изгубят свои избиратели", казват авторите на изследването.

Само 21% от европейците смятат, че Великобритания се справя добре извън ЕС и 77% от тях гледат положително на идеята за връщане на британците в ЕС. По този въпрос ИПСОС се допита и до британците, сред които 68 процента днес искат тя да се върнат в ЕС.

Друга информация от допитването е, че почти половината от европейците (86%) искат подсилване на границите на ЕС.

Изследването хвърля светлина върху последиците, от войната, водена от Русия срещу Украйна. Една трета от респондентите (32%) я посочват като първа или като втора причина за техния вот. Този процент граничи или превишава 50% в Балтийските страни и в Пошла, но също достига 41 процента в Германия. Във Франция той е 26%.

Допитването е извършено в 27-те страни членки на ЕС плюс Великобритания между 22 март и 26 април, сред представителна извадка от населението на възраст на и над 18 години във всяка една страна. 23,788 души са били анкетирани за целите на проучването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не са българите, а завистниците и некадърниците - копейки!! Българите, умни и красиви отдавна не сме в БГ!! Само по паспорт принадлежим към това племе.
262
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още не сме влезли,а искат да напускат? Ей я де е Русия! Земя бол,чист въздух и нигерийски стандарт на живот + студ! Чудно как Костадинов още не е заминал в тамошния Рай,а се гювендосва тук за Европарламента в омразния ЕС ?
261
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че кой ги пита какво искат.
260
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Спрете кранчето от ЕС за суха тренировка да видят нашенци с веселите балони и салфетките какво ще се случи с икономиката. България ще се върне десет години назад. Доходите също ще се върнат 10 години назад. Само мафията на Боко и Шиши ще дръпне, защото вече няма да има кой да я надзирава и пошляпва." ТОЧНО обратното, кранче, доколкото има такова отива 90% в мафията. Нашите доходи зависят от нашия труд, няма защо да падат. Мафията се укрепи именно от парите на ес.
259
1
 
7
 
! Отговори
Славчо преди 1 месец
Изборите ако променяха нещо щяха да ги забранят...
258
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия отППДБ ще поемат ли политическата отговорност, че България даде милиарди на ЕС а те не направиха изпълним план за възстановяване и заради тях не получава страната ни нито цент. Редно е бездарниците да започват поне политическата отговорност да поемат. Или и за плана за затъване пак пудела на Рашков е виновен.
257
3
 
0
 
! Отговори
Hhh преди 1 месец
А съм само и единатвено за анархия... не искам нито комунизъм нито демокрация...
256
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е ли редно преди ЕС да напуснем НАТО. Аз съм сигурен че за напускане на НАТО са в пъти повече желаещите да се отървем от този атавизъм от студената война. ЕС може да се промени към по-добро а именно равноправие за държавите а НАТО е институция на оръжейния бизнес корпорациите в САЩ.
255
1
 
2
 
! Отговори
Кк преди 1 месец
Има много бедни и много богати... няма кой да бачка реално... затова голяма част от народа въобще не му дреме за ес... нито храната ти храна нито бизнесите са европейски... пенсионите тънат в мизерия и дгд бедните
254
5
 
6
 
! Отговори
Кранче преди 1 месец
Спрете кранчето от ЕС за суха тренировка да видят нашенци с веселите балони и салфетките какво ще се случи с икономиката. България ще се върне десет години назад. Доходите също ще се върнат 10 години назад. Само мафията на Боко и Шиши ще дръпне, защото вече няма да има кой да я надзирава и пошляпва.
253
8
 
7
 
! Отговори
ЕС е вреден за преди 1 месец
за другарите русуфили.
252
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България не е православна! Иначе нямаше тук да върлуват хиляди ислямисти, а населението масово да се радва на Хамас, иран, Кадиров и подобните му. И не, не е задължително да сте сляп американофил, светът не е черно бял (освен за въглените без мозък).
251
7
 
4
 
! Отговори
Не е възможно преди 1 месец
Праведен свещен народ като Българският да е по нисше стъпало от останалите европейски държави които се развиваха за сметка на гърба на Българите от нашественици хилядолетия далече от исляма.НЕБЛАГОДАРНИ ЛИЦЕМЕРИ.
250
4
 
9
 
! Отговори
ЕС е вреден за преди 1 месец
Православна България която трябва да изхранва население което се развъждат от помощи и кючеци.
249
4
 
8
 
! Отговори
ЕС е за западните преди 1 месец
Евро държави които са католици и православните не са включени към тяхното развитие от интереси за пазари,стоки и т.н.За това нямаме място в техните интереси,които преговори се правят в заключени за нас врати,портите се затварят и ние винаги ще сме от външната страна!КОЙ,разбрал,разбрал,КОЙ не е да ходи да мие КЛОЗЕТИ.
248
4
 
9
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Скоро, когато зелените терористи, екоактивисти т.е пеинудят и леля Мария да си смени печката - защото точно нейната замърсява, а не Индия, Китай ,Франция , Фащ. Ще го мислим хубавато. А и зимите са меки. Само за пеевки доан се притеснявам като наравят данъците европейски.
247
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Селлтак, стой си на село и продължавай да плюеш ЕС за наакания си животец. Само там да си стоиш.
246
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите най много искат да напуснат НАТО а за ЕС трябва референдум дали да останем в този му вид на брюкселска диктатура
245
2
 
8
 
! Отговори
248 , 249 преди 1 месец
Един и същи софииски евроатлантическиГендар сее пропаганда. Не се напъвай бре, може да са испуснеш тука
244
8
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Най-бедният и п-рост народ в ЕС иска най-много да напусне ЕС. Някой да е учуден?!