Всеки трети българин между 30-34 години - висшист

Статистиката на Евростат е за 2012 г
12 апр 2013 07:24, Петя Славова
100
Всеки трети българин между 30-34 години -  висшист
Снимка: Булфото

Около 30 на сто от българите между 30-34 години са завършили през 2012 висше образование, което поставя страната ни в средата на таблица на Евростат за образованието и обучението по Стратегията "Европа 2020". Целта на Стратегията е през 2020 г. най-малко 40 на сто от младите хора в ЕС на възраст 30-34 г. да са завършили висше образование, пише БТА.

Тези данни се потвърждават и от родната статистика - младите българи на възраст 25-34 г. през 2011 са били около 1 милион, като от тях близо 300 хиляди /30 на сто/ са се образовали, а останалите 700 хиляди не са се образовали, сочи отчет на НСИ. Най-много висшисти на възраст 30-34 години са открити в Ирландия, Кипър и Люксембург - 50 на сто, Литва - 48 на сто, Швеция и Великобритания - 47 на сто, Финландия - 46 на сто.Най-слабо в тази възраст са се образовали младежите в Италия, Румъния и Малта - по 22 на сто, Чехия - 25 на сто, Австрия - 26 на сто, България и Португалия - по 27 на сто.

Анализът отчита, че средно 36 на сто от лицата в ЕС на възраст 30-34 г. са завършили висше образование през миналата година. Жените в ЕС са били много по-активни от мъжете при получаване на образование на тази възраст: съотношението е 40 към 30 на сто в полза на дамите. Според Евростат най-нисък процент на населението на възраст 18-24 г. със средно образование е открит в Словения - 4,4 на сто, Словакия, Чехия и Полша - по 5,5 на сто.

Най-висок дял от населението на възраст 18-24 г. със средно образование е открит в Испания - 25 на сто, Малта - 22 на сто и Португалия - 21 на сто. По този показател България стои стабилно наред със страни като Великобритания, Унгария и Белгия - 12 на сто.

По данни на НСИ от изследване за образованието и обучението на възрастни в края на 2011 г. структурата на населението на възраст 25 - 64 години по завършено образование е била следната: повече от половината българи /55 на сто/ са били със средно образование, всеки четвърти е бил висшист /25 на сто/, а всеки пети е бил с основно и по-ниско образование - 20 на сто.

Според изследване на НСИ делът на висшистите у нас зависи изключително много от семейната среда - всеки трети с висше образование у нас произхожда от семейство, в което поне единият родител е висшист. Едва 10 на сто от висшистите у нас са от семейства, в които родителите са с основно или по-ниско образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България и без образование можеш да взимаш повече пари от вишист - Факта и парадокса.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вишист ама беден вишист. Работа за вишистите няма, защото отраслите са ни УНИЩОЖЕНИ от управлявалите ни нещастници.
78
0
 
2
 
! Отговори
ОЛД БЕН преди 11 години
Във ВИАС пък се учи здраво. И поне излизаш с някаква конкретна професия. Аз още след 7-и клас знаех в какво средно и какво висше ще кандидатствам. След много години учене и още повече мъки, в крайна сметка успях да се дипломирам и сега работя по специалността си.
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек винаги трябва да се образова, през целия си живот. Това е заложено в нас, както и останалите нужди - хранене, сън и пр. Поглеждайки човешката история, виждаме че с времето понятието образование е прекалено изопачено и криворазбрано. Стойността на това да си образован е вече съвсем друга, зад това стоят куб користни цели и желания. Не искам да обидя никого. Просто споделям мисъл. Може и да не съм прав.
76
1
 
4
 
! Отговори
НЯМА ДА СЕ... преди 11 години
УЧУДВАТЕ- тук в тази комична " държава " се става " висшист " за 5 минути, не за 5 години. Тежко ви !
75
1
 
7
 
! Отговори
Дрънки преди 11 години
Всеки трети българин между 30-34 години - безработен
74
0
 
3
 
! Отговори
4efo преди 11 години
До Гого: Ти мислиш ли, че за да развиваш печеливш бизнес не трябва да си учил?Или само търговския ти нюх ще е достатъчен.Нали всеки под теб ще те краде, както си иска.Говорим за корпоративен бизнес, а не за алъш-вериш на пазара!Прекалено много си подценяваме кадрите, а според статията сме в средата на таблицата в Европа.Стига мрънкане- учете и работете.Не случайно има термин "образование през целия живот", за което дори се отпускат средства по различни европрограми.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Около 30 на сто от българите между 30-34 години са завършили през 2012 висше образование"--- А от тези 30%, вероятно само 4-5% наистина имат нужните познания в областта си (да не кажа и по-малко).Масовата практика е (и това го знае ВСЕКИ бил студент): яко преписване на изпити, изработка на курсови работи срещу заплащане, някой и друг корумпиран преподавател и много алкохол.Защото една много голяма част от студентите изобщо не са за там - просто градски чеда, расли в саксия, които са видели малко свобода от мама и тати...За сметка на това, егото им е голямо.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 37Пълни глупости ти пишеш. 8000$ - Габон, Бг-5500$. Това го пише в Уикипедия, аз лично не си водя статистики. А това че имат петрол, ами да намерят и тука, ама няма. Така, че не виждам кой на кой трябва да се надсмива. По всичко личи те на нас.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За подема на една икономика не и трявбат виШисти а хора с професионално образование след 8 клас както е в доста страни в света.Вие докато не го проумеете това никакъв напредък от мен да го знаете.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен всички заедно трябва да затегнем контрола над младите. Родителите трябва да държим на дисциплина, отговорност в децата си, да изискваме от тях знания (не оценки). Да защитаваме институцията - училище! Махнаха и казармата, провалиха образованието - никакви знания, дисциплина и ред. Като ги видя какви размъкнати ми ходят на училище и на лекции ми идва с един кол да ги пребия всичките - като ги мързи да не ходят, тъкмо ще има повече пари за тези, на които им се ходи и им се учи!
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато местата във висшите учебни заведения са повече от завършилите средно образование в страната няма как да имате качествено образование. Когато то е бизнес е нормално да се спазва и принципите за печалба, а тя при отсъствие на контрол върху качеството расте с неговото падане.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То пък аз като имам висше все едно не съм без работа ....
67
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От толкова коментара няма един смислен.Не мога да разбера какво иска българина,а какво не иска разбрах: не иска политици, не иска студенти, не иска селяни, не иска турци, не иска да работи?
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някои от тия "вишисти" не могат да дадат на вързано куче храна и на две магарета сено да разделят. Освен да пия, бият и прооституират в студенски град друго не правят 90% от тия "вишисти". После искаш квалифицирани кадри
65
2
 
2
 
! Отговори
Калоян преди 11 години
74 ти докато се заяждаш, така и ще приключи живота ти, в едно безцелно заяждане. :)
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как така всеки трети е висшист като всеки втори е неграмотен?
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НОВИЯТ МОРАЛ в Бг!Държавата на Златките и Калинките ...!Купени изпити,дипломи ,....пълна НЕГРАМОТНОСТ !Имат дипломи ,но никой по света не им ги признава ,.....Е,И?
62
4
 
5
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Като гледам езиковата и обща култура на виШистите, разбирам какво е нивото - трагично! Ама нали това се иска и в плана Ран-Ът? На нашите презокеански и европейски "благодетели" им трябва послушен и достатъчно *** обслужващ персонал. Е, постигнаха го. Сега се работи усилено по политиката на геноцид. Нали трябва да останем не повече от 4 милиона! Предполагам,че от тях 85% ще бъдат *** и др. Имаше по-рано една детска песен "Де е България"!!!
61
1
 
6
 
! Отговори
Не късогледо! преди 11 години
Хора, не се препирате на махленска основа - кой за колко щял да работи, кой умен на къде отивал. Пълни глупости са това.Нещата с образованието са страховити и те затриват нацията. Учениците и студентите дори са напълно неграмотни. Не могат да пишат. Не могат да смятат.Професори по жизненоважни науки се произвеждат от комисии от 5 души приятели. Така напр. в УАСГ са произвели професор по пътно строителство с "научен принос" от 5 публикации в ежедневници! Експерт-убиец- Игнатовка.