71-годишен поет е стрелял по словашкия премиер Роберт Фицо, мъжът е в ареста

Премиерът е стабилизиран, прогнозата е положителна
18 май 2024 17:50, Анисия Иванова
55
71-годишен поет е стрелял по словашкия премиер Роберт Фицо, мъжът е в ареста
Снимка: БГНЕС/EPA

Министърът на здравеопазването на Словакия каза в събота, че прогнозата за премиера Роберт Фицо е "положителна" след опит за убийство, а съдът постави атентатора в предварителен арест.

Фицо е в болница от сряда, когато атентаторът единак го простреля четири пъти, включително в корема. Премиерът претърпя петчасова операция в сряда и друга операция в петък, и двете бяха извършени в болница в централния словашки град Банска Бистрица. Вчерашната операция, която продължи два часа, допринесе за положителна прогноза за здравословното състояние на премиера, каза пред журналисти здравният министър ж-га Зузана Долинкова. „Състоянието на премиера е стабилно, но въпреки това продължава да е тежко“, допълни тя.

В същото време заподозреният стрелец, идентифициран от словашките медии като 71-годишния поет Юрай Чинтула, беше поставен в предварителен арест от специален наказателен съд в град Пезинок североизточно от столицата Братислава. "Причината... е опасения за потенциално бягство или че престъпната дейност може да продължи", каза говорителят на съда Катарина Куджакова пред AФП.

Решението последва искане от прокурор, направено в петък. Чинтула беше обвинен в предумишлен опит за убийство по-рано. Фицо беше прострелян, докато вървеше да поздрави привърженици след правителствено заседание в централния миньорски град Хандлова.

Министърът на вътрешните работи Матус Сутадж Есток каза по-рано, че ако един от изстрелите "минеше само няколко сантиметра по-високо, щеше да уцели черния дроб на премиера".

Министърът на отбраната и вицепремиерът Роберт Калинак, най-близкият политически съюзник на Фицо, каза, че премиерът е в съзнание и състоянието му позволява да се възстанови. „Не мисля, че той може да бъде откаран в Братислава през следващите дни, състоянието му все още е тежко“, каза той пред репортери пред болницата. Калинак каза пред новинарския канал TA3 по-късно в събота, че Фицо е получил четири огнестрелни рани, две леки, една средна и една тежка. Той добави, че лекарите са отстранили целия потенциално инфекциозен участък от раните му по време на операцията в петък. "Организмът ще отнеме четири-пет дни, за да започне да се преборва с подобни рани, но още не сме стигнали дотам", каза Калинак, приветствайки добрата физическа форма на премиера, известен като запален бегач и привърженик на фитнеса

59-годишният Фицо пое поста през октомври, след като неговата центристка популистка партия Smer спечели общи избори. Това е четвъртият му мандат като министър-председател. Той се обяви за мир между Русия и словашката съседка Украйна, както и за спиране на военната помощ за Киев, което неговото правителство по-късно направи. Калинак каза, че правителството ще продължи без Фицо "според програмата, която той е очертал", включително две срещи следващата седмица. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от ЕС
Мицотакис: Скопие ще си има проблеми, ако не използва името "Северна Македония"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
абе радваите се ще не сте при руснаците защото след атентата такива клавиатурни плъхове ги намираха за броени часове и после от купища видеа прозвучаха куп ама аз не исках.ама аз не помислих,да не говоря как измъкнаха признания бързо бързо и на 71 години топките са си топки и с тока шега не става и тия видеа ги има
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нацистите и ционистите избиват социалдемократите. Нищо ново в Четвъртият Райх, същият нацизъм като в Третият Райх.
48
2
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Това беше новина преди доста часа,турци. Пийте си хапчетата щом журналистиката не ви се отдава. Вие сте абсолютни шизофреници,които ,както вече ви предсказах,ще стигнат до тотално параноя и безсъние. Не сте за завиждане. А Армията на Съединените Американски Щати вече ви предупреди,че не ставате за нищо,турци.
47
4
 
2
 
! Отговори
Роза преди 2 седмици
От цялата работа има две ползи:Фицо,ако оцелее,повече няма да се занимава с активна политическа дейност,а извършителя на покушението най-вероятно ще приключи житейския си път в затвора!
46
0
 
10
 
! Отговори
Гелаевски Спецназ преди 2 седмици
Днес е Ден за Памет за геноцида срещу Кримските татари, извършен от сталинистки убийци и главорези преди 80 години. ПОКЛОН!
45
0
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 2 седмици
Не, обаче радев беше в несебър с десетки коли конвой. Все едно кадиров.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой виждал ли е Орбан тия дни?
43
2
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 2 седмици
На Вучич са му Казали - *Ти Си Следващия *
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Във гората враг стаен.Във гората мрак и изстрел.Той лежи, лежи ранени през tъпa болка мисли: Право стреля. Ще умра във гърдите ме улучи.Свърна в гъстата гораи избяга като куче.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя поет е същия като Оня, дето нокаутира Волен Сидеров навремето!
40
4
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 2 седмици
До Така е Само дето снимката на поета е от zборище на националистически русофили!!!
39
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стрелецът е от най-отявлените русофили. И жена му не е украинка. Така че, русофили, смените опорките. Дори в руската преса не смеят да набедят Украйна или запада. Щото той е баш от русофили -маниаците.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Причината да го оставят в ареста не била че е стрелял по важен човек в държавата а че можел да избяга или да повтори??? Що за слаб довод измисля този съд..." - Пред закона всеки човек е важен. Арестът не е затвор и до затвор се стига само след присъда.
37
4
 
5
 
! Отговори
Ром'с преди 2 седмици
Оф,отново украинска следа при покушението на Фицо...ха познайте жена му откъде ....правилно ,от Украйна и нейниие почтове в соц мрежите са анти фицо ... Словашка полиция тьрси следа от украинските службы.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
34 и аз съм го из живял това разни асиланти мисулмани от бившият ссср пияни 100 роднини всяка вечер до 4 сутринта стоят другите бяха късокраки изключително нагли Виетнамци пак със едно село роднини работят на таилцеит 1 път седмично рестото социял до 2 часа минимум вечер вдигат аларми полицията ги защитава, първата квартира биваше стари румънци, после ДОЙДоХА Гнусни нагли Ливанци ужас Европа е ***.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ултраляв, зомбиран комунист, не е доволен от вожда, иска да е още повече проруски и прокомунистически. Левите се избиват помежду си.
34
4
 
6
 
! Отговори
Така е преди 2 седмици
До Анонимен 21: "Всичко разбарахме само не разбрахме че е участвал в пробандеровски митинги". Да, участвал е. И, между другото, жена му е украинка.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Естесвено че са евреи в базата ,а ви използват защото сте същите *** като тях .Преди 5 години в Германия да вдигаш аларми след 10 когато нормалните хора почиват за да са ок на другия ден за работа беше немислимо,преди месец бях в квартал в Франкфурт от които немците са избягали.Всяка нощ аларми 3-4 -5 сутринта ,строшени прозорци,пияни лаи.а по улиците ,наркомани .Позната родна картинка нали -донори на плът
32
5
 
6
 
! Отговори
Квича на поразия преди 2 седмици
Евреи съсипват християнството! Евреи плащат на нас, мюсюлманите, да Ви наводняваме и превземаме!
31
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Той е политически вкаран в арест . Така , че след месец ще го освободят. Политическите арестанти са борци за свобода. Руснаците убиват политическите борци . По света не ги закачат.