Родната крава – антирекордьорка на Европа

Дава два пъти по-малко мляко от датската и испанската
3 юли 2013 07:35,
44
Родната крава – антирекордьорка на Европа
Снимка: Булфото

Въпреки резкия спад в броя на млечните крави в ЕС, добивът на мляко в Евросъюза се е увеличил до 150 милиона тона през 2011 г. (с два милиона тона повече от предходната година), отчита анализ на Евростат за производството на мляко и млечна продукция в ЕС.

Относително високите добиви на мляко се дължат на растежа в някои страни. В Дания, Испания и Швеция една крава дава около 8 000 литра мляко годишно, докато в България добивът от крава е около 4 000 литра годишно заради по-бавното развитие на сектора и по-малкия размер на стадата, отчита Евростат.

Основните производители на мляко в ЕС са Германия и Франция, които заедно с още четири страни (Великобритания, Холандия, Италия и Полша) формират около 70 на сто от производството на мляко в ЕС.

През 2011 г. в ЕС е имало около 86 млн. броя говеда, като млечните крави са били половината от тази бройка, сочи европейската статистика. В България през 2001 г. е имало около 640 000 глави говеда, а през 2011 г. техният брой е намалял до 560 хиляди броя, сочат данните на Евростат.

Най-значителен спад е регистриран в Румъния - минус 32 на сто и в Словакия - минус 25 на сто.

Най-ниска концентрация на млечни крави в едно стопанство е отчетена в Румъния (средно 3 крави в стопанство) и в България (средно 5 крави в стопанство).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: млякоЕСкрави
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
атомника преди 10 години
защото унощожихме ИСКАРСКОТО ***
38
0
 
4
 
! Отговори
eko72 преди 10 години
Родната крава дава истинско мляко.
37
1
 
5
 
! Отговори
Не съм фен на соца, преди 10 години
нито на ТКЗС,но си спомням какво стана, когато разтуряха ТКЗС-тата.Почти към всички такива стопанства имаше и обори.Раздадоха добитъка от тях на хора, които навремето, ставайки членове на ТКЗС, са внесли там собствен ***. На места добичета получиха и хора, които само са работили в ТКЗС. Не след дълго имаше телевизионно предаване относно актуалното състояние на селското стопанство у нас. Една ветеринарка, почти плачейки, каза:"***, които взеха расови крави от ТКЗС, ги заклаха и изядоха!"
36
1
 
2
 
! Отговори
Химика преди 10 години
Дайте им малко Анабол на животинките, че да видите как направо сварено мляко ще пускат :))))
35
4
 
3
 
! Отговори
Мунцхо преди 10 години
Голямата разлика се дължи на това че млякото се продава без документ, защото не отговаря на никакви стандарти!
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ние винаги сме най-добрите.Дори и когато нашите крави дават наполовина мляко, в сравнение със западните страни, то тяхното е кисело, а нашето отново е най-хубавото "Като се правят сравнения е редно да се започне с това от един и същи вид ли са животните. Защото ако на кравите в Испания са им бърникали по гените, директното сравнение на продукцията не е много честно спрямо нашите добичета.
33
2
 
1
 
! Отговори
ДЪРЖАВНИЧЕСКО МИСЛЕН преди 10 години
Да се гордеят държавниците ни които бяха на власт,те ни доведоха до това положение...
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбирам много от крави, ама все си мисля, че то зависи преди всичко с какво се хранят. Там като вали всеки ден и кравите хрупкат зелена тревица, няма нищо чудно, че дават повече. Я ги докарайте тука лятото на 30 градуса на нагъват сено да ги видим колко ще дадат...
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха,сега си изкажете големи благодарности на" ГОСПОЖА YES",КОЯТО ЗАТВАРЯШЕ ПО НЯКОЛКО ПРЕГОВОРНИ ГЛАВИ НА ДЕН,взе прилични комисионни и закопа страната ни за 20 години напред.Проблема не е вкравите,дами и господа,а в политиците,оперирани от родолюбие!
30
3
 
2
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До ...Do 24Да, разбира се!Ние винаги сме най-добрите.Дори и когато нашите крави дават наполовина мляко, в сравнение със западните страни, то тяхното е кисело, а нашето отново е най-хубавото :)
29
0
 
10
 
! Отговори
7 преди 10 години
А най-много мляко давала лудата крава...
28
1
 
1
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
s tezi glupavi i kradlivi politici koito imame skoro i tova ste izchezne.v magazinite ste ima stoki no horata nyama da imat pari da si kupyat.balgariya veche e edna falirala strana bez industriya i selsko stopanstvo.edinstvenoto koeto ima vse oshte e iznos na rabotna raka no i tova e na privashvane.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заглавие за *** или за стадо овце или крави.....но по коментарите съдя, че достатъчна част от прочелите статията не са такива.....драги "***"
26
0
 
9
 
! Отговори
Mitko преди 10 години
Кравата отляво на снимката не е зле.
25
0
 
22
 
! Отговори
ПАТИЛАН преди 10 години
отчита се ниска продуктивност защото имаме квоти за производство и при превишение на квотата производителят подлежи на санкция ... ниските квоти са резултат от работатана договарящия /кривата ДЖУКА /УСТНА/...ТОВА ВОДИ И ДО НИСКИ КВОТИ ЗА ИЗНОС НА МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ....МАЙ ВСИЧКО Е ПАРИ ПРИЯТЕЛЮ..
24
7
 
2
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
Абе в тоя сайт освен комуисти сте и *** повечето нали? :) Селянчета така ви обичам.....женичките хахахха нали знаете че като чуят СОФИЯ и сами си разтварят партенките :) ей тва най-ви дразни...ни опрашваме---вие гледате @ хахахаха хохохохоохох
23
8
 
2
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
до 21...май искаш да ми пиеш софийското млеко ми се струва а ? Ако вече не си го и пил :)
22
0
 
39
 
! Отговори
... преди 10 години
Не винаги количеството е И качество. Когато се постигат нови рекорди в земеделието и животновъдството най- често иде реч за ГМО, за химия.Бих предпочела мляко от крава- нерекордьорка, пасла по балкана и хранена с чиста храна, без антибиотици.Брой крави в стопанство е съвсем различен показател вече. Не бива да се смесват нещата.
21
0
 
9
 
! Отговори
Васо преди 10 години
Спорите тука като невежи. Сичката работа е от качеството на силикона във вимето. Пък нашите нЕмат още силикон щото субсидиите са малки. Като им турнем силиконя ще ни дават и те по 8т млЕко, чисто като сълза.
20
1
 
34
 
! Отговори
Ветеринар преди 10 години
Истината е, че кравите се държат в хормонален дисбаланс - все едно са бременни за да имат повече мляко. Вие сами си направете извода, как и с какви медикаменти :)