"Либр Белжик": Сирийци нахлуват в България

България получава от ЕС само обтекаеми обещания за помощ за бежанците
Обновена: 30 сеп 2013 14:08 | 30 сеп 2013 12:01, Елка Василева
79
"Либр Белжик": Сирийци нахлуват в България
Бежанският център в Пъстрогор. Снимка: Impact Press Group

Досега България получава от ЕС само обтекаеми обещания за помощ по въпроса с бежанците от Сирия. Това пише специалният пратеник на вестник "Либр Белжик" Деренс Жан-Арно в репортаж от нашата страна под заглавие "Сирийци нахлуват в България".

Той отбелязва, че досега българското правителство е отправило множество молби за съдействие и все още вярва, че европейската солидарност няма да претърпи провал в тази криза.

Авторът допълва, че това положение остава непроменено въпреки посещението този месец на делегация на Европейския парламент в граничните райони.

На основата на официални данни в репортажа се уточнява, че от началото на годината бежанците са били по 400 на месец, но през август броят им е достигнал 1500, като от януари до лятото са били регистрирани 3100 - два пъти повече в сравнение с 2012 година. Пояснява се, че центърът за прием в Любимец е от т. нар. затворен тип, където настанените са лишени от свобода, а в Пъстрогор режимът е "отворен" и там пребивават 500 души, включително 150 деца, но леглата са два пъти по-малко от необходимото. Добавя се, че в Любимец случаите на насилие са постоянни, не е осигурено снабдяване с храна, няма столова.

Всеки от бежанците разполага с 30 евро месечно, при положение че трябва да заплаща и за медицински услуги.

Авторът отчита, че възможностите за прием на бежанци у нас са запълнени 150 процента, страната ни е най-бедната в ЕС, а същевременно е на първата сухопътна линия за потока от бедстващи сирийци. Той добавя, че между България и Турция няма подписано споразумение за реадмисия, т.е. турската страна не приема обратно преминалите на българска почва мигранти. Едновременно с това България е подписала европейската договореност, която предвижда, че бежанците имат правото да получат статут на убежище в първата държава от ЕС, която достигнат.

Данните за броя на сирийците у нас почива на справка за онези, поискали статут на бежанец. Немалко от сирийците не подават такива документи до съда, а не са редки и случаите, когато те пристигат в страната незаконно. Отбелязва се, че досега са издадени десетки присъди срещу сирийци, които без молба за получаване на бежански статут биват разглеждани като нарушители, подлежащи на репатриране.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
29
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
"Между България и Турция няма подписано споразумение за реадмисия!!!!".То не е като да разменяш целувки и прегръдки с Ердоган или да участвате на конгреса на партията му!!! Завчера президентът преяде на Рамазан байряма,изобщо,кога е за купон ПОЛИТИЦИТЕ ни са първа писта,но кога трябва да защитават интересите на България и българите и отзад да им го сложат ще викат "Yes,yes"!!!!
46
18
 
19
 
! Отговори
МНОООГО, СТЕ ТЪПИ.. преди 10 години
ИДВАНЕТО НА СИРИЙСКИТ ЕМИГРАНТИ В БЪЛГАРИЯ Е УГОВОРЕНО СЪС МОСКВА И ДПС.ТОВА Е НОВАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ДАЛАВЕРА:ТАКА -ХЕМ ,ДПС СИ ВДИГА БРОЯ НА МЮСУЛМАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ,...ХЕМ СЕ ВЗИМАТ ПАРИ ОТ ЕС, И СЕ ДЕЛКАТ С БКП/бсп!ТОВА Е ШАХ --С "ТУРСКАТА ПЕШКА" НА РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ!НА ВОЛЕН-ИБРИКЧИ -МУ Е ПЛАТЕНО ДА СИ ТРАЕ...!ПЪЛНА ДАЛАВЕРАААААААА...ХА,ХА,ХАААААААААААА
45
0
 
0
 
! Отговори
Осмият + 20 преди 10 години
30, благодаря за уведомлението, аз не знаех досега !
44
1
 
33
 
! Отговори
Peny Lane преди 10 години
Франсетата са се *** от страх, че сирийците ще плъзнат из цяла Европа, а най-вече във Франция. То и така ще стане - сирийците няма да се задържат дълго при нас. Не се притеснявайте - и те знаят къде е хубаво, а в България определено не е хубаво. Ние сме просто спирка, през която сирийците ще преминат и ще плъзнат из цяла Европа.
43
0
 
40
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Сега е момента да потвърдим, че не сме готови за Шенген и оставим тая *** спокайно да се движи в ЕС свободно. Няма Шенген няма охрана.
42
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И това правителство се оказаха българомразци и отказват да чуят волята на народа! ! !Тогава за какво ние поредното съсипващо БЪЛГАРИЯ правителство!ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦАТА, БАНДИТЧЕТА НАГЛИ...
41
1
 
36
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Онзи художник който нарисува България като *** на европа май е бил прав ....колкото и да не искам да го призная , очевадно е !
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен (35)То да беше само за това... ЕС = съкс...
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗа съжаление твърде малко хора имат смелостта дори да допуснат тази мисъл в главите си...
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо да ги пускат, те сами ще си идат в Холандия, Германия и т.н., едва ли ще имат желание да останат, нека те се оправят.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Серго и Местан са големи будали и голям ще го ядът в скоро време!
36
13
 
6
 
! Отговори
атом преди 10 години
в зората на демокрацията се случи същото и в западна европа.куцо,кьораво и сакато се устреми към германия,австрия,испания,холандия и др. европейски държави.и всички те се представяха за полит.бегълци а в същото време работеха и получаваха социал.тази тенденция още продължава а вие ревете че сирииците търсели по- добър живот.не може така завистници.Лесно ви е когато само получавате пари от ЕС,но когато се запали вашата черга вие надавате вой.
35
1
 
20
 
! Отговори
az преди 10 години
В договора пишело .... Ами то и в др. договори пиши, че и ние имаме право на достоен живот, на качествено здравеопазваре и т.н., но няма. И *** имат право да се установяват където искат, но ни ги връщат. Та къде са тези наши права?
34
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е сега разбрахте ли защо ви взеха в нато и ес, не от любов, а да сте задния двор и буферна зона на европа, ***
33
1
 
3
 
! Отговори
Сомангела му майко? преди 10 години
Ай, защо ги пускат тез *** мо?
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рано или късно тия ще гръмнат нещо и тогава на Серго и Местан дупце да им е ячко!(((
31
0
 
16
 
! Отговори
Режисьор преди 10 години
По сценарият на Арабската пролет и Сирийския "бунт", ни подговят *** лято с участие на същите канибали, които се вихрят в Сирия сега.
30
2
 
28
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Спрете набезите на тия *** докато не е станало прекалено късно бе ! После Хитлер бил еди какъв си ....Но сега ако зависеше от него на дали тая *** щеше да е в родината ни , въпрос на време е да започнат големите проблеми ! Смотани парламентарни плъхове (меки китки) и дупедавци !
29
0
 
18
 
! Отговори
до 28 преди 10 години
Уведомление: "Господата ти държавници" са съучастници в безмилостния геноцид на българския народ.
28
2
 
19
 
! Отговори
Капан преди 10 години
"...че между България и Турция няма подписано споразумение за реадмисия, т.е. турската страна не приема обратно преминалите на българска почва мигранти. Едновременно с това България е подписала европейската договореност, която предвижда, че бежанците имат правото да получат статут на убежище в първата държава от ЕС, която достигнат."Добре подготвен геноциден капан, наред с "правата" на ***, монопола на чуждите фирми, макроикоомическия грабеж, моралната деградация, разрушаване на здравеоп