"Либр Белжик": Сирийци нахлуват в България

България получава от ЕС само обтекаеми обещания за помощ за бежанците
Обновена: 30 сеп 2013 14:08 | 30 сеп 2013 12:01, Елка Василева
79
"Либр Белжик": Сирийци нахлуват в България
Бежанският център в Пъстрогор. Снимка: Impact Press Group

Досега България получава от ЕС само обтекаеми обещания за помощ по въпроса с бежанците от Сирия. Това пише специалният пратеник на вестник "Либр Белжик" Деренс Жан-Арно в репортаж от нашата страна под заглавие "Сирийци нахлуват в България".

Той отбелязва, че досега българското правителство е отправило множество молби за съдействие и все още вярва, че европейската солидарност няма да претърпи провал в тази криза.

Авторът допълва, че това положение остава непроменено въпреки посещението този месец на делегация на Европейския парламент в граничните райони.

На основата на официални данни в репортажа се уточнява, че от началото на годината бежанците са били по 400 на месец, но през август броят им е достигнал 1500, като от януари до лятото са били регистрирани 3100 - два пъти повече в сравнение с 2012 година. Пояснява се, че центърът за прием в Любимец е от т. нар. затворен тип, където настанените са лишени от свобода, а в Пъстрогор режимът е "отворен" и там пребивават 500 души, включително 150 деца, но леглата са два пъти по-малко от необходимото. Добавя се, че в Любимец случаите на насилие са постоянни, не е осигурено снабдяване с храна, няма столова.

Всеки от бежанците разполага с 30 евро месечно, при положение че трябва да заплаща и за медицински услуги.

Авторът отчита, че възможностите за прием на бежанци у нас са запълнени 150 процента, страната ни е най-бедната в ЕС, а същевременно е на първата сухопътна линия за потока от бедстващи сирийци. Той добавя, че между България и Турция няма подписано споразумение за реадмисия, т.е. турската страна не приема обратно преминалите на българска почва мигранти. Едновременно с това България е подписала европейската договореност, която предвижда, че бежанците имат правото да получат статут на убежище в първата държава от ЕС, която достигнат.

Данните за броя на сирийците у нас почива на справка за онези, поискали статут на бежанец. Немалко от сирийците не подават такива документи до съда, а не са редки и случаите, когато те пристигат в страната незаконно. Отбелязва се, че досега са издадени десетки присъди срещу сирийци, които без молба за получаване на бежански статут биват разглеждани като нарушители, подлежащи на репатриране.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На нас ни връщат ***, при тово от държавите от общността, а ние не можем да натирим сирийската *** ! Къде сте бе господа държавници : и в единия и в другия случай ?!?
26
2
 
19
 
! Отговори
! преди 10 години
На мен въпроса ми е ко ще правят наш'те ако тези тръгнат да режат глави или спретнат някое атентатче...пак ще гледат с нас.ания поглед...
25
2
 
21
 
! Отговори
19 преди 10 години
Кухи под затваряне на границата не се разбира затваряне на КПП а охрана на вкички подстъпи и недапускане на преминаване на граничната бразда, вкл и с използване на оръжие. *** ще има избор - да се върне, да мине в Гърция или да го гръмнат
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Лека и пръст на майка България...вчера бях в Стара Загора...най-хубавия град в България, 50% *** на центъра..в пиков час...
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Едновременно с това България е подписала европейската договореност, която предвижда, че бежанците имат правото да получат статут на убежище в първата държава от ЕС, която достигнат." При този който е подписал това да се настанят при него поне 1000 човека, за да се грижи лично за тях.
22
3
 
23
 
! Отговори
2000 преди 10 години
България никога не е получавала нещо повече от обтекаеми обещания от ЕС и така ще бъде и за в бъдеще. Това всички много добре го знаем, включително и правителството. Да спират да се правят на улави и да затварят границата за бежанци.
21
7
 
1
 
! Отговори
Мене преди 10 години
До УправляващитеЧовек,който пише Б-я вместо България,седнал да дава акъл,как да се оправяме с бежанците.Дано стъпиш ти на някоя мина...
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Палатков лагер на границата, никакво излизане от него, а храна само от хуманитарните помощи от ЕС. И денонощно облъчване как хората умират от глад защото хуманните европейци не дават нищо.
19
4
 
32
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Комунистическата пропаганда бие сега по милосърдието на българина. Трябва да разберте, обаче че не е бежанец онзи изминал 2 300 км. Това са емигрирали от страната си хора платили солидни суми, за да влязат в ЕС. Всичко, което идва с тях - терористи, болести и огромната им издръжка е за сметка на бедния български народ. За него милосърдие няма ли???
18
0
 
29
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Очевидно е , че обслужваме интересни на сили извън ЕС, какво като затворят границата ? Тези не минават през пунктовете , минават по баирите и никой не им пречи , "хващат" ги и вместо да ги върнат , ги настаняват по лагери , получават 30 евро , а казват че месечно за тях отивали 1100 лева , къде са тия пари ? Европа ни използва само за *** работа и ни режат отвсякъде , ако продължаваме да бездействаме , ще стане доста трудно да си върнем държавата.
17
4
 
25
 
! Отговори
Управляващите преди 10 години
***, затворете границата, минирайте я, сложете картечни гнезда и започвайте да изпращате *** в следващия живот. Да си е отваряла очите когато се е прераждала тая пасмина-къде и кога. В тоя живот толкова. Такава тежка карма се компенсира със смърт т.е. следващ живот. Ясно и просто. Турция да не ни прехвърля горещия картоф. Б-ия няма пряка граница с друговерците от т.н. Сирия. Това си е чиста мюсюлманска инвазия и целта да се напълни територията Б-ия с тия с *** на горе.
16
1
 
26
 
! Отговори
sttekata преди 10 години
КАК ДА Я ЗАТВОРЯТ КАТО КРАДАТ ПАРИ ПО ТОЗИ НАЧИН???!!!! Така пишат: Мюмюн - 30 евро, а всъщност Мюмюн НЯМА! ;)
15
1
 
21
 
! Отговори
az преди 10 години
Нищо ново под слънцето. От евробюрократите сме получили само кухи приказки как трябва да хрантутим наши и чужди *** които самите те ни натрсат или връщат.
14
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕЙ ВИЕ В ПАРЛАМЕНТА ВОЙНА ЛИ ИСКАТЕ,ЧЕ ДА СЕ УСЕТИТЕ ЗА ТИЯ ГЛУПОСТИ КОИТО ПРАВИТЕ ЗАТВОРЕТЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ГРАНИЦАТААА
13
3
 
37
 
! Отговори
*** преди 10 години
Сириците не са преследвани в Турция. Турция е демократична и свободна страна ,така че няма основания сирийци да емигрират от там в България. Просто не бива да бъдат допускани на наша територия.
12
3
 
17
 
! Отговори
Веско Маринов преди 10 години
Какво стана сега с "нашата полиция ни пази" след като сме в челната десетка на света !!! по полицаи на 100 000 човека
11
0
 
29
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
"Сега всеки ден(нощ), всеки час навсякъде има матриал(бежански)!"
10
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Румъния ни върна сирийци. Ние на кого да върнем? Затворете границата, ненормалници...
9
1
 
35
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
кога ще затворите границите - колко човека ще се наложи да издържат българите??? Незабавно трябва да почне изграждане на ограда с бодлива тел по границата с турция - по примера на Израел
8
1
 
34
 
! Отговори
qq преди 10 години
На бежанците трябва да се дава сума, равна на минималната пенсия в страната, като си плащат тока, спането и т.н. Като се разчуе това, моментално ще секне бежанския поток. Иначе, колкото повече пари се отделят за тях, ще се разчуе и десет пъти повече ще идват. Затова не трябва да искаме пари от ЕС за изхранването им, а за усилване и учестяване на граничните патрули.