Удължим ли мораториума - наказателна процедура от ЕК

Брюксел очаква страната ни да отвори пазара за земя от 2014 г.
Обновена: 22 окт 2013 16:44 | 22 окт 2013 16:42, Елка Василева
60
Удължим ли мораториума - наказателна процедура от ЕК
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци. Очаква се България да отвори този пазар, както е предвидено - от началото на 2014 година, заяви говорител на комисията за БНР.

Еврокомисията, която само преди дни отхвърли аналогично искане от Румъния, ще се запознае с писмото, в което българските власти искат удължаване на забраната, каза говорителката по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

„На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 година и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията, поети в договора“, каза Шантал Хюс.

На въпрос какво следва, ако това не стане, тя отговори, че комисията ще съдейства на България с всичко според възможностите си и припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

Говорителката подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Евросъюза. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Темата коментира в профила си във Facebook и министърът на външните работи Кристиан Вигенин: „Мораториум върху продажбата на земя на чужденци не е възможен. Но можем да направим като останалите страни членки - да поставим условия и бариери в закона, които ще направят продажбата почти невъзможна“. Външният министър в момента е в Люксембург на заседание на Съвета на ЕС „Общи въпроси”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Изумен меринджей преди 10 години
Нещо не схващам,значи ако не искаме да продаваме земята си ще ни наказват,ами да ти таковам Европейския съюз,тогава .Направо да излизаме.Турция не цунка никакви еврозадници и е здраво стъпила на краката си .Развива се прекрасно .Майната им на еврокомисарите .предлагам да сменим и името на държавата ни .Може да е нещо което съдържа в себе си наименованието на "ОТЗИВЧИВА" жена,то нашите политици са и без това ......
46
0
 
2
 
! Отговори
3366 преди 10 години
zemq prez kriv makaron
45
1
 
3
 
! Отговори
тито преди 10 години
Земята Бъллгарска не е за продажба--още повече на корпорации и хора,от които НИЩО хубаво не сме видели--справка История Българска.....Стига вече са ни извивали ръцете разни --съюзи,демократи,глобалисти и т.н.Няма по-страшно да живееш на чужда земя....
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Номер 41, напълно прав си. Нивото на агресивните *** в България е необикновено високо. Затова сме най-бедни и продължаваме да обедняваме.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страната върви към гражданска война. Мафията не иска да пусне кокала, наречен България, дори и да става дума за излизане от ЕС, а нормалните българи разчитат на европейското развитие на България, за да заживеят нормално.
42
4
 
2
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
Защо мораториум - защото НС обслужва земеделската мафия, прикривайки се с патриотични лъжи!
41
3
 
1
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
Коментарите тук са пълни с лъже-патриотизъм, насаден от земеделската МАФИЯ, свикнала да купува земята на безценица!Кой ще тръгне да си носи земята в чужбина, бе умници, единственото, което ще се случи е, че ще и се повиши цената и, което е добро за продавача и лошо за купувача. Кой е купувача в момента - офшорни фондове, които нямат интерес от нормална търговия!Кой е продавача - обеднелия българин, разчитащ да изкара още някоя година, продавайки нивата на баща си ... защо мораториум???
40
1
 
2
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
не ми трябва земя във франция
39
0
 
3
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
напускаме възродената римска империя
38
1
 
5
 
! Отговори
rado преди 10 години
тия от ес могат една *** да и направят
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе я да си е*ават мамата от Брюксел!) ТУК Е БЪЛГАРИЯ!
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ние очакваме 1000 евро средна заплата и 500 евро средна пенсия. Ще ни купите земята, ама друг път.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се постави минимален праг на квадратен метър, който да е х2 на цената във Франция, Германия и Англия и сме готови. И както имаше много умни идеи с офшорки да се добави и офшорките да нямат право да притежават земя и готово. Да си купуват! Не може тук квадратен метър мезонет да струва колкото квадратен метър нива покрай някое село в западна Европа и да ми говорят за равноправие тъпите лицемери от ЕУ. Видгнаха ни данъците, акцизите и каквото се сетиш. Нито една свястна полза не се сещам от ЕУ.
34
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Четете коментарите и ще разберете.Защо сме най-бедни и нещастни в цяла Европа? Защото имаме най-много агресивн *** на глава от населението.
33
2
 
10
 
! Отговори
смях на голо ! преди 10 години
На 15 ноември се очаква ЕС да спре плащанията заради огромната дупка в бюджета,която надхвърля 2,7 млрд.евро,съобщи Барозу.С две думи се очаква "ядец"на еврофондовете.Та ,ще чакаме хуманитарни помощи,бежанци,миграции,пари за селско стопанство,поощряване на бизнеса,екологя......да,да,ама не!Та....еб...ти Европата!!!
32
7
 
2
 
! Отговори
ни съ знай преди 10 години
Болният сигурно вече усеща в какъв капан попадна.Пише се много дявол,но всички знаем какво се случва с такива тарикати.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледам сега по новините един черен *** на Лампедуза се оплаква, че са очаквали европейците да са по демократични и подчертавам ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЯХ, ЗАЩОТО ДАВАЛИ ПО ДОБРИ УСЛОВИЯ НА ДОМАШНИТЕ СИ ЛЮБИМЦИ ... Европа е извоювала своята, но това не е станало леко ни даром ... и защо си мислят, че демокрацията означава, че трябва да издържаш някой друг. Да си построят техния свят и тогава да говорят.
30
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майната им, да влачат ... нека има глоби, но земята за която са воювали нашите Деди, трябва да си е наша. Няма Европа ни Америка ни СССР.
29
8
 
32
 
! Отговори
гошо преди 10 години
глоби, джабала, много важно, време беше да им покажем на тия, че няма все да им играем по свирката, какво ни донесе ЕС, само глад, мизерия и нелегални емигранти. Долу Брюксел, от вас файда никаква.
28
8
 
34
 
! Отговори
lyudmil stoyanov преди 10 години
Незачитането на суверенитета ни от страна на Брюксел вече придобива доста страшни измерения.