Няколкостотин хиляди в Киев с пълно гърло: Оставка!

Според организаторите са "към милион", според МВР - около 50 000
Обновена: 8 дек 2013 22:39 | 8 дек 2013 16:08,
177

Снимка: БТА

Няколкостотин хиляди проевропейски демонстранти - според организаторите "към милион" - се събраха днес в центъра на украинската столица Киев да настояват за оставката на президента Виктор Янукович, обвинен, че е "продал" Украйна на Русия, предаде Франс прес.

Площад "Независимост" (известен също като "Майдан"), както и близките булеварди и улици почерняха от хора, съобщават кореспонденти на АФП.

Протестиращите изпяха украинския химн заедно с дошлите на протеста писатели, философи и религиозни лица, наред с лидерите на опозицията и дъщерята на излежаващата присъда бивша премиерка Юлия Тимошенко, прочела след това обръщение към демонстрантите от майка й.

"Нашата крайна цел е незабавната оставка на украинския президент", каза Евгения Тимошенко, четейки обръщението. "Оставка! Оставка!", скандираше в отговор множеството. "Не отпускайте ръце, не правете стъпка назад, не преговаряйте с власт, чиито ръце са изцапани с кръв", продължи тя, имайки предвид полицейското насилие срещу студентите отпреди седмица.

Още по темата
Днес имаме избор - да потънем в една корумпирана диктатура или да се върнем у дома, в Европа, подчерта Евгения Тимошенко. "Свобода за Юлия!", скандираше множеството.

Този Майдан не бива да позволи на Янукович на продаде Украйна на Русия, заяви лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк.

Друг опозиционен водач, боксьорът Виталий Кличко, призова за обща стачка. "Сигурен съм, че сме способни да свалим властта", заяви Кличко. Според неговото политическо движение УДАР протестиращите на площад "Независимост" са близо един милион.

По данни на украинското вътрешно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, в днешните демонстрации в Киев участват 50 000 души, като около 37 000 са на площад "Независимост", а към 13 000 по централните улици.

За протестите службата за опазване на обществения ред в Киев е мобилизирала към 5000 милиционери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: протестКиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
12
 
18
 
! Отговори
Ганчо преди 10 години
Умни са хората, които се учат от грешките на другите. *** са хората, които правят грешките на другите. *** са тези, които повтарят собствените си грешки!Украинците са *** *** - искат да направят нашата грешка с ЕС и да върнат на власт крадливата и безотговорна клика на полската ***, която има единствено за цел да превърне Украйна в полска колония!
69
9
 
21
 
! Отговори
абракадабра преди 10 години
що скрап ще има за рязане из промишлените зони.ще задоволят Ес за поне 10 години с неръждавейка и др.цветни метали.и после като нас пак ще са по площадите да искат оставка ,ама късно.абе що да не се сменим -ние излизаме те влизат.у нас вече всичко се наряза и изнесе и няма далавера,освен от някой друг донор да има полза.
68
22
 
10
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ ! преди 10 години
Пожелавам успех на украинските братя в тежката битка за свобода и независимост!
67
0
 
6
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Знам от дядо, че със славяни хора никой не е могъл да се оправи!
66
4
 
5
 
! Отговори
ванов преди 10 години
До АнонименЧовече тъпо.Толкова ли е важно, дали е с я или е. Не показвай знания и култура на начален учител. Вижда се, че си такъв. За нас важно какво казва човека, какво е отношението му към проблема.А че е пропуснал буква или сгрешил дума, вълнува само супер простаци като теб.
65
3
 
0
 
! Отговори
0 преди 10 години
"Zaminavka" vmesto "ostavka"e po-podhodycht izraz - otdavana jelaya da spodelya , a moje i da dovede do po-golyam uspeh i u nas ...
64
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС и САЩ са бити карти, но ние вече се прецакахме и няма мърдане. Ще ядем докрай "демократичната" тояга.
63
8
 
25
 
! Отговори
Тарас преди 10 години
Просто не знаят /не искат да знаят/ какво ги чака...
62
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурно са към милиард? И пак почва като в България с евтиния ПР - сложили си били черни превръзки на устите! Толкова изкуствени са тези "цветни революции" че няма накъде!
61
14
 
27
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Значи има и по-глупави от нас българите.Ние вече се чудим как да се измъкнем от Еврейския съюз, а тези *** искат да вкарат държавата си в него.Тогава ще разберат какво е град, мизерия, *** и ислямизация.И да реват обаче, и да не реват, няма да успеят да го направят.Путин взе нещата в свои ръце и мърдане няма ! :)
60
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,,Според организаторите са "към милион", според МВР - около 50 000,,Защо ли тези сравнения са ми до болка познати?
59
7
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
59-60 извинявай ти със всичкия ли си , как може в 21 век в едно уж информирано общество да има хора разъждаващи като теб , честна дума направо не мога да го проумея .
58
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС СЕ РАЗПАДА ПРЕЗ 2015 ГОДИНА.
57
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз го гледах този американския пендафил, вика- аз съм посланникът на САЩ, а оня там ми е съпруг, педерастей България, да си извратеняк значи да си свободен! Такива ми ти работи...
56
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС и САЩ са бити карти, но ние вече се прецакахме и няма мърдане, ще ядем докрай "демократичната" тояга.
55
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпонгиДа, нали сме евтината работна ръка. Не случайно на Българите им казват "Белите роби". Има такива които работят високо квалифициран труд, но мнозинството са бояджии, миячи на чинии какво казва Киев, селскостопански работници в Англия. Да си за ЕС просто значи да си *** или гей, щото ЕС само *** и гейовете гледат. Първите ги депортират тука да ги храни, а вторите ни ги навират на гей парадите заедно с американския посланик и половинката му педера*т. ЕС равно на АНТИБЪЛГАРИН.
54
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дългите пипала на дедко Сорос, напечатаните хартийки от ФЕД и хора готови на всичко заради тях, слава Богу само 50000 изменника са се събрали...У нас са стотина души, но твърдят, че те били НАРОДЪТ... Ех, ако и нашите куки биеха като украйнските, щеше да остане само Николай Босия!
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 51Ей, ти си бил голям и*иот, бе! Толкова ли е трудно да намериш думата в правописния речник и да видиш , че не се пише нЕколкостотин, а нЯколкостотин???Боже, колко мъка има по този форум, Боже!
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 51Абе, ШОП..я отвори правописния речник на българския книжовен език и виж как се пише думата нЯколкостотин????К'во *** примери ми даваш, които са всеиизвестни как се пишат?
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 50 киев, Да, точно това е реалността!