Няколкостотин хиляди в Киев с пълно гърло: Оставка!

Според организаторите са "към милион", според МВР - около 50 000
Обновена: 8 дек 2013 22:39 | 8 дек 2013 16:08,
177

Снимка: БТА

Няколкостотин хиляди проевропейски демонстранти - според организаторите "към милион" - се събраха днес в центъра на украинската столица Киев да настояват за оставката на президента Виктор Янукович, обвинен, че е "продал" Украйна на Русия, предаде Франс прес.

Площад "Независимост" (известен също като "Майдан"), както и близките булеварди и улици почерняха от хора, съобщават кореспонденти на АФП.

Протестиращите изпяха украинския химн заедно с дошлите на протеста писатели, философи и религиозни лица, наред с лидерите на опозицията и дъщерята на излежаващата присъда бивша премиерка Юлия Тимошенко, прочела след това обръщение към демонстрантите от майка й.

"Нашата крайна цел е незабавната оставка на украинския президент", каза Евгения Тимошенко, четейки обръщението. "Оставка! Оставка!", скандираше в отговор множеството. "Не отпускайте ръце, не правете стъпка назад, не преговаряйте с власт, чиито ръце са изцапани с кръв", продължи тя, имайки предвид полицейското насилие срещу студентите отпреди седмица.

Още по темата
Днес имаме избор - да потънем в една корумпирана диктатура или да се върнем у дома, в Европа, подчерта Евгения Тимошенко. "Свобода за Юлия!", скандираше множеството.

Този Майдан не бива да позволи на Янукович на продаде Украйна на Русия, заяви лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк.

Друг опозиционен водач, боксьорът Виталий Кличко, призова за обща стачка. "Сигурен съм, че сме способни да свалим властта", заяви Кличко. Според неговото политическо движение УДАР протестиращите на площад "Независимост" са близо един милион.

По данни на украинското вътрешно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, в днешните демонстрации в Киев участват 50 000 души, като около 37 000 са на площад "Независимост", а към 13 000 по централните улици.

За протестите службата за опазване на обществения ред в Киев е мобилизирала към 5000 милиционери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: протестКиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
17
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Като влязат в ЕС, мафиотите им ли ще отидат в затвора с конфискувано имущество или олигарсите ще върнат заграбеното?!Техните и нашите новобогаташи ще продължават да изкупуват нашето Черноморие.
89
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако България не излезе незабавно от ЕС до 5 години ще бъде ислямско-*** бантустан от четвъртия свят, без здравеопазване, образование и икономика.Дори и скрап няма да остане за крадене.
88
17
 
4
 
! Отговори
просто човек преди 10 години
до 92Виталий Кличко както е един от най-великите боксьори за всички времена, така е и голям мозък. Знае 4-5 езика, дипломатичен....има докторска степен и ако няма знания за политиката, няма да е лидер на партия в Украйна.
87
3
 
11
 
! Отговори
Г. преди 10 години
Малката Тимошенко много хубава :)
86
3
 
19
 
! Отговори
2014 преди 10 години
предвкусват финансовите световни акули , големите апетитни парчета украинска наивна беззащитна свежа икономическа плът.пече се нощната приватизационна вакханалия .можем да им разкажем как се прави , знаем какво следва.ако им е интересно.А кой ще приватизира ядрените им запаси ?
85
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв късмет, че ги излъгахме и ни приеха по милост в тоя ЕС! Под натиска на Путин от едната страна и Ердоган от другата, досега да сме се наакали до ушите!
84
7
 
10
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Пожелавам на всички демократи да ядат толкова много ной съответстващ на силата на предтъпленията на цялата демокрация по света.
83
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що за *** трябва да си, за да искаш да сложиш боксьор начело на близо 50 милионната си държава и що за болен, промит мозък, за да искаш да влизаш в ЕС при положение, че всички нормални човеци видяха истинското лице на този съюз.
82
4
 
10
 
! Отговори
цру преди 10 години
пропаганда
81
13
 
19
 
! Отговори
4око преди 10 години
Току що обявиха от лагера на кличко ,че броят на протестиращите е достигнал 1 млрд. души!
80
26
 
18
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Браво на украинците - не са заспали като нас !
79
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Butnaha pametnika na Lenin v Kiev!Socializma se otmenya kaskerti!
78
4
 
20
 
! Отговори
4око преди 10 години
Василев единствената *** си ти ! При това много проста!
77
11
 
11
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ ! преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Я кажи пак за кой сьюз говориш?Щото в евразийския съюз такваз свобода ги чака че свят им се завива.
76
4
 
5
 
! Отговори
4oko преди 10 години
Спонги , за какви два сина говориш? Аз си мисля ,че ти си 18 г. *** или поне ъкъла ти е толкова!
75
13
 
14
 
! Отговори
тарфоПОСТ преди 10 години
За сведение, полицията в Киев е съобщила, че са се събрали около 5 000 души. Тази отвратителна демагогия и лъжа да ви напомня нещо, някой? Ами да, корабът майка на тези червени *** е един и същ, ноухауто на Кремъл се ползва от всички диктатори, включително и от нашият кагебист Цветлин Йовчер и цялата червена пасмина узурпирала властта.
74
11
 
23
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
До СЛАВА УКРАН !В Еврейския съюз такава независимост ще видят, че няма да могат да дишат от независимост. :)
73
13
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Анонимен 59Плащат им толкова, колкото и на германците. Говоря (пиша) за специалистите. Живеят нормално и човешки. И двамата ми сина са там. Знам какво казвам. А за завършилите РабФак, червени мързеливци работа там няма. Така например, синът на Ерих Хонекер е клошар, защото нито един германец не го иска в своята фирма.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 71..вановТоз пък и той се изказа неподготвен.Абе, приятелче, въпроса не е ,че е направил грешка дали се пише нЕколкостотин или нЯколкостотин, а това че тоя олиг*френ спори, че се пишело нЕколкостотин. Разбра ли бе, неразбрал?
71
4
 
8
 
! Отговори
тоя филм е скапан преди 10 години
прожектираха го в бивша България днес булгарето многоезично ориенталска с нисък стандарт и обезличенанационалност държава, не ми дреме за Украйна ,жалко за красивите украинки бъдещи робини