ЕС се прости с топ кредитния си рейтинг

Standard & Poor’s понижи рейтинга от ААА на АА+ със стабилна перспектива
20 дек 2013 10:16, Елка Василева
26
ЕС се прости с топ кредитния си рейтинг
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз (ЕС) изгуби своя топ кредитен рейтинг, предаде Bloomberg.

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s понижи дългосрочния рейтинг на 28-членния блок от ААА на АА+ със стабилна перспектива и запази краткосрочната оценка от A-1+.

Kато причина за решението от агенцията посочиха влошения финансов профил на съюза, както и отслабващото сближаване между страните членки.

„Понижението на оценката отразява нашите виждания за отслабналата кредитоспособност на всички 28 държави членки на ЕС“, аргументират се от S&P.

Занижаването на кредитния рейтинг идва, след като през последните няколко години и други страни членки като Франция, Италия и Испания изгубиха част от оценките си за своята кредитоспособност.

От януари 2012 г. досега средната оценка на нетните вносители в бюджета на ЕС падна от АА+ на АА. Тогава S&P ревизира прогнозата си за дългосрочния рейтинг на ЕС на негативна.

"Бюджетните преговори в ЕС са станали по-оспорвани, което е сигнал за нарастващите рискове за подкрепата на ЕС от страна на някои държави членки“, се казва още в официалното становище на агенцията.

Икономически новини от света четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
Свалиха рейтинга на ЕС, защото Тиквата не е премиер, ако беше, САЩ щяха да са респектирани.
22
2
 
3
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Абе *** съюз какво да се учудвам че отива към поредната криза. Вземете още 20-30 милиона араби и африканци емигранти на социални помощи че да прокопсате хептен ,брюкселски *** !
21
3
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До Мечтaтa миОт ЕС смятaм ,че зaдължително трябвa дa излезем-------------------- Абсолютно никой не те задържа да излезеш. Ще отглеждаш домати и краставици за мезе на евразийските водкаджии, нема лошо.
20
0
 
1
 
! Отговори
Kалин преди 10 години
До До наивника КалинЯсно съм го дефинирал - и политиците и народа. Както се казва, всеки народ си заслужава политиците. И ти да си на мястото на политиците и ти ще си пълниш джобовете. И аз да съм, и аз ще си уредя семейството. Живо олицетворение на Приказка за стълбата сме.
19
0
 
1
 
! Отговори
До наивника Калин преди 10 години
Момче младо и наивно...Като казваш НИЕ кого имаш предвид ?НИЕ Народа или НИЕ - управляващите *** ?Защото едните буквално са ВРАГОВЕ на другите.
18
2
 
6
 
! Отговори
Kалин преди 10 години
Затова е и такъв експортен доминант. Немците са и пословични с работохолизма си.Верно е, има сфери, където сделки се правят на база политически решения, но без конкурентноспособна икономика, която да предлага конкурентоспособни продукти, няма как държавата да богатее. А за конкурентноспособна икономика се иска много работа. Нещо, което в БГ не е модерно.Това, че не можем да извлечем ползи от ЕС-фондовете е също наш проблем, не на богатите държави.
17
4
 
5
 
! Отговори
Kалин преди 10 години
До Мечтaтa миВПК сами си го унищожихме - от чиста политическа наивност. В съвремения свят модерна армия е производна на работеща икономика.Ползите от ЕС-фондовете за незначителната БГ икономика могат да бъдат огромни. За наука, култура и спорт също.Като ги спират за корупция - това е наш проблем. Като не ги усвояваме - това пак е наш проблем.Не искам да се повтарям, но от нас зависи да се договорм и да ги усвоим.Относно богатите ЕС държави. Германия създава конкурентно способни продукти..
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия пък две агенции все си знаят играта-Черни котки път минават и пред бара се забавляват-влизащи и излизащи да внимават,кой къде стъпва,че само с пур мур няма да се отърват,ще следва мяу на калпак
15
1
 
7
 
! Отговори
Мечтaтa ми преди 10 години
До:15 Гледaл съм достa документaлни филми и товa еднa държaвa зa дa влезе в НAТО трябвaло дa си унищожи военния aрсенaл.От ЕС смятaм ,че зaдължително трябвa дa излезем,зaщото ние огрaбенa Бългaрия,продължaвaме дa спонсорирaме богaтите държaви плaщaйки повече зa дaнъци зa членство,отколкото получaме по еврофондове.A и ЕС вече зaприличвa нa мощнa олигaрхия ,от която се облaгодетелствaт богaтите държaви,гледaйте филмa Брюкселски бизнес
14
0
 
7
 
! Отговори
Калин преди 10 години
До Мечтaтa миза съжаление "работа" е *** дума в България.
13
3
 
10
 
! Отговори
Калин преди 10 години
До Мечтaтa миНе виждам как НАТО и ЕС са пречка за тези разумни Ваши, а предполагам и на всички българи, искания. Проблемите, на повърхността, са основно два: 1. българските политици трябва да се преборят за възможността българското селско стопанство да бъде субсидирано от държавата и за средства за развитие от европейските фондове.2. българите трябва да работим, за да усвоим тези средства и субсидии. Проблемите са ни в нашия двор и ако ние не ги решим, не са виновни ЕС, НАТО или Русия.
12
1
 
3
 
! Отговори
Мечтaтa ми преди 10 години
ДО:12 Не съм кaзaл дa се изолирaме,a просто искaм дa имa някaкво производство.Поне земеделието трябвa дa е нa ниво.Някои кaзвa aх то мръснa рaботa,долнопробнa.Вижте Гермaния,тaм товa е поминък нa млaдите хорa,изкъпвaт се после печелят добри доходи и си живуркaт , дори и не се срaмувaт от дейносттa си.Кaто се рaзвие земеделието ще се рaзвие и вторичния сектор-прерaботвaщия ,съответно и ще се рaзвие трaнспортa,жп нaпример и не сaмо.
11
5
 
6
 
! Отговори
Калин преди 10 години
До Мечтaтa миЖивеем в свят, който все повече се интерира. Престоящият икономически съюз м/у САЩ и ЕС ще бъде с невиждани до момента в историята на човечеството размери. Малка България не може и няма как да бъде разглеждане извън този контекст. То може, има една такава държава в света - Северна Кореа. Ако това е мечтата Ви, силно се динстанцирам от нея. Проблемът на България са българските политици, не САЩ, ЕС или Русия.Трябва да престанем да гледаме на политката като на мач Левски-ЦСКА.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде сега дебелогъзия Борисов да подаде ОСТАВКА!Най-голямата партия в евро парламента е ЕНП.Всички нейни лидери в отделните страни да подадат ОСТАВКА.Тези разсипаха ЕС!Банкянския го чакам да се изсе*ре ( пардон, изкаже) по темата.
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много клеветите САЩ, ама целият свят продължава да ги търси и да отива там. Така че всичко е в техните ръце и могат да си правят каквото си искат :)
8
3
 
12
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
ОТ САЩ ТАКА СА ГО ЗАКЪСАЛИ ЖЕСТОКО, ЧЕ ОКАЗВАТ НАТИСК НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО ИМАТ КОНТРОЛ!!!!ХЕМ СА СЪСИПАНИ САЩ ОТ ДЪЛГОВЕ ХЕМ СКАНДАЛИТЕ МИЗЕРИЯТА ИМ Е ПЪЛНА НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЩЕ ГИ БЪДЕ!!
7
5
 
14
 
! Отговори
Мечтaтa ми преди 10 години
Искaм дa видя Бългaрия вън от ЕС,НAТО и всякaкви други подобни,дa имaме бългaрскa нaционaлнa икономикa,a не пaзaрa ни дa е зaлят с чужди стоки , дa нямa никaкво производство и дa сме в мизерия!
6
9
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
глупав, глупав, ама рейтинг... сега САЩ като настъпят ЕС и за свободна търговска зона... ще видим зор
5
4
 
24
 
! Отговори
! преди 10 години
Да в САЩ си печатат пари без обезпечение, всяка година по няколко милиарда. Там балона така че се спука че .. свят ще им се завие. А и американци да oценяват каквото и да е в Европа, е слабо казано смешно. Тези са прости и ограничени(95% от тях) едва ли 5те % са в тази агенция
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисов,Меркел не ти ли каза ,че понижението на кредитния рейтинг е ОБЩО за целия ЕС и за това са виновни както винаги Сидеров и "АТАКА".По правилното заглавие на статията трябваше да бъде-"Сидеров и "АТАКА" понижиха кредитният рейтинг на ЕС"!!Като ще е КЛЕПАНЕ,да е сензационно и да бъкат коментари!!