Кралско помилване за математика Алан Тюринг

Наричан "Айнщайн на математиката", той е осъзен за хомосексуалност
24 дек 2013 10:16, Петя Славова
23
Кралско помилване за математика Алан Тюринг
Кралица Елизабет Втора помилва посмъртно Алан Тюринг. Снимка: Reuters

Гениалният британски математик Алан Тюринг, изиграл решаваща роля за разбиването на нацистките кодове, получи днес посмъртно кралско помилване, повече от 60 години след осъждането му за хомосексуалност, предаде Франс прес.

Наричан "Айнщайн на математиката", пионерът на информатиката умира през 1954 година на 41 години, отровен с цианид. Общоприетата версия за самоубийство така и не е потвърдена официално, пише БТА. Две години преди това е осъден за грубо нарушаване на благоприличието и принуден да се подложи на химическа кастрация заради своята хомосексуалност, противозаконна в Обединеното кралство до 1967 година.

За краткия си живот Тюринг успява да положи основите на съвременната информатика и да дефинира критериите за изкуствен интелект, все още валидни и днес - прочутият тест на Тюринг, основан на способността на една машина да води разговор.

За широката публика върховното му постижение е най-големият му успех е разбиването на кодовете на криптографската машина "Енигма", използвана за германските подводници в Атлантическия океан през Втората световна война. Някои историци смятат, че това е ускорило поражението на Хитлер две години по-късно.

Тюринг бе помилван днес, 59 години след смъртта му, от кралица Елизабет Втора, по предложение на министъра на правосъдието Крис Грейлинг, който го нарече изключителен човек, а присъдата - несправедлива и дискриминационна.

През последните години имаше многобройни кампании в кралството за реабилитиране на Тюринг. През 2009 година тогавашният премиер Гордън Браун посмъртно поднесе извинения за ужасното отношение към Тюринг. През 2012 година - стогодишнината от рождението на Тюринг в Лондон, 11 британски учени, сред които Стивън Хокинг, поискаха да бъде отменена присъдата срещу "най-брилянтния математик на съвременната епоха".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
била е "конфискувана" 2 години след разшифроването й, ама нали някои са приели пропагандата за манна небесна, подобни "дреболии" нямат значение.
18
3
 
3
 
! Отговори
gorituz преди 10 години
"разбиването на кодовете на криптографската машина "Енигма" - "Енигма" не е разбита от умни англичани, а е била конфискувана при поразяване на германска подводница.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма по-тъпо същество от хейтъра. Веселата страна е, че хейтъра мисли простотията си за интелектуална изява и искрено вярва, че каквото се е случило да чуе или прочете лично, е светата истина.
16
8
 
5
 
! Отговори
РОУ преди 10 години
Това,че е бил гений не му дава право да нарушава законите.....НАРУШИЛ Е ЗАКОНА И Е НАКАЗАН....ИСКАТ ДА НИ ВТЪЛПЯТ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ТЪРПИМ ХОМОСЕКСУАЛИСТИТЕ.....ДА РАЗВРАЩАВАТ ОБЩЕСТВОТО....НЯМА ОБЩЕСТВО КОЕТО ДА ПРОСЪЩЕСТВУВА ДЪЛГО ,АКО СЕ ДАДЕ СВОБОДИЯ НА ДОЛНИ ПЕРВЕРЗИИ И РАЗВРАТ.ТОВА Е ПОКАЗАЛА ИСТОРИЯТА...КОЛКО ИМПЕРИИ СА ИЗЧЕЗНАЛИ ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой го е осъзил?!?
14
3
 
10
 
! Отговори
haloperidol преди 10 години
Отношението към този велик учен е било покъртително и незаслужено. Заради него днес използвате интернет, господа хейтъри! Замислете се!
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази не е като Путин, той ги помилва живи!)))
12
6
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
И тва не е баба а е Бабушка и най-вероятно е със старческа деменция :D
11
5
 
9
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Са може да пишете против хомотата но на последните избори бяха преброени над 1 милион гербераста :DИ всеки ден има герберастки парад та отървия от това няма :DDDD
10
21
 
12
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Точно така трябва да се постъпва с геювете химическа кастрация и ако минат на френска цианкалий!
9
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Човекът разкодирал нацистките кодове вериятно има име което също е код.Алан Тюринг е доста близо до *** Туринг :)
8
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хомосексуалистите трябва да се убиват със закон
7
5
 
20
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
До 5 Поп Грую Попе баш тая нация ли наричаш пИдалска. Не ми пука за поданиците на нейно величество, но не може да не им се признае, че са най-великата европейска нация. В средновековието са били колкото нас, около 2 милиона души. Сега Във Великобритания са чисто над 50 000 000, във САЩ имат над 150 000 000 преки наследници , в Канада и Австралия още по 20 000 000. Сега сметни нашите наследници. Или ти е рахат да чакаш *** и турци да ни схрускат.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
осъзен - огъзенима ирониязнае ли човек
5
11
 
16
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
До inedТова е гнусен рептил, чакаме я ***.Не мога да повярвам, че най-пИдалската нация в света е подложила на принудителна химиотерапия нещастния човечец...P.S. Петранке, оправи го това "осъзен" в подзаглавието, цял час се изтърколи...
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Весела коледа бабо Ели.
3
4
 
15
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Той умрел преди 70 години а те го помилват :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDИ стига сте писали против хомото щото тройка с една жена където и го ръчкат и двамата в нея си има доста хомо ;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
2
7
 
23
 
! Отговори
ined преди 10 години
Коя е тая бабка?
1
8
 
45
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 10 години
Типично за островните дръвници /включая и мумията на снимката/ - убили гнусно гения, а сега си търсят жалки извинения "реабилитирайки" го...