Падането на евробариерите и привличането на Запада

"Ню йорк таймс" за причините за емигрирането на българите
27 дек 2013 10:40, Елка Василева
19
Падането на евробариерите и привличането на Запада
Снимка: Reuters

С наближаването на 1 януари 2014 г. - датата, на която ще отпаднат ограниченията за достъпа на българи и румънци до трудовите пазари в Европейския съюз - очакваният приток на имигранти от двете страни в Западна Европа продължава да е тема, която се следи от световната преса.

Под заглавие "С падането на европейските бариери българите усещат привличането на Запада" американският вестник "Ню Йорк таймс" публикува обширен репортаж за причините, които карат българите да емигрират. "Един поглед върху данните за доходите показва защо българите и румънците може да продължат да търсят по-добър живот", посочва изданието.

Вестникът отбелязва, че според статистиката на Евростат най-богатите 20 процента от българите и румънците имат по-нисък среден доход от най-бедните 20 процента от хората във Великобритания, Франция, Германия или някоя от другите богати европейски държави. "Очевидно, това не означава непременно, че да бъдеш беден във Великобритания, Франция или Германия е по-добре, отколкото да бъдеш в горните нива по доход в България или Румъния: цената на живота е много по-ниска в София, отколкото в Лондон. Но примамката на по-високото заплащане не може да бъде пренебрегната, когато ограниченията паднат", посочва "Ню Йорк таймс".

Друга причина, която кара българите да напускат страната си, според американското издание е "широко разпространеното разочарование от няколко последователни правителства, корупцията и неспособността на страната да се освободи от съветското влияние". "Ню Йорк таймс" отбелязва всекидневните протести в София от лятото насам, коментирайки, че в София не е трудно да се намерят недоволни хора.

Американският вестник пише, че предстоящото отпадане на трудовите бариери предизвиква безпокойство най-вече във Великобритания, която през последното десетилетие беше залята от полски имигранти. "Ню Йорк таймс" обаче подчертава, че в действителност никой не знае какво ще се случи след 1 януари и цитира скорошно изследване на американския Институт за демокрация, според което през следващите пет години във Великобритания ще пристигнат най-малко 385 000 българи и румънци. Изданието цитира финансовия министър Петър Чобанов и български експерти, според които в нивата на емиграция няма да настъпи съществена промяна.

Очакваният приток на българи и румънци продължава да е във фокуса на внимание и на британските медии. "Сега, след като Коледа мина, е време отново да се паникьосаме заради имигрантите", пише иронично вестник "Индипендънт". Изданието критикува появата на премиера Дейвид Камерън по време на акция за залавяне на нелегални имигранти в лондонския квартал Саутхол. "Можете ли да си представите жест, който по-добре да отговаря на духа на Коледа", коментира вестникът.

Под заглавие "Ако хората идват във Великобритания, разбира се, то е, за да допринесат за обществото" "Гардиън" публикува разговори с български и румънски студенти и професионалисти.

"Всички са шокирани от това, че дясната британска преса ги обрисува като разбойници", отбелязва изданието. "Едно нервно коалиционно правителство побърза да наложи мерки, за да принуди новопристигналите да чакат по-дълго, преди да поискат помощи и още по-скандално - призовава за широк дебат за принципа на свободното движение в ЕС и може би дори за ограничаване на миграцията в ЕС. Говорейки със студенти, професионалисти, работници и правителствени служители в Букурещ и София, нещата изглеждат не толкова драматични", подчертава "Гардиън".

Изданието публикува и репортаж от градчето Питърбъро, където жители и представители на местните власти изразяват тревога от това, че всъщност не се знае какъв брой имигранти от България и Румъния се очакват.

Френският "Либерасион" представя темата за българските и румънските имигранти от гледна точка на проблема с ромите. Под заглавие "Ромите и Шенген, голямата пропаганда" левоцентристкото издание коментира, че дебатът за ромите, в който се включи както националистическата партия Национален фронт, така и правителството и журналисти, е най-голямата лъжа на годината във Франция.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В чужбина може да не се живее супер, но поне се живее спокойно. Само тия, които са навън го знаят. Самата обстановка в България е потискаща - озлобени и завистливи хора, лошо здравеопазване, безработица, корупция? За какво да стоиш в България? Само тия дето не са излизали зад граница не могат да разберат за какво става дума и ще си останат коне с капаци цял живот плюейки по емигрантите, повтаряйки кви патриоти са и колко яко било да се живее с 300 лв. заплата.
18
1
 
2
 
! Отговори
Номер Осем преди 10 години
Страхотно казано, по-добре не мога да го формулирам. 13 не се заяждай с човека, а се учи. Казал го е да ти помогне. И аз вече съм 4,5 г в Германия, добро не усетих, макар, че се скъсаха да ми помагат. Започвам работа, още в пробния срок ме изхвърлят, усещам се 2. качество. Защо още стоя лиѝ; Загубих всичко, вече нямам нищо дори и в България. Където и да отида ще трябав да е от нулата. За образованията и културата ми е излишно да говоря.И аз бях тръгнал с голямата кошница илюзии.До една серазбиха
17
3
 
2
 
! Отговори
справедливост преди 10 години
Единственото което мога да кажа е реципрочни мерки! Има ли ограничения за българи на наша територия трябва да има ограничения за англичани ,немци ,французи и т.н. самоче в закупуването на имоти или данъчна политика. Бачкат ли или имат ли имот в България чужденците да бъдат облагани с 10-то кратен данък. Ето така според мен се изравнява стандарта, а не зуьо да идва и да си купува къща с двор за 1-а заплата. Партенката с производителността на труда да я пробутват другаде.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Междудругото правилния термин вече е мигрант. ЕС не е чужбина, това е нашата голяма държава. От 01.01.2014г. вече работиш легално всяка една работа, ако загубиш работа наравно с местните се възползваш от курсовете за преквалификация, от помощите за намиране на работа, членуваш в профсъюзи. А колко до близостта до семейството - ами колко хора мигрират към София от провинцията? И те са далеч от семействата. Освен това вече с новите условия българинът ще се мести със семейството си.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо само в западната преса се коментира нещо, което ще донесе сериозни сътресения в бългагрската икономика? Всеки, който не е доволен от начина си на живот тук просто е длъжен да пробва дали пък няма по-добре да се реализира в друга страна. А недоволни има много. А бе щом аз дето семейният ни доход е доста над средния - 3800лв. на месец се чувствам неудовлетворен и се замислям дали да не поработя малко в чужбина, хем детето да научи език , хем за разнообразие хем за малко спокойствие.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tрагедията на БГ е че индустриата беше подарена от ЦК на БКП на хора които не можеха да я съхранат,развивят, запазят пазарите но и открият нови пазари.Вместо това те унищожиха машините продавайки ги за скраб а парите пропилени не по предназначение.Основната част от висококвалифицирания работен и научен потениал бързо бе пренасочен там където има необходимост от него.Без индустрия и висококвалифициран персонал няма просперитет родната БГ.За съжаление нямаме компетентни политици и работодатели.
13
4
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
8 : "Ако получаваш 2000 лева в България, това е равносилно на 2000 паунда във Великобритания "И ако ни открехнеш къде в България се получават по 2000 лева заплата ? В провинцията - дето бившите директори на партията (или тяхните потомци и роднини) са "капиталистите" и се изживяват като несменяеми феодали - ? Сигурно !Лесно е да го кажеш иначе - 2000 лв заплата и си добре ....
12
6
 
13
 
! Отговори
st преди 10 години
Най добре се жижее там където имаш пари хехехехехехехе не ли така.
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За същите 20% от населението на Великобритания ли става въпрос в статията, което мародерстваше по улиците преди 2 години? Всеки е свободен да живее и работи къде иска, но да се правят подобни сравнения е абсурдно. В България има много хора които живеят добре, развиват се и прогресират, както и на Запад има много мизеренци, просяци, клошари, бездомници и т.н. Това дали един човек живее добре или не, си зависи единствено от него самия, а не от това къде се намира!
10
7
 
16
 
! Отговори
нещо не е така преди 10 години
Абе нещо много са се притеснили америкосите за нас-да не почнат да ни(садят)демокрация??? Примери много.Що било в миналото -било,важното е да гледаме напред.Аз мисля че скоро ще се разпадне Е.С. и всяка държава ще тръгне по свой път,без да има свери на влияние и корпоративни интереси.Тогава избесваме всички политици,и се гради нова политическа система-без (европейски)ценности,без интеграции,без щастливи прасета,без гей паради,без еднополови бракове и без всякакви евро-атлантически простотии...
9
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добър живот!? Какво означава това? Колко бг емигранти реално живеят по-добре! Забравете за момент финансовата страна - да живееш в доброволно изгнание, за добър живот ли се смята? Да живееш далече от семейство, роднини и приятели, явно са смята за добър живот. Чисто финансово - когато отидеш в чужбина не започваш от нулата, а от много под нея. Нямаш абсолютно нищо - нито жилище, нито стабилна работа, нямаш никакви контакти, просто си господин Никой. Колко емигранти успяват - 2-3%?
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Запад действително изкарват повече пари, но разликата реално не е толкова голяма. Ако получаваш 2000 лева в България, това е равносилно на 2000 паунда във Великобритания например. Разликите в цените на наеми, застраховки, храна, транспорт, консумативи, услуги и други е голяма. Да 2000 паунда обърнато в левове са много пари, но само ако ги харчиш в България! Друг е въпроса, че българи, румънци и въобще източноевропейците сме много комплексирани.
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е, това което читаците 500 години не направиха, другарите го направиха за 50.
6
6
 
34
 
! Отговори
БГ- оставащ преди 10 години
А защо никой не си задава въпроса, кой има интерес в България да не останат - българи? За 500 години турско робство, не можаха да ни отвъдят, а за 25 години - "ДЕМОКРАЦИЯ", затриха един етнос и държава! Явно, сме "ТРЪН" в очите на "някого" и той с подкупните - УЖ, управляващи псевдобългари, реализира намерението си! Старата приказка:- "Бог помага на този, който сам си помогне"- е, в пълна сила за настоящето и бъдещето ни!
5
8
 
25
 
! Отговори
Емигрант преди 10 години
Комунисти-капиталисти да те управляват това е най-лошото което може да ти се случи. Истинските капиталисти са къде-къде по за предпочитане. Младите бегайте от тоя ад на изкуфели старчьоци и комунисточески капиталисти докато може. По лошо от Българоя няма, вярвайте ми.
4
2
 
20
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Всеки ден ни заливат с ненужни и отклоняващи вниманието ни новини!Защо медиите не следят толкова от близо нашето правителство, а чуждите? Пък през това време нашите "правят промени" в тяхна полза! Подкупни сте всички медии! Трябва в парламента да се влиза, друг начин няма!!! Докараха ни до просешка тояга! Аз искам да живея в България!
3
13
 
23
 
! Отговори
макето преди 10 години
Янките да си гледат изкукалия народ дет секи се прави на каубой къде требе и къде не требеа ние тука ке си кръкаме и апваме па що стане в края на краищата
2
8
 
23
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Американските вестници напоследък само с нас се занимават или по-скоро днес.бг се интересува от американското мнение напоследък , за какво ли ?
1
9
 
57
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Ако живееха в малко по добри условия Българите нямаше да емигрират.Щеше да е като преди 1944 г. - да ходят на запад само да учат и щяха да се връщат и да се реализират в България.Но след 79 г. комунизъм, на хората им писна и бягството в некомунистическа страна е един от изходите.А бабите и дядовците дето гласуват за БКП никъде няма да ходят. Ще си взимат пенсиите от 200 лв. заради откраднатите от комунистите пенсионни фондове и ще са доволни.