Протест на млекопроизводители в Брюксел

Те настояват за справедливо възнаграждение на труда им
7
Протест на млекопроизводители в Брюксел
Снимка: Pixabay

Млекопроизводители от различни европейски страни се събраха в Брюксел, за да поискат справедливо възнаграждение на труда си. Протестът им беше далеч по-малочислен от фермерските протести през февруари и март. 

Около 100-ина души се събраха на площад "Люксембург" пред Европейския парламент около обяд, за да поискат справедливо възнаграждение на труда си. Те носеха пластмасови крави в естествен ръст, но трактори този път не се виждаха.

"Справедливият приход е нещо много просто  - той трябва да покрие разходите за производството", каза пред БНР Кяртен Полсен, председател на Европейския борд за млякото.

"Сега храната се превърна в част от националната сигурност и от сигурността на Европа. Разходите за нея се повишиха и цените трябва да ги покрият. Има различни начини това да се постигне".

Дали за сметка на Зеления пакт?

"Ние не сме против Зеления пакт. Просто той трябва да се забави, защото трябва да изкараме пари, за да покрием разходите по него. Това също е част от нашите искания. Просто за Зеления пакт трябва да се плаща и икономически, той идва от цената на продукта", отбеляза Кяртен Полсен.

"Искаме да живеем само от цените, на които продаваме суровините си, а не да взимаме помощи. Днес това не е възможно", казва Софи Ленардс от синдиката за координация на селскостопанския сектор във Франция. Тя пояснява, че по техни данни се губят по 80 евро на 1000 л. мляко.

На въпрос на БНР дали протестът им е свързан и с украинския внос, тя отговаря, че приходите от него не отиват в точните ръце:

"Те не отиват в ръцете на земеделските производители, а на няколко олигарси - 2-3-ма големци, които държат пазара на зърното или на други продукти. Това не помага на хората".

Запитана дали е убедена в това, тя отговори: "Не съм приятелка нито на Путин, нито на когото и да било, но икономическите резултати и нашите проучвания показват, че това не е в полза на хората. Ако е за тях, няма проблем. Аз съм човешко същество, искам само мир в света и всички да се оправят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Брюксел
Още от Избори 2024
Макрон с мрачна прогноза: Нашата Европа може да умре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Да си преди 3 седмици
Доят скакалците и си гледат кефа!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зелена сделка, азотен, въглероден отпечатък и т.н., кюар код, без коли, с колела и пеша и мн др., е зеленото е за добро на всички.:))
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зелената сделка е план за унищожаване икономиката на ЕС! Това си е исторически прецедент, никога до сега в историята, никое общество не е планирало целенасочено да потъне в мизерия - да живее зелената секта, а всички останали ще си платим, че не ги спряхме навреме.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това което предлагат не отговаря на търсенето и цената, какво има вътре да издържа над месец?
2
3
 
5
 
! Отговори
Чета и не вярвам преди 3 седмици
Все едно да има протест на Банкери и Бюрократи във Варна! Егати пародията.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна е по важна,това храни,въглеводороди,суровини са малки и несъществени подробности!