Вивиан Рединг назова проблема – това са ромите

"Идеалната ситуация е всеки да си остане в родината и да живее там"
Обновена: 13 фев 2014 14:06 | 13 фев 2014 08:50, Елка Василева
349
Вивиан Рединг назова проблема – това са ромите
Снимка: архив, Reuters

Ромите са истинският проблем за свободата на движение в ЕС. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг на конференция, организирана снощи в Европейския парламент от евродепутатите Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) и Кристиан Дан Преда (ЕНП, Румъния), предаде БТА.

Нека назова проблема - проблемът е ромското население, 10-12 милиона европейски граждани, които живеят почти навсякъде, не само в България и Румъния, в голяма бедност, посочи Рединг.

Нека го кажем честно, това е нашият проблем, добави Рединг.

Всички 507 милиона граждани на ЕС имаме еднакви права и стремежи, посочи еврокомисарят. Тя отбеляза, че никога в десетилетията от съществуването си европейската общност не е била свидетел на подобни силни нападки срещу едно от основните права (свободата на движение), отправени от политици и медии.

Дебатът е пълен с несъстоятелни твърдения. Необходимо е да се приземим, да погледнем данните. ЕП обсъди темата и се радвам, че мнозинството от евродепутатите се съгласи, че не можем да преразглеждаме едно от основните права, добави Рединг.

Тя поясни, че основната причина европейците да се местят в друга държава от ЕС, е за да работят. Общо 75 процента от мигрантите са в трудоспособна възраст, 77 процента от европейците във Великобритания и 72 процента от британците работят, допълни еврокомисарят.

Рединг уточни, че всяко право е свързано със задължения. Има свобода на движение, но не и на получаването на социални помощи. Злоупотребите, макар и малко, са много опасни, защото водят до усещане за проблем, много по-голям от действителния, а така се поставя под въпрос свободата на движение, обобщи еврокомисарят.

Нашето общо развитие почива на ценности, на тяхната основа са сключени договорите в ЕС, ратифицирани от националните парламенти. Имаме отговорността да се борим с измамите, да се справяме с проблемите и да спорим с общественото мнение, когато то не се придържа към фактите. ЕК ще направи всичко възможно, за да опровергае порочните митове, заплашващи да разрушат нашето общество, заяви Вивиан Рединг.

Идеалната ситуация е всеки да си остане в родината и да живее там, трябва да работим това да стане възможно, допълни зам.-председателят на ЕК. По нейните думи основният проблем за мигрантите е бедността и те са принудени да търсят препитание в по-богатите държави.

Според Мария Габриел гражданите на ЕС, които се преселват в държава от Общността, различна от тяхната родина, следва да бъдат определяни като "мобилни", а не като "имигранти", защото така част от дебата би отпаднала.

По мнението на Кристиан Дан Преда, един от проблемите е липсата на точни данни за мобилността в ЕС. Основната част от трите милиона румънци, преместили се в друга държава в ЕС, заминаха преди приемането на държавата им в Общността, уточни той.

Ив Паскуо от Европейския център за политика заяви, че е очаквал с времето въпросът за свободното движение да заглъхне, но референдумът в Швейцария отново е върнал темата в общественото внимание. Досега имаше по-дипломатични нападки срещу свободата на движение, но от 2004 г. (след най-голямото разширяване на ЕС с 10 държави от Централна Европа и балтийските държави - бел. кор.) нещата започнаха да се променят, допълни той.

Българите и румънците не са имигранти, а граждани на ЕС. Имигрантите са чужденци, които не притежават всички права на гражданите на Общността, поясни Паскуо. По неговите думи швейцарският референдум отпреди дни създава разделение на две класи граждани на ЕС. Той определи това като изключително опасна политика, породена от разбираеми и логични причини. Ако разделяме европейците, политическият проект е заплашен, посочи анализаторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох да ги види Фюрера-герои на труда ще станат.
308
2
 
2
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
До колкото не ме лъже паметта в Италия на *** не им казват роми и не им дават право да гласуват,да имат адресни регистрации.И това е от времето на Мусолини та до сега.А защо ли не са го променили?????????
307
6
 
0
 
! Отговори
Л. Живков преди 10 години
Моля не правете в Европа възродителен процес защото не е хубаво да сте антисемити! Много от *** кланове, включително и моя, сме със семитски произход! Така, че антисемитските лозунги се наказват нали знаете?
306
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние знаеме ,че са напаст, сега им се порадвайте и вие. Нали ги защитавахте ?!
305
3
 
4
 
! Отговори
до 333 преди 10 години
Сливенските *** гласуваха за бившите комунисти от герб ! По-полека !
304
3
 
7
 
! Отговори
dragko преди 10 години
"Добро утро"!Вивиан откри "топлата вода"!
303
3
 
7
 
! Отговори
Kiki преди 10 години
При най малко нарушение = затвор, и в затвора да ги учат на нещо полезно да работят.
302
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вината е в БСП. Да си признаят най-после и да спрат да ги подкупват за изборите. С *** трябва да се постъпва така, че да имат средства само ако учат и работят. Забрана на ранните бракове и на повече от две деца! Определено местожителство, регистрация и никакво катунарство! Много строго следене и санкции. За всяко престъпване на закона-съд и затвор. Никакви отстъпки за плащане на данъци, ток , вода и други такси. Не можело ли? Как можеше преди?
301
4
 
6
 
! Отговори
43129 преди 10 години
През 40-те години на миналия век евреите мътеха водата на чистата европейска раса, в днешно време това са ромите... нещо ми намирисва тук... сега остана да направят модерни концлагери и да намерят начин да ги съгласуват с Хартата за правата на човека... :) няма да е много трудно, трябва само повечко красноречие :)
300
5
 
11
 
! Отговори
параграф 22 преди 10 години
Някой попитали милионите българи,изритани от предприятията,какво могат?Те просто бяха изритани на произвола на съдбата.За хитрите арменци и евреи,няма какво да се говори - те просто си стоят загнездени по върховете на властта и държавно-частните доилки. Само "тъпите" гои(българите) имат единствено задължения.Задължения и пак,задължения.Задълженията,да хранят ***,развиващи се безконтролно,под егидата не само на нашата управленска пасмина,но и на европейската.НО,ВИНАТА ЗА ТОВА СИ Е НАША!!
299
2
 
8
 
! Отговори
параграф 22 преди 10 години
Виновните сме ние,припозналите се,като българи и никой друг.Всички други етноси са скочили да искат "права" въздигнати в ранг на привилегии и цялата ни продажна партийна "класа" се чуди как да ги задоволява.*** нямали работа,оставяме ги да крадат където сварят,да раждат като обезумели мат'рял за търговия,да бастисват селата и старите хора,да не плащат данъци,ток,вода и какво ли не.На турското население изкуствено му поддържат един изживял времето си поминък,ЗАЩОТО ТЕ САМО ТОВА МОЖЕЛИ.
298
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ei he heiiii Vivian Reding , i toq pardel vze da varti opashka ! E kak dane varti sled kato nablijavat europeiski izbori ! Tq neeli choveka koito govorishe che nqma dokazatelstva za napliv ot romi po europeiskite darjavi ? A sega kakvo *** shte napadne za da moje da bade preizbrana .
297
3
 
11
 
! Отговори
асд преди 10 години
***, подхваща юристът, са или арийско племе от Индия, или са копти, тоест египтяни. Дошли са на Балканския полуостров в 870 г. по времето на император Никифор Византийски. Като министър-председател през 1901 г. Петко Каравелов ги обявява за "нисша раса" и им отнема избирателните права. 24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3236391
296
2
 
9
 
! Отговори
асд преди 10 години
Не знам дали е случайно, но точно след освобожденито е имало както се разбра 35 г, в които *** не са имали право да гласуват, е точно тогава БЪЛГАРИЯ е била икономическия тигър на Балканите. под натиска забележете на Англия, са им върнати 1931г.! Накрая на трибуната пак е Петко Каравелов. "Още няколко думи ще кажа за осветление - вдига показалец той. - Ако американският народ не допуща нито един китаец да се засели в Съединените щати, то аз мисля, че желателно е да не се допущат и у нас ци
295
5
 
5
 
! Отговори
goro преди 10 години
kolko rasizam v tez komentari.......a uj ste evropeici...pone taka si mislite...
294
3
 
2
 
! Отговори
eu преди 10 години
istinata e edna v evropa islimizasia na evropa romi ili sigani niama problemi vijdate sami ko stava i sz blgaria
293
3
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
Вивиан Рединг назова проблема това са ястребите
292
3
 
10
 
! Отговори
Дядо преди 10 години
1Те са си ***,а не роми.2.В това няма нищо обидно.3.Тази Рединг или хитрува,или не е за този пост.4.То си беше ясно,че парите за *** ще се крадат.Ама и те са добри ученици.Веднага намериха правилното приложение GSMите.Що баби изпищяха,на колко чужденци опапаха парите като бъдещи булки.5.Те са много готини хора и особено са цивилизовани,когато заиграе тояга.Затова ДА ЖИВЕЕ ТОЯГАТА.
291
4
 
4
 
! Отговори
боб чорба преди 10 години
80% от *** в трудоспособна възраст са без работа. Ето това е проблемът и Рединг да предложи как да се реши. Иначе е много лесно да се разтягат локуми за интеграция и т.н., ама нали интегриращия се отвреме-навреме трябва и да яде.
290
4
 
5
 
! Отговори
Граовец преди 10 години
А каква е разликата между ром и социалист?